ΔΙΕΘΝΗ

To προσχέδιο των συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής εξετάζεται στο ΣΓΥ

To προσχέδιο των συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής εξετάζεται στο ΣΓΥ

To προσχέδιο των συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, τίθεται στο τραπέζι των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζουν με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία  του Michael Roth.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο, σε δημόσια σύνοδο, θα εξετάσει την κατάσταση σχετικά με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το πακέτο ανάκαμψης. Οι Υπουργοί θα προετοιμαστούν για την ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, συζητώντας σχέδια συμπερασμάτων. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης, Michel Barnier, θα ενημερώσει τους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΒ και για την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης. Στο πλαίσιο των ετήσιων και πολυετών ασκήσεων νομοθετικού προγραμματισμού, η Κομισιόν θα υποβάλει στο Συμβούλιο την επιστολή προθέσεων σχετικά με το σχέδιο προγράμματος εργασίας της για το 2021 και την έκθεση στρατηγικής πρόβλεψης για το 2020. Οι Υπουργοί θα καλύψουν επίσης τον συντονισμό των μέτρων που σχετίζονται με το COVID-19 στην ΕΕ. Τέλος, θα επικεντρωθούν στην πορεία των διαδικασιών του άρθρου 7 παράγραφος 1 της ΣΕΕ σχετικά με την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, το προσχέδιο συμπερασμάτων εκπονήθηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, σε συνεργασία με τη γερμανική Προεδρία και την Κομισιόν. Στη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την ενιαία αγορά, τη βιομηχανική πολιτική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα πραγματοποιήσουν επίσης στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία. Μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις 22 Ιουνίου 2020 και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Xi στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, και οι δύο μέσω τηλεδιάσκεψης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, o επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης, Michel Barnier, θα ενημερώσει τους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΒ, για την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης και για τις προσπάθειες ετοιμότητας της ΕΕ ενόψει του τέλους της μεταβατικής περιόδου στα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης COVID-19, οι διαπραγματευτές ΕΕ και ΗΒ πραγματοποίησαν διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο μέσω τηλεδιάσκεψεων. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν αυτοπροσώπως στα τέλη Ιουνίου. Ο 8ος γύρος συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8-10 Σεπτεμβρίου. Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων, ο τελευταίος που έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα της 28ης Σεπτεμβρίου.

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών πέτυχε περιορισμένη πρόοδο. Ο Michel Barnier δήλωσε ότι σημαντικές διαφορές παρέμειναν σε τομείς ουσιαστικού ενδιαφέροντος για την ΕΕ. Μετά τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου για την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου στις 9 Σεπτεμβρίου, η ΕΕ ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής στο Λονδίνο στις 10 Σεπτεμβρίου. Μετά από μια προκαταρκτική ανάλυση, η ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση της Συμφωνίας Αποχώρησης που τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2020 και έχει νομικά αποτελέσματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Συμφωνία Αποχώρησης περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία, στο οποίο διαπραγματεύθηκαν και συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η κυβέρνησή του, και το οποίο επικύρωσαν τα Σώματα του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιανουάριο του 2020. Ως εκ τούτου, η ΕΕ προέτρεψε τη βρετανική κυβέρνηση να τροποποιήσει το νομοσχέδιο τέλη Σεπτεμβρίου. Μια τρίτη τακτική συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής έχει προγραμματιστεί προσωρινά για τις αρχές του φθινοπώρου. Δεδομένου του μικρού χρόνου που απομένει και της περιορισμένης προόδου που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις, οι εργασίες ετοιμότητας αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα. Τον Ιούνιο του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να μην ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου. Επομένως, η μεταβατική περίοδος θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας αποχώρησης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Προειδοποιητική σήμανση στους δρόμους: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Πού τοποθετήθηκαν μέχρι σήμερα

Μπορεί o εργοδότης να καθυστερεί την καταβολή του μισθού σε ένα εργοδοτούμενο; - Τι προνοεί ο Νόμος

Ήρθαν για διακοπές στην Κύπρο και έζησαν τον απόλυτο τρόμο - Μπούκαραν στο διαμέρισμα προτάσσοντας πιστόλια και τους ζήτησαν χρήματα

Χαμάς: Πατέρας και γιος ομολογούν πως βίασαν Ισραηλινή και μετά την εκτέλεσαν

Σύννεφα και βροχές στο «μενού» του καιρού - Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι την Τρίτη

Έτσι θα χάσουμε τα περιττά κιλά πριν το καλοκαίρι – Τα πέντε χρήσιμα tips -  Τι ισχύει για καρπούζι και παγωτό – Απαντά ειδικός στο «Τ»Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας

Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αναθεώρησε την προοπτική της κυπριακής Οικονομίας από σταθερή σε θετική, ο Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody’s, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας στις δύο βαθμίδες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, στο ‘Baa2’ δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top