ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 15 εκ. ευρώ οι απώλειες εσόδων του τουριστικού κλάδου για Αγία Νάπα και Πρωταρά το 2020

Στα 15 εκ. ευρώ οι απώλειες εσόδων του τουριστικού κλάδου για Αγία Νάπα και Πρωταρά το 2020

Στα 15 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες εσόδων για το 2020 στον τουριστικό τομέα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, σύμφωνα με τους Δημάρχους των δύο περιοχών.


Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, «η οικονομική κρίση που παρατηρήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επηρέασε δυσμενώς και την τουριστική περιοχή του Παραλιμνίου. Παρά το γεγονός ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε μεγάλη επισκεψιμότητα από τους Κύπριους συμπατριώτες μας, εντούτοις οι πληρότητες κατά τη διάρκεια αυτών των 60 ημερών ήταν γύρω στο 60%, ενώ λειτουργούσε μόνο το 30% των επιχειρήσεων».

Ωστόσο, συνέχισε παρά το γεγονός ότι η η οικονομία τονώθηκε από την επισκεψιμότητα των δύο τελευταίων μηνών στην περιοχή μας, εντούτοις από την επόμενη εβδομάδα επανερχόμαστε σε επίπεδα που επηρεάζουν τον τουρισμό όλης της Κύπρου και οι πληρότητες δεν υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν το 15%. Με όλα αυτά τα θέματα, τα έσοδα του Δήμου Παραλιμνίου υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πυρίλλης είπε πως «ο Δήμος Παραλιμνίου με τη συνετή οικονομική διαχείριση που έκανε τα τελευταία χρόνια είναι σε θέση να αντεπεξέλθει και να ακολουθήσει μια δυναμική πορεία όσον αφορά αναπτυξιακά έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί και θα χρηματοδοτηθούν από πόρους που θα εξασφαλιστούν μέσω δανεισμού. Ευελπιστούμε ότι το 2021 τα θέματα που αφορούν τον τουρισμό θα επανέλθουν στην προ κορωνοϊού εποχή».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση πως «με την αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων, αλλά και αρκετών έργων υποδομής που θα γίνουν στην τουριστική περιοχή Παραλιμνίου, θα προσφέρουν περαιτέρω ποιότητα και άνεση στους παραθεριστές. Αισιοδοξούμε ότι η τουριστική βιομηχανία όχι μόνο της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου αλλά και ολόκληρης της Κύπρου θα ανακάμψει το 2021 πιο σύντομα από το αναμενόμενο».
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο Δήμος Παραλιμνίου είναι ικανοποιημένος από τον εσωτερικό τουρισμό που υπήρχε φέτος το καλοκαίρι με όλες τις ιδιομορφίες που υπήρχαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Θεόδωρος Πυρίλλης εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες προς τους Κύπριους παραθεριστές που τίμησαν φέτος το Παραλίμνι και τον Πρωταρά. Από την πλευρά μας κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας διακοπές υψηλής ποιότητας" είπε και σημείωσε πως "η προτίμηση των συμπατριωτών μας στην περιοχή, μας τιμά ιδιαίτερα».

Σημείωσε επίσης πως «ό,τι κάνουμε το κάνουμε για όλο τον κόσμο χωρίς να ξεχωρίζουμε ντόπιους ή ξένους παραθεριστές».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου ανέφερε ότι «οι επιπτώσεις στα έσοδα της Αγίας Νάπας από την πανδημία του κορωνοϊού, αναμένεται να είναι φέτος γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην απώλεια εσόδων από τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, από την διαχείριση ομπρελών και κρεβατιών στις παραλίες και γενικά την παροχή υπηρεσιών και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις που δύνανται να εισπραχθούν από επιχειρήσεις προς όφελος του Δήμου».
 
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «το 2021 θα αλλάξουν τα πράγματα, ωστόσο θα δούμε μέσα από τον προϋπολογισμό του Δήμου που θα ετοιμαστεί τους επόμενους μήνες, ποια ακριβώς αναμένεται να είναι η απώλεια για τον επόμενο χρόνο ώστε να λάβουμε τα ενδεικνυόμενα μέτρα για μια σωστή οικονομική διαχείριση τόσο για τη βιωσιμότητα όσο και για την ανάπτυξη των διαφόρων έργων που προγραμματίζονται στην Αγία Νάπα». 
 
Σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε ότι «δυστυχώς οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, δεν αγγίζουν μόνο το Δήμο και τις οικονομικές του απώλειες, αλλά όλον τον κόσμο και τις επιχειρήσεις, ειδικά στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, η οποία βασίζεται ουσιαστικά στην τουριστική βιομηχανία. Στην επαρχία μας δυστυχώς αρκετός κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στην ανεργία, ενώ οι δραστηριότητες άλλων οικονομικών τομέων, όπως γεωργία, κτηνοτροφία, εισαγωγές και εξαγωγές, παραμένουν σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό που είναι εμφανείς και αλυσιδωτές, μεταφέρθηκαν στον κόσμο της επαρχίας Αμμοχώστου, ενώ πάρα πολλές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία και όχι μόνο, παρουσιάζουν προβλήματα βιωσιμότητας».

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top