ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτότυπο έργο απο Δ.Πάφου: Ανακυκλώψαρο στην παραλία των Δημοτικών Μπάνιων

Πρωτότυπο έργο απο  Δ.Πάφου: Ανακυκλώψαρο στην παραλία των Δημοτικών Μπάνιων

Στην εγκατάσταση ενός πρωτότυπου έργου σε σχήμα ψαριού προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής (26/6) ο Δήμος Πάφου σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία Medochemie. Η τελετή της τοποθέτησης του εντυπωσιακού αυτού «ανακυκλώψαρου», πραγματοποιήθηκε στην παραλία των Δημοτικών Μπάνιων, στην Κάτω Πάφο.

O Δήμος Πάφου και η Medochemie ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν τη ρύπανση της θάλασσας από τα πλαστικά, η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής πλαστικών προϊόντων, όπως είναι χειρουργικές μάσκες, πλαστικά γάντια και άλλος προστατευτικός εξοπλισμός.

Η νέα αυτή περιβαλλοντική πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην ανακύκλωση πλαστικών και στην ενεργή συμμετοχή του σε ενέργειες φιλικές προς το περιβάλλον και το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημά μας, αφού στην "κοιλιά του ανακυκλώψαρου" θα μπορεί να τοποθετεί κάθε πλαστικό αντικείμενο που ρυπαίνει την παραλία.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, σε χαιρετισμό του, η νέα αυτή περιβαλλοντική πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην ανακύκλωση πλαστικών και την ενεργή συμμετοχή του σε ενέργειες φιλικές προς το περιβάλλον και το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημά μας.

Προσπαθούμε είπε, “μέσα απ’ αυτή την πρωτοβουλία να διδάξουμε στην ουσία και τους επισκέπτες μας αλλά και τους κατοίκους της πόλης ,περιπατητές που διασχίζουν τον όμορφο πεζόδρομο της Πάφου, να τους διδάξουμε το μεγάλο θέμα της ανακύκλωσης”.

Ο Δήμαρχος Πάφου αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ανακύκλωσης, στην επαναχρησιμοποίηση κάποιων υλικών έτσι ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και η μόλυνση του περιβάλλοντος και να μην στερέψουν οι πρώτες ύλες από τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, οι θάλασσες βάσει ερευνών, έχουν γεμίσει πλαστικά, ενώ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού άρχισε το περιβάλλον σιγά σιγά να ανακάμπτει.

Εξάλλου, εκ μέρους της Medochemie, o δρ. Χριστάκης Σεργίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας της Medochemie Ltd, σε χαιρετισμό του, ανέφερε πως η κρίση, λόγω Covid- 19, έχει οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής πλαστικών προϊόντων , όπως είναι χειρουργικές μάσκες, πλαστικά γάντια και πλαστικό προστατευτικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το πρόβλημα, είπε, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η σωστή διαχείριση των πλαστικών αυτών μετά τη χρήση τους. Η ανακύκλωση τους ίσως, συνέχισε ο κ. Σεργίδης, να είναι η καλύτερη λύση , προσθέτοντας πως όλοι μαζί θα πρέπει να βάλουμε ένα φρένο ώστε ο κορωνοϊός να μην καταστρέψει τις θάλασσες μας που αποτελούν την κληρονομιά μας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σεργίδης ανέφερε πως σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο θάλασσα. Όταν αυτά εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα, αποτελούν απειλή όχι μόνο στη θαλάσσια ζωή αλλά και στην ανθρώπινη υγεία, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως εάν δεν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα, το 2050 αναμένεται οι ωκεανοί να περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια, δηλαδή να πλαστικοποιηθούν, όπως είπε.

Επεσήμανε πως εάν συνεχιστεί η ρύπανση της Μεσογείου από πλαστικά θα πληγεί ανεπανόρθωτα η παγκόσμια φήμη της τόσο ως τουριστικού προορισμού όσο και ως περιοχής με πλούσια αλιευτική δράση.

Έστειλε τέλος το μήνυμα ότι θα πρέπει όλοι να εντάξουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top