Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πηλείδου: €270 εκατ σε προγράμματα χορηγιών την περίοδο 2021 - 2027

Πηλείδου: €270 εκατ σε προγράμματα χορηγιών την περίοδο 2021 - 2027

Στα €270 εκατομμύρια ανέρχονται την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 οι χορηγίες σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, καθώς και της εξοικονόμησης ενέργειας, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, προσθέτοντας πως με την ολοκλήρωση των σχεδιασμών, το Υπουργείο θα δημοσιεύσει το σχετικό ενημερωτικό υλικό.

 
Στο πλαίσιο των επαφών της με τα πολιτικά κόμματα, η κ. Πηλείδου συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού με τον οποίο συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου της.
 
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Πηλείδου, βρίσκονται υπό διαμόρφωση οι τελικοί σχεδιασμοί για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 «και προγραμματίζεται ένας σχεδιασμός όσον αφορά την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά τους οδηγούς που θα εκδώσουμε και τα διάφορα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε ούτως ώστε όλος ο κόσμος να είναι ενήμερος για τα σχέδια τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2021 και να μπορεί να υποβάλει αιτήσεις για αυτά που τον ενδιαφέρουν και να έχει όλη την στήριξη και πληροφόρηση που χρειάζεται από το Υπουργείο μας».
 
Όπως είπε, πέραν των σχεδίων που τρέχουν όσον αφορά την μεταποίηση, τη βιομηχανία και τη επιχειρηματικότητα, ενισχύονται κάποια σχέδια που αφορούν στην ψηφιοποίηση και την  αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων των εταιρειών, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα και όπως επίσης και την κυκλική οικονομία, που είναι κάτι που η ΕΕ θέτουν ψηλά στους στόχους και πιστεύουμε ότι και οι κυπριακές επιχειρήσεις πρέπει να προχωρήσουν με ανάλογο σχεδιασμό.
 
Είπε ακόμη ότι όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ υπάρχει αρκετή έμφαση με ανανέωση των προγραμμάτων μας και για ευάλωτες ομάδες και για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις και επίσης νέα σχέδια όσον αφορά την εγκατάσταση φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα στα σπίτια.
 
«Γενικά το ποσό το οποίο θα διατεθεί το οποίο χρειάζεται έγκριση από την ΓΔ ΕΠΣΑ είναι γύρω στα €270 εκατομμύρια για την επόμενη προγραμματική περίοδο και ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα την έγκριση ούτως ώστε να προχωρήσουμε και με την ενημέρωση που προανέφερα».
 
Παράλληλα, η κ. Πηλείδου χαρακτήρισε το θέμα της ενέργειας ως έναν «πολύ σημαντικό τομέα όπου έχει προκύψει κάποια καθυστέρηση λόγω του κορωνοϊού, την οποία όλοι γνωρίζουμε».
 
«Εμείς ως Υπουργείο Ενέργειας θα εργαστούμε πολύ σκληρά ούτως ώστε μέσω συνεχούς επικοινωνίας με τις εταιρείες να προχωρήσουμε με τον ενεργειακό μας σχεδιασμό όπως αυτός έχει διαμορφωθεί με τα νέα δεδομένα της πανδημίας και ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις, όπως άλλωστε είναι και η θέση των εταιρειών στην παρούσα φάση», είπε.
 
Καταλήγοντας, η κ. Πηλείδου διαβεβαίωσε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, ευελπιστούμε ότι θα συνεχίζουμε την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων, ούτως ώστε οι πολιτικές μας να διαμορφώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά επίσης να γίνονται αναπροσαρμογές στον σχεδιασμό μας εκεί και όπου χρειάζεται».
 
Κυπριανού: Προσοχή στις επιχειρήσεις μετά το Lockdown
 
Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει συμφωνήσει με την Υπουργό Ενέργειας να είναι σε επικοινωνία προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο.
 
Αναφέρθηκε στο θέμα των επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, λέγοντας ότι ζήτησαν από το Υπουργείο όπως εξετάσουν ποιες επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να επαναλειτουργήσουν μετά το δίμηνο lockdown.
 
«Διότι αν δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οι οποίες θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία αυτών των επιχειρήσεων η οικονομία του τόπου θα δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα. Ζητήσαμε λοιπόν στην επόμενη έρευνα να μελετηθεί αυτό το θέμα να καταγραφεί. Για να δούμε ποια μέτρα χρειάζεται να ληφθούν έτσι ώστε να στηριχθούν αυτές οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επαναδραστηριοποιηθούν», είπε, εκφράζοντας ικανοποίηση ότι Υπουργείο θα το καταγράψει στην επόμενη έρευνα του.
 
Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι «έχει υπάρξει μέχρι σήμερα αρκετή καθυστέρηση από τον αρχικό σχεδιασμό», προσθέτοντας ότι φαίνεται ότι θα υπάρχει και άλλη καθυστέρηση.
 
Όπως είπε, η δική μας η άποψη είναι ότι θα πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, πάντοτε έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό.
 
«Είναι έντονη η άποψη μας ότι εάν δεν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η προσπάθεια μας να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο τον οποίο διαθέτουμε στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη και αυτό είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της», κατέληξε.

 

 ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Λετυμπιώτης για Δόξα: «Ήταν λάθος - Δεν υπήρχε σκοπιμότητα ή δόλος»

Καταγγελίες μετά τον θάνατο του Πέτρου – «Δεν υπάρχει πρωτόκολλο διαχείρισης επειγόντων περιστατικών στον αυτοκινητόδρομο»

Προς ποινικοποίηση το bullying σε σχολεία, εργασία και στράτευμα – Οι ποινές

Ενισχύεται με live chat το 1450 - Σχεδόν 200.000 κλήσεις μέχρι στιγμής - Το «μυστικό» που οδήγησε στην επιτυχία του

Νέες αυξήσεις στα καύσιμα πριν μπει ο Οκτώβρης – Ανεβαίνουν τα ποσοστά μετά την «επιστροφή» του φόρου κατανάλωσης – Πίνακας

«Επώδυνη διαδικασία το άνοιγμα του λογαριασμού του ρεύματος» – «Φωνάζει» για αισχροκέρδεια στις τιμές ο Λεβέντης

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στην Πάφο - Σε κρίσιμη κατάσταση 57χρονος - Υπέστη εγκεφαλική αιμορραγίαΔιορθωτικές κινήσεις από τον Πρόεδρο, έρχονται αλλαγές

Διορθωτικές κινήσεις από τον Πρόεδρο, έρχονται αλλαγές

Μια σειρά από αλλαγές προγραμματίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να καλύψει αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί και έχουν προκαλέσει προβλήματα δυσλειτουργίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top