ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο δράσης για ναρκωτικά, πυροβόλα όπλα και παιδική σεξουαλική κακοποίηση παρουσίασε η Κομισιόν

Σχέδιο δράσης για ναρκωτικά, πυροβόλα όπλα και παιδική σεξουαλική κακοποίηση παρουσίασε η Κομισιόν

Mια στρατηγική για μια πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της κακοποίησης των παιδιών, ένα νέο σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά και ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την εμπορία πυροβόλων όπλων, ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και Επίτροπος Γιόχανσον.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι καταγράφεται επιδείνωση στα τρία παραπάνω θέματα λόγω της πανδημίας και ιδιαίτερα η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, που αυξήθηκε με τη φυσική απομόνωση και την αυξημένη διαδικτυακή δραστηριότητα. Τονίζεται δε ότι η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και πυροβόλων όπλων είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν υπολογίζει ότι 1 στα 5 παιδιά είναι θύματα σεξουαλικής βίας στην Ευρώπη και υπάρχουν ενδείξεις ότι η πανδημία συνέβαλε στην επιδείνωση του προβλήματος για πολλά παιδιά που ζουν με κακοποιητές, ενώ οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο Διαδίκτυο στην ΕΕ έχουν αυξηθεί από 23.000 το 2010 σε πάνω από 725.000 το 2019 (στοιχεία europol). 

Ως εκ τούτου η Κομισιόν  προτείνει μια νέα στρατηγική για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τόσο εκτός σύνδεσης όσο και διαδικτυακά. Αναλυτικά οι προτεινόμενες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2020-2025 που εστιάζονται στα εξής:

- Καλύτερος συντονισμός ξεκινώντας αμέσως μια μελέτη για την πιθανή δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Το κέντρο θα βασίζεται σε βέλτιστες πρακτικές από παρόμοια κέντρα σε όλο τον κόσμο, όπως το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά στις ΗΠΑ και θα μπορούσε να λάβει αναφορές για κακοποίηση παιδιών, να υποστηρίξει την πρόληψη και να βοηθήσει τα θύματα. Επιπλέον, η συνεργασία με τη βιομηχανία μπορεί να συνεχιστεί μέσω του Φόρουμ Διαδικτύου της ΕΕ και η βελτίωση της προστασίας των παιδιών παγκοσμίως, προωθώντας τη συνεργασία πολλών ενδιαφερομένων μέσω της Παγκόσμιας Συμμαχίας WePROTECT για τον τερματισμό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο Διαδίκτυο είναι επίσης προτεραιότητα.

- Πρόληψη και αντιμετώπιση του γεγονότος ότι η έρευνα σχετικά με αυτό που παρακινεί τους ανθρώπους να προσβάλουν είναι σπάνια και κατακερματισμένη, και η επικοινωνία μεταξύ ερευνητών και επαγγελματιών είναι ελάχιστη. Η Κομισιόν θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός δικτύου πρόληψης, για την υποστήριξη ισχυρότερων δεσμών έρευνας-πρακτικής (ειδικά σε προγράμματα για άτομα που φοβούνται ότι ενδέχεται να προσβάλουν) και να δημιουργήσει εστιασμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης και υλικό μέσων.

- Ισχυρό νομικό πλαίσιο που περιλαμβάνει πλήρη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών (Οδηγία 2011/93) · προσδιορισμός των νομοθετικών κενών, των βέλτιστων πρακτικών και των δράσεων προτεραιότητας · και λαμβάνοντας υπόψη τη νέα νομοθεσία, ιδίως για να απαιτήσει από τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών να εντοπίζουν και να αναφέρουν γνωστό υλικό σεξουαλικής κακοποίησης στις δημόσιες αρχές.

- Ενίσχυση της απόκρισης στην επιβολή του νόμου, συμπεριλαμβανομένου ενός κόμβου καινοτομίας και εργαστηρίου που θα συσταθεί από την Ευρωπόλ · εργάζεται για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ψηφιακών δυνατοτήτων των αρχών επιβολής του νόμου στα κράτη μέλη.

Σε ό,τι αφορά το νέο θεματολόγιο της ΕΕ και το σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά 2021-2025, η Κομισιόν καθορίζει το πολιτικό πλαίσιο και τις προτεραιότητες δράσης για τα επόμενα 5 χρόνια και περιλαμβάνει:

- Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας που εστιάζουν σε όλες τις πτυχές της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος έως τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και την παράνομη διανομή και παραγωγή.
- Αυξημένη πρόληψη, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των ναρκωτικών, ιδίως τη διασταύρωση μεταξύ χρήσης ναρκωτικών, βίας και άλλων μορφών εγκληματικότητας · και
- Αντιμετώπιση βλαβών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά μέσω της πρόσβασης σε θεραπεία, του κινδύνου και της μείωσης των βλαβών και μιας ισορροπημένης προσέγγισης στο θέμα των ναρκωτικών στις φυλακές.

Το θεματολόγιο της ΕΕ και το σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά θα ενισχύσει την τεκμηριωμένη, ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσέγγιση για τη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς ναρκωτικών, μέσω ενός περιεκτικού, διεπιστημονικού φακού που καλύπτει τις επιστημονικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικοπολιτικές, τεχνολογικές και διεθνείς διαστάσεις της ζήτημα, εξετάζοντας παράλληλα τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορανοϊού στο φαινόμενο των ναρκωτικών, αναφέρει η Κομισιόν.

Τέλος σε ότι αφορά το σχέδιο δράσης για την εμπορία πυροβόλων όπλων επικεντρώνεται σε 4 προτεραιότητες:
- Εξασφάλιση του νομικού πλαισίου για τη μείωση των κινδύνων εκτροπής πυροβόλων όπλων από τη νόμιμη στη μαύρη αγορά ·
- Βελτίωση της γνώσης της απειλής, αντιμετώπιση της έλλειψης συγκρίσιμων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τα γεγονότα και τις κατασχέσεις πυροβόλων όπλων σε ολόκληρη την ΕΕ ·
- Ενίσχυση της επιβολής του νόμου για να σταματήσουν τους εμπόρους ·
- Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, με ένα ισχυρό σύνολο δραστηριοτήτων που επικεντρώνονται στα νοτιοανατολικά
Ευρώπη.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top