ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΥΣΙΟΣ: Όσο κι αν προσπαθούν να αναγκάσουν τη Κυβέρνηση να λειτουργήσει κοινωνικά παντοπωλεία δεν θα τα καταφέρουν

ΚΟΥΣΙΟΣ: Όσο κι αν προσπαθούν να αναγκάσουν τη Κυβέρνηση να λειτουργήσει κοινωνικά παντοπωλεία δεν θα τα καταφέρουν

Ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και τις υποχωρήσεις που έκανε στο θέμα κρατικών εγγυήσεων , ήταν ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του την Τετάρτη (20/5). 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε οτι ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης την Τρίτη (19/5),δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποσύρει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, καθώς παραμένουν σημαντικές διαφωνίες με τα κόμματα.

Την Τετάρτη και σε συνέχεια της απόφασης αυτής μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος , έκανε επίσημες δηλώσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου αναφέροντας χαρακτηριστικά "Όσο κι αν προσπαθούν να αναγκάσουν τη Κυβέρνηση να λειτουργήσει κοινωνικά παντοπωλεία δεν θα τα καταφέρουν".

Έκανε λόγο για προεκλογικές σκοπιμότητες κάποιων κομμάτων και πολιτικών λέγοντας χαρακτηριστικά: "Κάποιοι σκέφτονται αντί τον τόπο και την οικονομία, τους πολιτικούς τους σχεδιασμούς για μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις"

 

Αναφέρε επίσης "ότι τα λεφτά αυτά δεν ήσαν διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία για παραχώρηση δανείων προς τις επιχειρήσεις, αλλά με προσωπικές παρεμβάσεις του Προέδρου, πείστηκαν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο δάνεια, αναλαμβάνοντας μάλιστα το ρίσκο κατά 15% και 30%."

Συνέχισε λέγοντας ότι "Οι τράπεζες μας προειδοποιούσαν πως δεν ήταν έτοιμες να δεχθούν πρόνοιες στο Νομοσχέδιο που θα επηρέαζαν"

Σχολίασε οτι βρέθηκαν πολλές αντιδράσεις απο κόμματα με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποδεχθεί και να κάνει 15 τροποποιήσεις "Συνολικά αποδεχθήκαμε 15 τροποποιήσεις και ήταν άγνωστο και παραμένει άγνωστο στην Κυβέρνηση ποιες θα είναι οι τροποποιήσεις που θα έφταναν στην Ολομέλεια".

Κάποιες απο αυτές τις τροποποιήσεις που αποδέχθηκε η κυβέρνηση ανέφερε ότι ήταν : 

  •  Να καθοριστεί συγκεκριμένο πόσο 300 εκ. για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους.
  • Ανώτατο όριο για τα δάνεια που θα λάμβαναν οι μεγάλες επιχειρήσεις. 200 εκ. θα δίνονταν στις μεγάλες επιχειρήσεις και πάνω από ένα δις στις μικρές.
  • Να εισαχθεί πρόνοια με την οποία οι δανειοδοτημένες εταιρείες θα έπρεπε να έχουν ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
  • Εισαγωγή πρόνοιας για υποχρέωση των επιχειρήσεων να μπορούν να υποθηκεύουν την ακίνητη περιουσία τους για τα δάνεια που θα λάμβαναν.
  • Την εισαγωγή πρόνοιας με την οποία θα ήταν υποχρεωτική η ενημέρωση της Βουλής (για σκοπούς διαφάνειας και ελέγχου).

Τέλος ανέφερε ότι "Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στη δημοσιότητα ποιες προτάσεις έγιναν αποδεχτές και ποιες προτάσεις εκκρεμούν ακόμα στη Βουλή" και πως το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων αποσύρθηκε καθώς και λογο χρόνου δεν γνώριζαν πως θα λειτουργούσε το Νομοσχέδιο αν εγκρίνονταν οι τροποποιήσεις που θα έφταναν στη Βουλή. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top