ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΚΟΥΜΑ: Η πανδημία επιδείνωσε κοινωνικές, οικονομικές και περιφερειακές ανισότητες εντός ΕΕ

ΚΟΚΟΥΜΑ: Η πανδημία επιδείνωσε κοινωνικές, οικονομικές και περιφερειακές ανισότητες εντός ΕΕ

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά την οποία είπε ότι η πανδημία έπληξε εντονότερα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιδείνωσε τις υφιστάμενες κοινωνικές, οικονομικές και περιφερειακές ανισότητες εντός της ΕΕ.

Σε παρέμβασή της σε συζήτηση για το θέμα της ανάκαμψης της Ευρώπης, η κ. Κουκουμά είπε ότι τα μέτρα που εγκρίθηκαν σε επίπεδο ΕΕ ως απάντηση στην κρίση είναι ανεπαρκή, καθότι αυξάνουν τις υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης.

Τόνισε ότι η Πολιτική Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική έχουν αποδείξει διαχρονικά την προστιθέμενη αξία τους στην παροχή απτής αλληλεγγύης και στην προώθηση της σύγκλισης, της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής και της αγροτικής ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για αυτές τις πολιτικές στο επόμενο ΠΔΠ, ανέφερε η κα Κουκουμά.
Τόνισε δε την ανάγκη αναδιανομής των αυξημένων κονδυλίων για την άμυνα και τη στρατιωτική και εσωτερική ασφάλεια σε βασικές πολιτικές που προωθούν τη σύγκλιση και την αλληλεγγύη, όπως η πολιτική συνοχής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι το ξέσπασμα της κρίσης κατέδειξε τα ελλείμματα της οικονομίας της αγοράς, λόγω του ελέγχου της παραγωγής και του εμπορίου από τις πολυεθνικές εταιρείες.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η στρατηγική για την ανάκαμψη θα πρέπει να προωθεί τις μακροπρόθεσμες δημόσιες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της πραγματικής οικονομίας, οι οποίες θα ενισχύσουν την απασχόληση και τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και συντάξεων.

Τέλος, είπε ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να καθοδηγείται από μια ολιστική προσέγγιση και συνέργειες για την καταπολέμηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών πιέσεων, μέσω της διασφάλισης απτής αλληλεγγύης και ισότιμης κατανομής των βαρών ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top