ΔΙΕΘΝΗ

Νέα Ζηλανδία: H Πρωθυπουργός υπόσχεται υλοποίηση των δεσμεύσεών της μετά τον θρίαμβο στις εκλογές

Νέα Ζηλανδία: H Πρωθυπουργός υπόσχεται υλοποίηση των δεσμεύσεών της μετά τον θρίαμβο στις εκλογές

H Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν δεσμεύτηκε σήμερα (18/10), επομένη του εκλογικού της θριάμβου, να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις που μια σειρά από κρίσεις την εμπόδισε να υλοποιήσει κατά την πρώτη θητεία της.

Το Εργατικό Κόμμα της Αρντερν εξασφάλισε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Νέα Ζηλανδία ποσοστό 49,1% των ψήφων, το οποίο θα της επιτρέψει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να κυβερνήσει χωρίς κυβερνητικούς εταίρους. Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της κατά την πρώτη της θητεία στην πρωθυπουργία, κυρίως όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνία, η Aρντερν δήλωσε ότι πλέον είναι σε θέση να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Η χαρισματική Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ξεκάθαρη νίκη της, η πιο σημαντική του Εργατικού Κόμματος από το 1946, δείχνει ότι περισσότεροι ψηφοφόροι υποστηρίζουν το κόμμα της και το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

"Πιστεύω ότι εγκρίνουν τη δουλειά που κάναμε και το σχέδιο που έχουμε για να προχωρήσουμε και υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους θέλουμε να προοδεύσουμε", σημείωσε η Αρντερν. Η 40χρονη, η οποία έγινε σύμβολο του προοδευτισμού της κεντροαριστεράς μετά την εκλογή της το 2017, αναγνώρισε ότι η ανάγκη να κατευνάζει τους μικρότερους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό "επιβράδυνε" την πολιτική της των μεταρρυθμίσεων κατά την πρώτη της θητεία.

Σε αυτήν, η ηγέτιδα των Εργατικών χρειάστηκε επίσης να διαχειριστεί τη χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε ποτέ στη Νέα Ζηλανδία, αυτή σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς, την πολύνεκρη ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί Γουάιτ, τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας 30ετίας και βεβαίως την ιστορική πρόκληση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Χθες το βράδυ, στην ομιλία που εκφώνησε μετά τη νίκη της, η Αρντερν δήλωσε ότι σκοπεύει να επιτεθεί σε προβλήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια και η ανισότητα. Η βασική της αντίπαλος στις εκλογές αυτές, η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Τζούντιθ Κόλινς, αναγνώρισε ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν λευκή επιταγή στην Αρντερν για να φέρει εις πέρας τις αλλαγές αυτές. Ωστόσο αυτό σημαίνει για την Κόλινς, το κόμμα της οποίας εξασφάλισε ποσοστό 26,8% των ψήφων στις εκλογές, ότι η πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι οι πολιτικές της αποτυχίες οφείλονται στα μέλη του συνασπισμού της.

"Η κυβέρνηση έχει την εντολή για να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της, επομένως δεν μπορούν πλέον να επιρρίψουν σε κανέναν την ευθύνη αν δεν το κάνουν", σημείωσε η Κόλινς μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η προεκλογική εκστρατεία των Εργατικών για τις βουλευτικές είχε επικεντρωθεί στην επιτυχία της κυβέρνησης να αναχαιτίσει την πανδημία του νέου κορωνοϊού, με την Αρντερν να χαρακτηρίζει την ψηφοφορία αυτή "εκλογές της COVID".

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top