ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γνωστό Αμερικανικό περιοδικό: ‘Θερμοκήπιο εταιρειών παρακολούθησης η Κύπρος’ -Λουκέτο έβαλε η NSO στο νησί μας

Γνωστό Αμερικανικό περιοδικό: ‘Θερμοκήπιο εταιρειών παρακολούθησης η Κύπρος’ -Λουκέτο έβαλε η NSO στο νησί μας

Διόλου κολακευτικές αναφορές για τον ρόλο της Κύπρου σε ό,τι αφορά τον κλάδο των παράνομων παρακολουθήσεων, από το παγκοσμίου φήμης περιοδικό Vice.

Του Φάνη Μακρίδη

Το ενημερωτικό ανατρεπτικό περιοδικό, με κυκλοφορία ένα εκατομμύριο φύλλα παγκοσμίως, σε ρεπορτάζ του αναφέρει πως η Κύπρος είναι «θερμοκήπιο για εταιρείες παρακολουθήσεων». Με απλά λόγια, παρουσιάζει το νησί μας ως πρόσφορο έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται και αναπτύσσονται εταιρείες, που έχουν ως αντικείμενο παρακολουθήσεις προσώπων.

«Έχει προσελκύσει πολλές εταιρείες παρακολουθήσεων»
Στο ρεπορτάζ, το οποίο υπογράφει ο Γιόζεφ Κοξ (ειδικεύεται σε θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος), γίνονται κι άλλες ξεκάθαρες αναφορές. Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος «έχει προσελκύσει πολλές εταιρείες παρακολούθησης τα τελευταία χρόνια». Εξηγεί πώς στην Κυπριακή Δημοκρατία παράγονται κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης.

Ο εμπειρογνώμονας για Κύπρο, βρόμικο χρήμα και παρακολουθήσεις
Το δημοσίευμα παρουσιάζει δηλώσεις εμπειρογνώμονα, του John Scott-Railton. Ούτε τα δικά του λόγια είναι κολακευτικά: ‘Ενώ η Κύπρος δουλεύει για να κλονίσει τη φήμη της ως παράδεισος ρωσικών χρημάτων που προέρχονται από έγκλημα, δεν μπορώ να φανταστώ ότι η χώρα είναι συγκλονισμένη βλέποντας αριθμό σκιωδών πωλητών λογισμικών παρακολουθήσεων να ανοίγουν μαγαζιά’.

Και πρόσθεσε: ‘Υπάρχει ιστορική συγγενής δικαιοδοσία μεταξύ των εμπόρων όπλων και αυτών που ξεπλένουν χρήμα. Και οι δυο προτιμούν να καμουφλάρουν αυτούς με τους οποίους έχουν εμπορικές σχέσεις και πώς κινούν τα χρήματά τους. Διάβασα για τις προτιμήσεις για μέρη όπως η Κύπρος. Μια ακόμη ένδειξη ότι οι πωλητές λογισμικών παρακολούθησης έχουν περισσότερα κοινά με εμπόρους όπλων, παρά με σχετικούς του κλάδου τους’.

Ταλ Ντίλιαν και NCIS 
Γίνονται ξεκάθαρες αναφορές στον φερόμενο ιδιοκτήτη της  εγγεγραμμένης στην Κύπρο εταιρείας Intellexa (WiSpear), Ταλ Ντίλιαν, που κατέχει το περιλάλητο βαν παρακολουθήσεων, αλλά και στους υπαλλήλους της NCIS Intelligence and Security Services Ltd του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, που είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία Κύπρου…

Στην Κύπρο η NSO, με... σκοτεινό ρόλο στην υπόθεση Κασόγκι
Ταυτόχρονα, στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην NSO Group, την εταιρεία που πωλεί κακόβουλο λογισμικό και το οποίο επιτρέπει παραβίαση (μεταξύ άλλων) τηλεφωνικών συσκευών android και i-phone. Να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία (Οκτώβριος 2018), φερόταν να παρακολουθείτο από τις αρχές της χώρας του πριν σημειωθεί το έγκλημα, μέσω λογισμικού που αποκτήθηκε από την NSO.

Έβαλε λουκέτο
Στο ίδιο δημοσίευμα του Vice, ο συντάκτης αναφέρει πως το παράρτημα της NSO στην Κύπρο έβαλε λουκέτο. Επικαλείται πληροφορίες δυο πρώην υπαλλήλων της NSO. Δεν γίνεται αναφορά στο ακριβές χρονικό σημείο, κατά το οποίο οι υπεύθυνοι της εταιρείας αποφάσισαν να κλείσουν τα γραφεία. Να σημειωθεί ότι το ρεπορτάζ του Vice δημοσιεύτηκε το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου (21/08).

 

Η Αστυνομία Κύπρου εδώ και τέσσερα χρόνια…
Κι όλα αυτά ενώ η Αστυνομία Κύπρου διερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων τους τελευταίους μήνες, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Βέβαια, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Όπως αποκάλυψε το ThemaOnline τον Φεβρουάριο του 2017, η Αστυνομία από τις 12 Σεπτεμβρίου του 2016 γνωρίζει (με βάση έγγραφα) για τον ρόλο ξένων εταιρειών στο νησί μας, χωρίς να έχει πράξει κάτι ουσιαστικό. Στις 8/2/2017 αποκαλύπταμε τον ρόλο μιας εξ αυτών των εταιρειών, της NCIS Intelligence and Security Services Ltd, η οποία σύμφωνα με την ίδια την Αστυνομία ασχολείτο με παρακολουθήσεις. Πριν από τέσσερα χρόνια…

Εδώ να θυμίσουμε, επίσης, ότι όπως αποκάλυψε το ThemaOnline, αρμόδιο άτομο το οποίο σχετίζεται με την ασφάλεια της Δημοκρατίας, σε συνομιλία με το ThemaOnline εντός της προηγούμενης διετίας για το θέμα εταιρειών ξένων συμφερόντων που έχουν δυνατότητα για παρακολουθήσεις και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, δεν αρνήθηκε την ύπαρξή τους.

Εξάλλου, στελέχη της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών φέρονται να είχαν επαφές με τον Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, ιδιοκτήτη της εταιρείας NCIS Intelligence and Security Services Ltd.

Φάνης Μακρίδης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top