ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΦΟΣ: Προετοιμασίες των οργανωμένων παραλιών για την υποδοχή λουομένων με προσοχή λόγω covid- 19

ΠΑΦΟΣ: Προετοιμασίες των οργανωμένων παραλιών για την υποδοχή λουομένων με προσοχή λόγω covid- 19

Προετοιμασίες των οργανωμένων παραλιών στην Πάφο για την υποδοχή λουομένων με προσοχή λόγω covid- 19.


Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες των οργανωμένων παραλιών για την υποδοχή των λουομένων από την Επαρχιακή Διοίκηση και τους Δήμους στην Επαρχία Πάφου,μετά και την ενεργοποίηση του σχεδιασμού για τη δεύτερη φάση χαλαρώσεων που αποφάσισε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο στην οποία περιλαμβάνεται το άνοιγμα των παραλιών περιλαμβανομένων των οργανωμένων με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα εκδοθούν από το Υπουργείο Υγείας. Οι προετοιμασίες ωστόσο ενόψει της θερινής περιόδου και του ανοίγματος των παραλιών, φέτος, αναμένονται διαφορετικές, λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, όλα φέτος απαιτούν την μέγιστη προσοχή όπως η χρήση ξαπλώστρας, η επαφή του σώματος με την άμμο, η απόσταση από τους υπόλοιπους λουόμενους αλλά και το κολύμπι στο νερό της θάλασσας. Η απόσταση θα τηρηθεί και στις ομπρέλες, στις ντουζιέρες στα παγκάκια αλλά και στα αποδυτήρια.

Στις τριάντα τρεις παραλίες λουομένων στην Επαρχία Πάφου ,γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες, σύμφωνα με την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου η οποία πρόσθεσε πως, υπό κανονικές συνθήκες από την 1η Απριλίου θα έπρεπε αυτές να είχαν στελεχωθεί με ναυαγοσώστες για την καλοκαιρινή περίοδο .

Η κ. Λάμπρου αναφέρθηκε και στα ειδικά σεμινάρια που έχουν παρακολουθήσει δύο παλιοί ναυαγοσώστες οι οποίοι τυγχάνει να είναι εκπαιδευτές σε σχέση με θέματα πρόληψης του κορωνοϊού, αλλά και στο τι πρέπει να προσέχουν σε σχέση με τους λουόμενους . Όπως εξήγησε ,στους συγκεκριμένους ναυαγοσώστες, έγιναν μαθήματα και αυτοί αναμένεται να εκπαιδεύσουν και τους υπόλοιπους. Τα σεμινάρια αυτά σημείωσε, έγιναν κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Υπηρεσία Ασθενοφόρων.

Αυτή την στιγμή είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Λάμπρου, τις κύριες παραλίες της Επαρχίας Πάφου στελεχώνουν 50 ναυαγοσώστες , ωστόσο συνολικά στις παραλίες μέχρι και τον Σεπτέμβριο μετά και τις νέες προσλήψεις θα απασχολούνται 99 ναυαγοσώστες.

Ενδεικτικά τόνισε, πως πέραν από τους 50 που έχουν ήδη προσληφθεί, βάση και προγράμματος, από την 1η Ιουνίου αναμένεται να προσληφθούν ακόμη 34 , από 1η Αυγούστου ακόμη 8, και από 1η Σεπτεμβρίου ακόμη 7 ναυαγοσώστες , σύμφωνα με το Κέντρο Σαλαμίς που έγινε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης .

Σύμφωνα με την κ. Λάμπρου ανά πύργο τοποθετούνται δύο ναυαγοσώστες , σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν παραλίες στην Πάφο που ακόμη δεν χρησιμοποιούνται είτε λόγω του ότι τα ξενοδοχειακά καταλύματα είναι κλειστά , είτε βρίσκονται σε μικρές κοινότητες που ακόμη δεν έχει ενδιαφέρον ούτε από τοπικές αρχές.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις παραλίες των Μαντριών και της Τίμης που στελεχώνονται κάθε χρόνο σε μεταγενέστερο χρόνο σε σύγκριση με την Κάτω Πάφο.

Σε σχέση με την αξιολόγηση η Έπαρχος Πάφου ανέφερε πως έγινε έλεγχος των ναυαγοσωστών στο χρόνο κολύμβησης και στο χρόνο διάσωσης, ενώ τους έγιναν και ερωτήσεις για τις Πρώτες Βοήθειες , σημειώνοντας πως η επιλογή έγινε βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ενώ λήφθηκε υπόψη ο χρόνος υπηρεσίας ή απόδοση τους.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως οι προετοιμασίες ξεκίνησαν, σημειώνοντας πως πέρα απ’ αυτά που ανακοινώθηκαν από το Κράτος, όπως απόσταση από τα κρεβατάκια, τις ομπρέλες, τα τραπεζάκια στα αναψυκτήρια και τις αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται, θα υπάρχει συνέχισε και έλεγχος από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Κράτος και από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου, ενώ έλεγχοι θα διενεργούνται από τους τροχονόμους και τους επιθεωρητές της παραλίας στην Γεροσκήπου.
Ο κ. Παυλίδης που επισκέφτηκε σήμερα την αναβαθμισμένη παραλία της Γεροσκήπου ανέφερε πως στο μέρος βρίσκεται πετροσυλλέκτης που μαζεύει όλα τα βότσαλα στην περιοχή, προκειμένου η παραλία να γίνει αμμώδης ενώ εργασίες, διεξάγονται για την καλαισθησία του χώρου αλλά και για την διακίνηση των λεωφορείων στο μέρος. Επιπρόσθετα ανέφερε πως σχετικές προετοιμασίες γίνονται και στους χώρους στάθμευσης ενώ θα ξεκινήσει αύριο και η φύτευση 100 σικαμινιών στην περιοχή.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πάμπος Χαραλάμπους εκ μέρους της υπηρεσίας παραλιών του Δήμου Πάφου ανέφερε πως επίσημα το πλαίσιο των μέτρων θα ανακοινωθεί σήμερα και θα αποσταλεί στις τοπικές αρχές μετά το σημερινό διάγγελμα του ΠτΔ . Ωστόσο συνέχισε, ανεπίσημα ο Δ. Πάφου γνωρίζει πως θα τηρηθεί απόσταση μεταξύ των λουομένων, θα ανοίξουν οι εγκαταστάσεις, όπως αποχωρητήρια, ντους και αποδυτήρια στα οποία θα γίνονται τακτικές απολυμάνσεις . Ο τρόπος λειτουργίας των εγκαταστάσεων δεν έχει ακόμη συνέχισε διασαφηνιστεί ,αν δηλαδή θα υπάρχει υπάλληλος του Δήμου που θα επιθεωρεί την κατάσταση ή αν θα τοποθετηθούν στο μέρος αντισηπτικά για την απολύμανση των λουομένων . Επίσης το κάθε σέτ των δύο κρεβατιών και της μίας ομπρέλας θα τοποθετούνται με σχετική απόσταση. Επιπρόσθετα συνέχισε, μετά την ανακοίνωση των μέτρων θα ελέγχεται η τήρηση τους .

Ο Γιώτης Παπαχριστοφή Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως με το άνοιγμα των παραλιών η τοπική αρχή θα τοποθετήσει δύο επιτηρητές που είναι λειτουργοί του Δήμου, προκειμένου να προβαίνουν σε σχετικούς ελέγχους τόσο σε σχέση με τη χρήση ξαπλώστρας , την τήρηση της απόστασης από τους υπόλοιπους λουομένους αλλά και το κολύμπι στην θάλασσα που συνήθως, όπως είπε, αποτελούν θέματα που απασχολούν τους λάτρεις της θάλασσας. Οι ίδιοι έλεγχοι συνέχισε , θα γίνονται και στα κέντρα αναψυχής αλλά και στα υπόλοιπα καταστήματα.

Τέλος ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η παραλία του Κόλπου των Κοραλίων αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Κύπρου. Επεσήμανε δε, πως θα τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής προκειμένου να διαφυλαχτεί η υγεία των λουομένων.

Πρόσθεσε δε, πως ο Δήμος Πέγειας που έχει τοποθετήσει άτομα από τον Δήμο για την ενοικίαση των κρεβατιών , εισπράκτορες αλλά και καθαριστές θα λάβει όλα τα μέτρα, ενώ θα γίνουν και σχετικές απολυμάνσεις σημειώνοντας πως οι έλεγχοι θα γίνονται καθημερινά από την Τοπική αρχή.

Κάλεσε τέλος τους λουόμενους να πειθαρχούν και να τηρούν τις οδηγίες και τις μεταξύ τους αποστάσεις.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top