ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις θέσεις του για το Κυπριακό έθεσε στην Ντι Κάρλο ο Οζερσάι

Τις θέσεις του για το Κυπριακό έθεσε στην Ντι Κάρλο ο Οζερσάι

Βιντεοκλήση με τη Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, είχε ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα.

 
Ο κ. Οζερσάι είπε στην κ. Ντι Κάρλο ότι είναι ώρα τα Ηνωμένα Εθνη «να αφήσουν τις δηλώσεις και τις θέσεις που προστατεύουν το στάτους κβο στο νησί» και να αναλάβουν πρωτοβουλία για να ξεπεραστεί το κυπριακό πρόβλημα με «νέες και δημιουργικές ιδέες και βήματα».

Εθεσε, επίσης, το αίτημα διέλευσης των Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα με μεγαλύτερη ευκολία για ψώνια αναβιώνοντας ουσιαστικά τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κ. Οζερσάι επανήλθε το δημοψήφισμα του 2004 για να υποστηρίξει ότι η ε/κ πλευρά δεν ήταν έτοιμη να μοιραστεί διακυβέρνηση και πλούτο με την τ/κ πλευρά για να μπορούσε να επιτευχθεί μια ομοσπονδιακή λύση και είπε ότι «αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και σήμερα».

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι είναι αυτή η προσέγγιση της ε/κ πλευράς που πυροδότησε τη μη λύση και από την άλλη δημιούργησε νέα και επικίνδυνα προβλήματα σε ζητήματα όπως οι υδρογονάνθρακες.

Ανέφερε, επίσης, ότι μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, προγραμματίζεται πενταμερής διάσκεψη και δήλωσε ότι αναμένουν από τον ΓΓ του ΟΗΕ να καλέσει τις δύο πλευρές στο νησί. Στη διάσκεψη θα συζητηθούν τα 52 χρόνια αποτυχίας και τι μπορεί να γίνει, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, ο κ. Οζερσάι «προειδοποίησε» την κ. Ντι Κάρλο «ότι η άρνηση των ΗΕ να αναπτύξουν δημιουργικές πολιτικές που θα ξεπερνούσαν τα προβλήματα σε σχέση με το κυπριακό ζήτημα και τους ενεργειακούς πόρους, θα αύξανε την επικίνδυνη ένταση που περιβάλει την περιοχή».

Ο μόνος τρόπος, είπε, να οδηγηθούν οι δύο «λαοί» στη συμφιλίωση είναι τα «μοντέλα συνεργασίας» σε διάφορα θέματα που απασχολούν τους δύο «λαούς» και ολόκληρο το νησί, ειδικά τους ενεργειακούς πόρους.
 
Υποστήριξε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας οικονομικής εξάρτησης και σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ αποτελεί ενθαρρυντικό παράδειγμα.
 
Σύμφωνα με δήλωση από το «υπουργείο εξωτερικών», ο κ Οζερσάι ενημέρωσε την αξιωματούχο των ΗΕ για τις  αυξανόμενα «αρνητικές προσεγγίσεις» της ε/κ πλευράς σε σχέση με εξοπλισμούς, ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στο νησί και «βήματα υπονόμευσης» της τ/κ οικονομίας.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top