ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: 'Ανοίγουν' τα μέτωπα της πανδημίας - Τι πρέπει να προβληματίσει ειδικούς και αρμόδια Υπουργεία - Χάος με αποφάσεις και ολιγωρία

ΚΥΠΡΟΣ: 'Ανοίγουν' τα μέτωπα της πανδημίας - Τι πρέπει να προβληματίσει ειδικούς και αρμόδια Υπουργεία - Χάος με αποφάσεις και ολιγωρία

Τα μέτωπα της πανδημίας είναι πολλά και ανοιχτά, με τους ειδικούς να αναμένουν αγωνιωδώς τα αποτελέσματα αυτής της εβδομάδας για να προβούν σε συμπεράσματα.

Αυτό εξάλλου δήλωσε με χθεσινές του δηλώσεις στο ThemaOnline Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας.

Τα rapid tests ως εργαλείο γρήγορου εντοπισμού

Στην μάχη ρίχτηκαν και το εργαλείο της διενέργειας rapid tests, με τον χθεσινό αριθμό να μην είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Δείτε τα σημείο δειγματοληψίας: 

Προβληματισμός με τα πρώτα αποτελέσματα - Κρούσματα σε ευπαθείς ομάδες

Συγκεκριμένα, κατά την 1η μέρα εφαρμογής του προγράμματος, διενεργήθηκαν συνολικά 4,151 rapid tests από 11 κινητές μονάδες δειγματοληψίας, από τα οποία προέκυψαν 50 θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τα rapid tests που έγιναν ανά περιοχή, καθώς και τα θετικά που προέκυψαν, παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα:

Αξίζει να σημειωθεί πως προβληματισμό πυροδότησε ο νέος εντοπισμός κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας και μέρη που διαβιούν ευπαθείς ομάδες (7 Λευκωσία, 3 Λεμεσό), κάτι για το οποίο το Υπουργείο Υγείας θέλει και πρέπει να παρέμβει άμεσα. Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν και κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα άτομα που χρειάζονται νοσηλεία, αναπνευστική υποστήριξη, αλλά και οι θάνατοι.

Επίσης, ανησυχία προκάλεσαν για τα θετικά περιστατικά που έδειξε η Επαρχία Λάρνακας που ενδεχομένως να ανοίγει ένα νέο κύκλο συρροών.

Θέματα με μετακίνηση εργαζομένων από και προς Λεμεσό και Πάφο - Ουρές και συνωστισμός για τεστ

Παράλληλα, προβλήματα προέκυψαν τόσο με την μετακίνηση των εργαζομένων από και προς Λεμεσό και Πάφο, όσο και με την διενέργεια των τεστ αυτών των εργαζομένων, με την αναμονή και τις ουρές να είναι μεγάλες. Σε συνθήκες πανδημίας δε, παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού που δεν περιποιούν τιμή σε κανένα.

Σημειώνουμε πως με παρέμβαση της Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Έμιλυς Γιολίτη, η εντολή άλλαξε και οι έλεγχοι στις μεταβάσεις πολιτών θα γίνονται δειγματοληπτικά.

Παράλληλα, από σήμερα Τρίτη (17/11), λειτουργεί και δεύτερο σημείο δειγματοληψιών για εργαζόμενους στην Λεμεσό από τις 8 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. στον Ποταμό της Γερμασόγειας, ενώ συνεχίζονται οι δειγματοληψίες στον χώρο του πρώην Πισσαρίδη, παρά τον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας στα δύο σημεία, θα στελεχώνονται συνολικά οκτώ σταθμοί δειγματοληψιών με στόχο την ενίσχυση του προγράμματος.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι μεγάλες και προβληματίζουν

Επιπρόσθετα, τα αρμόδια υπουργεία καλούνται να διαχειριστούν μια ιδιαίτερα δυσάρεστη και δύσκολη κατάσταση, καθώς αυξάνονται οι συμπολίτες μας που αρνούνται να συμβιβαστούν με τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Ειδικοί και αξιωματούχοι του κράτους γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό που πυροδοτεί τις αντιδράσεις δεν είναι μόνο η ελλιπής ενημέρωση σε σχέση με την θνητότητα του ιού, αλλά και τα απανωτά λάθη στους χειρισμούς που αυξάνουν την ανασφάλεια και μειώνουν την αξιοπιστία των μέτρων.

Αντιδρούν οι γονείς για τηλεκπαίδευση

Τέλος, αντιδράσεις υπήρξαν και σε σχέση με την τηλεκπαίδευση, καθώς το ολικό lockdown σε Πάφο και Λεμεσό συνοδεύτηκε με καταγγελίες από Συνδέσμους Γονέων για ελλείψεις και περιορισμένο προγραμματισμό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top