ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΣΤ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: «Επιτρέψτε μου να μην τοποθετηθώ» μας ανέφερε ο Φ. Πατσαλής -Δήλωνε (04/05) ότι το NIPD έκανε οικονομική συνεισφορά… -AUDIO

ΤΕΣΤ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: «Επιτρέψτε μου να μην τοποθετηθώ» μας ανέφερε ο Φ. Πατσαλής -Δήλωνε (04/05) ότι το NIPD έκανε οικονομική συνεισφορά… -AUDIO

Ερωτηματικά εγείρονται από το περιεχόμενο δηλώσεων που είχε κάνει στις 4 Μαΐου ο πρώην υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής, για τις μοριακές εξετάσεις ανίχνευσης κορωνοϊού, βάσει και των όσων γνωρίζουμε πλέον και δημοσιοποιήθηκαν μέσω προκαταρκτικής έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (25/06).

Του Φάνη Μακρίδη

Το εργαστήριό NIPD Genetics του οποίου είναι μέτοχος και γενικός διευθυντής, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας έκανε το 69% των επιδοτούμενων από την κυβέρνηση τεστ (τζίρος 4,8 εκ. ευρώ).

Τα επιδοτημένα από το κράτος τεστ είχαν κοστολογηθεί τον Απρίλιο στα 110 ευρώ από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ενώ η τιμή τους έπεσε στα 50 ευρώ…

«Οικονομική εισφορά…»
Όλα αυτά λίγο ως πολύ είναι γνωστά… Τα ερωτηματικά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ενώ το τεστ στον ιδιωτικό τομέα στοίχιζε μέχρι και 170 ευρώ, στις 4 Μαΐου ο κ. Πατσαλής δήλωνε στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ότι τα ιδιωτικά εργαστήρια επιτελούν κοινωνικό έργο και επιδοτούν τα τεστ. Είχε αναφέρει, μάλιστα, ότι τα εργαστήρια έκαναν και οικονομική εισφορά.

Με απλά λόγια, τα τεστ που πλέον γίνονται έναντι 50 ευρώ σύμφωνα με την Ελεγκτική, αλλά χρεώνονταν (στον ιδιωτικό τομέα) μέχρι και 170 ευρώ βάσει των δηλώσεων του ίδιου του κ. Πατσαλή, ήταν και… επιδοτούμενα από τα ίδια τα εργαστήρια.


«Μεταξύ 130 και 170 ευρώ»
Να σημειώσουμε πως τις επίμαχες δηλώσεις ο κ. Πατσαλής τις είχε κάνει στις 4 Μαΐου στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ. Η δημοσιογράφος Πόλα Σπόντα είχε ρωτήσει τον κ. Πατσαλή για το ποσό με το οποίο χρεώνονται τα τεστ από τα εργαστήρια (για ιδιώτες). Ο πρώην υπουργός είχε απαντήσει ότι για ιδιώτες (μη επιδοτούμενα από το κράτος) χρεώνονται μεταξύ 130 και 170 ευρώ. Εδώ να θυμίσουμε ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου είχε ορίσει στα 110 ευρώ την τιμή τους, πριν αυτή υποχωρήσει (βλ. σημερινά δεδομένα) στα 50 ευρώ.

Το ThemaOnline επικοινώνησε τη Δευτέρα (29/06) με τον κ. Πατσαλή, ο οποίος -θυμίζουμε- διετέλεσε υπουργός Υγείας και Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Του είπαμε πως θα θέλαμε μια τοποθέτηση σε σχέση με τις δηλώσεις που είχε κάνει τότε, ωστόσο, αρνήθηκε ευγενικά να το πράξει. «Δεν έχω να δηλώσω κάτι, επιτρέψτε μου να μην τοποθετηθώ» μας ανέφερε επί λέξει ο κ. Πατσαλής.

Ακούστε τις δηλώσεις του στο ηχητικό που παρουσιάζουμε. Εναλλακτικά μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω τα όσα είπε:

• 4 Μαΐου - Δηλώσεις Φίλιππου Πατσαλή για τα τεστ που επρόκειτο να γίνουν σε Πάφο και Αραδίππου

Πόλα Σπόντα: Πείτε μας και για το κόστος παρακαλώ.

Φίλλιπος Πατσαλής: Εμ… Το κόστος κυμαίνεται… από 130 έως 170 ευρώ απ΄ ό,τι γνωρίζω, από τα 10 τουλάχιστον εργαστήρια, τα οποία παρέχουν αυτό το τεστ στον ιδιωτικό τομέα.

Πόλα Σπόντα: Να μην ανησυχούν οι κάτοικοι Πάφου και Αραδίππου. Θα γίνει επιδότηση, θα εισφέρουν πολλοί και θα εισφέρουν κι άλλοι. Και πραγματικά μας το λέει εδώ ο ακροατής, να ανοιχτούν και λογαριασμοί για να εισφέρουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, για να γίνουν τα τεστ και να αγοραστούν κι άλλα αναλώσιμα, κι άλλος εξοπλισμός. Μην τα αφήνουμε όλα έτσι σε ορισμένους εθελοντές των κινητών συνεργείων, που παίρνουν φάρμακα και πραγματικά το παλεύουν όλα αυτά τα παιδιά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που τρέχουν. Ας φροντίσουν κι άλλοι να βγάλουν χρήμα από την τσέπη για να γίνουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν. Ναι κύριε Πατσαλή σας έχουμε διακόψει.

Φίλιππος Πατσαλής: Έλεγα λοιπόν ότι αυτά τα μοριακά τεστ που συνήθως είναι πολύ πιο ακριβά γιατί δεν είναι απλά τεστ, χρειάζονται τεχνογνωσία, εξοπλισμό, ειδικούς χώρους, ειδικά αναλώσιμα… Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι πάντα κάποιος τα πληρώνει. Ανεξάρτητα ποιος τα κάνει.

Πόλα Σπόντα: Ναι αλλά να ρίξετε λίγο τις τιμές τα εργαστήρια, ίσως; (παύση από Φίλιππο Πατσαλή)

Φίλιππος Πατσαλής: Η σημασία είναι ότι το υπουργείο καλύπτει τα έξοδα γι΄ αυτές τις περιοχές και γενικότερα για τα τεστ το υπουργείο νομίζω ήταν καθοριστικός ο ρόλος τους και πρέπει να πω ότι στο τέλος της ημέρας, το κόστος αυτό -στην προσπάθεια που γίνεται και εξ όσων ξέρω στον ιδιωτικό τομέα- πάρα πολλοί ιδιωτικοί οργανισμοί όπως και ο δικός μου που ηγούμαι, έχει κάνει τις δικές του, αν θέλετε, οικονομικές συνεισφορές για να συνεισφέρει σ΄ αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι θέμα κερδοσκοπίας. Απεναντίας γνωρίζω ότι οι οργανισμοί αυτοί έχουν επιδοτήσει -αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη- αρκετά αυτά τα τεστ ώστε να μπορέσουν να γίνουν. Θα έλεγα ότι, τουναντίον, παρά να λέμε ότι τέτοιοι οργανισμοί καταχράζονται αυτήν την ευκαιρία, περισσότερο η συνεισφορά τους είναι και κοινωνική και ιατρική, διότι δεν είναι απλά τα πράματα στην πρώτη γραμμή των ιατρικών υπηρεσιών με ανθρώπους που παίρνουν καθημερινά προσωπικά ρίσκα για να κάνουν αυτές τις δουλειές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top