ΔΙΕΘΝΗ

Η οικονομία στο επίκεντρο στις ΗΠΑ, χιλιάδες νοσηλεύονται κρίσιμα στη Μόσχα

Η οικονομία στο επίκεντρο στις ΗΠΑ, χιλιάδες νοσηλεύονται κρίσιμα στη Μόσχα

Για κίνδυνο «μόνιμης ζημιάς» λόγω της πανδημίας έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνιούτσιν καθώς μελετάται ο καλύτερος τρόπος επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας με ασφάλεια.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μόσχα σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πρωτεύουσας της Ρωσίας. Αυξήθηκαν τα ημερήσια κρούσματα σε Ιταλία και Ισπανία ενώ στη Σουηδία καταγράφονται οι περισσότεροι κατά κεφαλή θάνατοι στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα.
 
Υπάρχει «κίνδυνος μόνιμης ζημιάς» στην οικονομία δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ
------------

Το κλείσιμο της αμερικανικής οικονομίας λόγω της πανδημίας ενέχει έναν «κίνδυνο μόνιμης ζημιάς», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνιούτσιν κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία.

Η επανέναρξη της οικονομίας ωστόσο πρέπει να γίνει με «ισορροπημένο και ασφαλή τρόπο» έναντι της Covid-19, πρόσθεσε, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλεί τις εταιρείες να επανεκκινήσουν την οικονομική δραστηριότητα, παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών ενάντια σε ένα πρόωρο άνοιγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι δείκτες ανεργίας θα παραμείνουν υψηλοί το δεύτερο τρίμηνο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να αρχίσουμε να επιστρέφουν οι άνθρωποι στις δουλειές τους με ασφάλεια», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ ακούει τους «ειδικούς στον τομέα της υγείας».

«Είμαστε αισιόδοξοι για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα εμβόλια, τις αντιιικές θεραπείες και τα τεστ», συμπλήρωσε.

Οι 50 Πολιτείες της χώρας βρίσκονται τώρα στη θέση του οδηγού και «συνεργαζόμενοι στενά με τους κυβερνήτες, αρχίζουμε να ανοίγουμε την οικονομία με τρόπο που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές», ανέφερε ο Μνιούτσιν.
 
Στα νοσοκομεία της Μόσχας νοσηλεύονται 18.000 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση
-----------------
 
Περίπου 18.000 ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Μόσχας είναι σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, μιλώντας στην εκπομπή "60 λεπτά"  του τηλεοπτικού δικτύου "Ρωσία-1".

«Το να πούμε ότι νικήσαμε τον κορωνοϊό, θα ήταν μια ανεύθυνη δήλωση. Στα νοσοκομεία σήμερα βρίσκονται περίπου 18.000 άνθρωποι, οι οποίοι ασθενούν σοβαρά» δήλωσε ο Σομπιάνιν.      

Ο Σομπιάνιν είπε ότι οι αρχές της Μόσχας πριν από τρεις-τέσσερις εβδομάδες, στις προβλέψεις που έκαναν δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο στα μέσα Μαΐου, η εξάπλωση του κορωνοϊού να φθάσει σε τέτοια κορύφωση που το σύστημα ιατρικής περίθαλψης να μην ήταν σε θέση να ανταποκριθεί. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι βρισκόντουσαν σε μια κατάσταση μεγάλου άγχους.

Ωστόσο όπως είπε, η πρόβλεψη αυτή δεν επαληθεύθηκε και αυτό έγινε χάρη στους κατοίκους της Μόσχας οι οποίοι ανταποκρίθηκαν  στις συστάσεις των αρχών και τήρησαν τα μέτρα προστασίας.   

Συνολικά στην Μόσχα μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 149.607 κρούσματα. Από τις 12 Μαΐου οι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκες και γάντια στα μέσα μαζική μεταφοράς, στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις.  
 
 
Κλειστά για άλλες 30 ημέρες θα παραμείνουν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά
------------

Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να παρατείνουν το αμοιβαίο κλείσιμο των συνόρων τους για τα «μη αναγκαία» ταξίδια για άλλες 30 ημέρες, μέχρι και τις 21 Ιουνίου, λόγω της πανδημίας, ανακοίνωσε ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι και των δύο χωρών είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα δινόταν παράταση στο μέτρο αυτό.

«Είναι μια σημαντική απόφαση που θα προστατεύσει ανθρώπους και στις δύο πλευρές των συνόρων», είπε ο Τριντό κατά την καθημερινή ενημέρωση τω εκπροσώπων του Τύπου. 

Ουάσινγκτον και Οτάβα είχαν συμφωνήσει να κλείσουν τα σύνορά τους στις 21 Μαρτίου και να επιτρέπουν μόνο τη διέλευση αγαθών και εμπορευμάτων.
 
Ξανά σε καραντίνα η πόλη Κόρντομπα στην Αργεντινή μετά από αύξηση των κρουσμάτων
-------------

Η Κόρντομπα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής μετά το Μπουένος Άιρες, με πληθυσμό 1,4 εκατ. κατοίκους, ανακάλεσε σήμερα τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας, αφού παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων της Covid-19.

Στην Αργεντινή η κυβέρνηση έχει επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα από τις 20 Μαρτίου σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, σε ορισμένους δήμους επιτράπηκε να χαλαρώσουν τα μέτρα, ιδίως σε περιοχές όπου δεν είχαν καταγραφεί πολλά κρούσματα.

Η Κόρντομπα, η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, απέχει 700 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μπουένος κιρες. Στην πόλη είχαν καταγραφεί 418 κρούσματα και την περασμένη εβδομάδα επιτράπηκε να ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα, τα κομμωτήρια, οι χώροι λατρείας. Επίσης οι κάτοικοι μπόρεσαν να βγουν για μια βόλτα αναψυχής το Σαββατοκύριακο. 

Ωστόσο, οι αρχές αποφάσισαν να ανακαλέσουν αυτή τη χαλάρωση αφού τις τρεις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν 55 νέα κρούσματα. Έτσι, απαγορεύουν και πάλι στους πολίτες να βγαίνουν για βόλτα το Σαββατοκύριακο ενώ από τα μεσάνυχτα  απόψε, τοπική ώρα, θα κλείσουν και όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας της επαρχίας, ο Ντιέγκο Καρντόσο, η βιομηχανική δραστηριότητα θα συνεχιστεί.

Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 24 Μαΐου, την ημέρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει ποια θα είναι η νέα φάση της καραντίνας, αν δηλαδή θα συνεχιστεί ή όχι, σε εθνικό επίπεδο.

Στην Αργεντινή, μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί 8.358 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και 384 θάνατοι. Η πλέον πληγείσα περιοχή είναι το Μπουένος Άιρες και τα περίχωρά του.
 
 
Αύξηση του ημερήσιου αριθμού των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ισπανία
----------------

Ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων στην Ισπανία από τη νόσο Covid-19 αυξήθηκε σήμερα κατά 83 από 59 το προηγούμενο 24ωρο, έγινε γνωστό από το Υπουργείο Υγείας της χώρας. 

Πλέον, το σύνολο των νεκρών ανέρχεται σε 27.778, σύμφωνα με το υπουργείο, την ώρα που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 232.037.
 
Αύξηση των κρουσμάτων και του αριθμού των νεκρών, μετά από δυο ημέρες μείωσης στην Ιταλία
-----------------

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 226.699. Οι νεκροί έφτασαν τους 32.169. Παράλληλα, 129.401 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 225.886 και είχαν χάσει την ζωή τους 32.007 άνθρωποι ενώ 127.326 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 162 άνθρωποι και καταγράφηκαν 813 νέα κρούσματα. 2.075  ασθενείς έγιναν
αρνητικοί στον ιό. 

Στο μεταξύ, 716 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 9.991 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 54.422 ανθρώπους έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε με 362 περισσότερα κρούσματα. Παρουσιάζει αύξηση και ο αριθμός των νεκρών: έχασαν την ζωή τους 63 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει είναι 75 λιγότεροι από  χθες.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τεσσαρακοστή τέταρτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, περιορίζεται και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ`οίκον περιορισμό.

 
Η Σουηδία πρώτη σε κατά κεφαλήν θανάτους στην Ευρώπη τις τελευταίες 7 ημέρες
----------------

Η Σουηδία, που επέλεξε μια πιο «ανοιχτή» προσέγγιση στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καταγράφει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό θανάτων στην Ευρώπη από τη νόσο COVID-19 τις τελευταίες 7 ημέρες, καταδεικνύουν τα στοιχεία.

Η Σουηδία κράτησε ανοικτά τα περισσότερα σχολεία, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και οι θάνατοι ακολουθούν πτωτική τάση, η Σουηδία καταγράφει 6,25 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους την ημέρα, κατά μέσο όρο, για επτά συνεχόμενες ημέρες, το διάστημα μεταξύ 12ης Μαΐου και 19ης Μαΐου, σύμφωνα με το Ourworldinsata.org. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και μεγαλύτερος από εκείνον της Βρετανίας, που καταγράφει 5,75 θανάτους ανά εκατομμύριο. 

Βέβαια, κατά την πορεία της πανδημίας, η Σουηδία συνεχίζει να καταγράφει λιγότερους κατά κεφαλήν θανάτους σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, χώρες που επέλεξαν την επιβολή καραντίνας, όμως ο αριθμός των θανάτων στη Σουηδία είναι πολύ υψηλότερος από τους γείτονές της, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία.
 
Η ασθένεια Covid-19 δεν κυκλοφορεί πλέον στη Γαλλική Πολυνησία
------

Κανείς ασθενής δεν παρουσιάζει πλέον συμπτώματα της ασθένειας Covid-19 στη Γαλλική Πολυνησία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (σήμερα Τρίτη ώρα Γαλλίας), η τοπική κυβέρνηση αυτού της υπερπόντιου γαλλικού εδάφους που ανέφερε μόλις 60 επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν θρηνεί κανέναν θάνατο.

Η απουσία της επιδημίας στο πολυνησιακό έδαφος, όπου υπό κανονικές συνθήκες φθάνουν τουρίστες από όλο τον κόσμο, συνδέεται με τη διακοπή των διεθνών πτήσεων, την απαγόρευση κυκλοφορίας και ένα αυστηρό lockdown το οποίο ήρθη εν μέρει στα τέλη Απριλίου.

Περισσότερες από 7.000 επίσημες αναφορές για παραβιάσεις των μέτρων περιορισμού ή της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν διαπιστωθεί από τη γαλλική αστυνομία ή τη χωροφυλακή. Τη Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου της Παπέετε, Τομά Πιζόν, δήλωσε πως οι παραβάτες μπορούν να κάνουν μια δωρεά στον Ερυθρό Σταυρό αντί να πληρώσουν το πρόστιμό τους.

Ο σκοπός είναι να «διασωθούν οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού από εκείνους που δεν συμπεριφέρονται σωστά», εξήγησε ο Πιζόν.

Σήμερα ήταν επίσης η ημέρα που ξανάνοιξαν τα σχολεία στην Πολυνησία. Μόνο το 20% των μαθητών επέστρεψαν στις σχολικές τάξεις στα δημόσια σχολεία και το 18% στα κολέγια και στα λύκεια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top