ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Το παρασκήνιο της αναβολής και η γερμανική πρωτοβουλία - 'Δεν θα υπάρξει συμμετοχή Τ/κ σε διάσκεψη'

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Το παρασκήνιο της αναβολής και η γερμανική πρωτοβουλία - 'Δεν θα υπάρξει συμμετοχή Τ/κ σε διάσκεψη'

Η παράταση που δόθηκε για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δίνει χρονικό περιθώριο για προετοιμασία αλλά και για να επιτευχθούν δεδομένα που θα οδηγούν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, τόσο με δηλώσεις του στο χθεσινό (22/09) δελτίο ειδήσεων του Ant1 όσο και στο Κρατικό Ραδιόφωνο σήμερα Τετάρτη (23/09) το πρωί, μίλησε για την αναβολή, για τις μέχρι τώρα συζητήσεις, για την γερμανική πρωτοβουλία, αλλά και για μια πιθανή διάσκεψη με την συμμετοχή Τ/κ.

Η πολιτική απόφαση του Βερολίνου

Όπως εξήγησε, στο Βερολίνο τον προηγούμενο μήνα έγινε μια μακρά συζήτηση και αφορούσε τα δύο θέματα κυρώσεων, αυτό της Λευκορωσία και της Τουρκίας. «Αποφασίσαμε από κοινού αυτά τα δύο θέματα να προχωρήσουν μαζί και άμεσα».

Τι έγινε τις προηγούμενες ημέρες

Σε σχέση με το τώρα, είπε πως «κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της προσέγγισης της Καγκελαρίου της Γερμανίας, πρότειναν όπως το θέμα αυτό παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ. οι κυρώσεις Τουρκίας, στην συζήτηση που αφορά τα Ελληνοτουρκικά). Στα πλαίσια της παραπάνω συμφωνίας του Βερολίνου, είπαμε να πάνε μαζί», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Διευκρίνισε δε εκ νέου πώς δεν τίθεται θέμα βέτο καθώς δεν έγινε καμία ψηφοφορία. «Εμείς ζητήσαμε εφαρμογή των συμφωνηθέντων» είπε, ενώ επεσήμανε πώς «Δεν λειτουργούν τα πράγματα στην Ευρώπη όπως συμβαίνει στον δημόσιο διάλογο».

Η αναβολή και η γερμανική πρωτοβουλία
Παράλληλα, είχε επισημανθεί από τον ΥΠΕΞ πως θεωρεί ότι υπάρχουν εξελίξεις που οδήγησαν σε αυτή την αναβολή. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλέστηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1, κι αυτή η εβδομάδα θα αξιοποιηθεί έτσι ώστε να επιτευχθούν δεδομένα που θα οδηγούν σε αποκλιμάκωση γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, μιλώντας για την γερμανική πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ότι «μπορώ να σας πω ότι η προσπάθεια η Γερμανική δεν περιορίζεται στα ελληνοτουρκικά αλλά επεκτείνεται και στα θέματα που αφορούν την Κύπρο και την Τουρκία».

Δηλώσεις Ερντογάν – «Δεν μπορεί να υπάρξει συμμετοχή Τ/κ σε διάσκεψη»
Για τις δηλώσεις Ερντογάν, ανέφερε ότι «δεν συμβαδίζουν με το πνεύμα της αποκλιμάκωσης», ενώ αρνήθηκε ότι συμφωνήθηκε μια διάσκεψη, εξηγώντας ότι «δεν συζητείται θέμα διάσκεψης. Ήταν μια ιδέα του Μισέλ την οποία θα επεξεργαστεί περισσότερο και αν υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο θα το παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Στο μεταξύ, στον Αντι1 είχε προηγουμένως δηλώσει πως «μόνο η αναφορά σε ενδεχόμενη συμμετοχή Τ/κ δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Αν το επιθυμούσε δεν θα πρότεινε κάτι τέτοιο. Εάν υπάρξει τέτοιου είδος πρόταση, φυσικά και δεν μπορεί να υπάρξει συμμετοχή των Τ/κ»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top