ΚΟΣΜΟΣ

Eurostat: Τεσσερα εκ. απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2018 στην ΕΕ - Τι σπούδασαν οι περισσότεροι;

Eurostat: Τεσσερα εκ. απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2018 στην ΕΕ - Τι σπούδασαν οι περισσότεροι;

Περίπου 4 εκατομμύρια φοιτητές αποφοίτησαν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ΕΕ το 2018 και σχεδόν το ένα τέταρτο (24,6%) των τριτοβάθμιων αποφοίτων είχαν σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων ή δίκαιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα φοιτητών (17 Νοεμβρίου).

 

Στην Κύπρο οι απόφοιτοι ήταν 9100, εκ των οποίων 3600 σπούδασαν δίκαιο ή διοίκηση επιχειρήσεων, 1600 εκπαίδευση και μόνο 600 επιστήμες υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δεύτερο πιο δημοφιλές θέμα μεταξύ των αποφοίτων ήταν η μηχανική και οι κατασκευές (15,2%), ακολουθούμενη από την υγεία και την ευημερία (13,7%) και τέλος την εκπαίδευση (10,3%).

Στην ΕΕ, σχεδόν τα τρία πέμπτα (57,7%) όλων των αποφοίτων το 2018 ήταν γυναίκες. Το 10,9% όλων των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν άνδρες που αποφοίτησαν από μαθήματα μηχανικής, μεταποίησης ή κατασκευών, σε σύγκριση με 4,3% γυναίκες, διαφορά 6,7 ποσοστιαίων μονάδων. Οι σπουδές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών ήταν ο μόνος άλλος ευρύτερος τομέας όπου περισσότεροι άντρες από ό, τι οι γυναίκες αποφοίτησαν με το μερίδιο των γυναικών αποφοίτων να φτάνει το 1% του συνόλου των τριτοβάθμιων πτυχιούχων. Αντίθετα, το 10,2% του συνόλου των τριτοβάθμιων αποφοίτων ήταν γυναίκες φοιτητές που σπούδασαν επιστήμες υγείας, σε αντίθεση με 3,5% για τους άνδρες, διαφορά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, για τις επιχειρήσεις, τη διοίκηση και το δίκαιο, το 2018 αποφοίτησαν περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες αποφοίτησαν με 14,4% έναντι 10,2% όλων των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Γαλλία (796.000) είχε τον μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2018, αρκετά μπροστά από τη Γερμανία (565 000), την Πολωνία (470 000) και την Ισπανία (461 000).

Το ποσοστό των αποφοίτων στις επιχειρήσεις, τη διοίκηση και το δίκαιο ήταν κάτω από 20% στη Σουηδία, την Ιταλία, τη Φινλανδία και την Ισπανία, ενώ ήταν ιδιαίτερα υψηλό στη Γαλλία (34,3%), στην Κύπρο (39,0%) και στο Λουξεμβούργο (42,5%).

Για σπουδές μηχανικής, και κατασκευών, υπήρχαν σχετικά χαμηλά ποσοστά αποφοίτων σε αυτόν τον τομέα στο Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Ιρλανδία και τη Μάλτα (τα μόνα κράτη μέλη που κατέγραψαν μονοψήφια μερίδια), ενώ σχετικά υψηλά μερίδια καταγράφηκαν στη Λιθουανία (19.4 %), Πορτογαλία (19,6%), Αυστρία (20,6%) και Γερμανία (21,4%).

Η αναλογία φοιτητών - ακαδημαϊκών υπαλλήλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν υψηλότερη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ-27 στην Ελλάδα (38,7, στοιχεία 2017), ενώ οι αναλογίες τουλάχιστον 20 μαθητών ανά μέλος του προσωπικού το 2018 καταγράφηκαν επίσης στην Κύπρο, το Βέλγιο και την Ιταλία. Αντίθετα, η αναλογία φοιτητών - υπαλλήλων ήταν μονοψήφια στη Μάλτα (9,4 μαθητές ανά μέλος του προσωπικού) και στο Λουξεμβούργο (4,4). Ο λόγος αυτός ήταν επίσης σχετικά χαμηλός στη Νορβηγία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στη Βουλή πρόταση νόμου για τη στέρηση της άδειας οδήγησης - Τι προνοεί και ποιο το σκεπτικό

Η αλήθεια για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στα Νηπιαγωγεία: Τι διδάσκονται τελικά τα παιδιά στην Κύπρο

Πέπλο ομίχλης «σκέπασε» περιοχές της Κύπρου - Πότε και που αναμένονται βροχές και καταιγίδες

«T» Podcast- The Newsroom: Ο Μαρίνος Νομικός «καυτηριάζει» την επικαιρότητα: Η πορεία του ΠτΔ, οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, οι εκλογές και το ΚυπριακόΟ δρόμος προς τις Ευρωεκλογές - Το πολιτικό-κομματικό ξεκαθάρισμα

Ο δρόμος προς τις Ευρωεκλογές - Το πολιτικό-κομματικό ξεκαθάρισμα

Οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου θα είναι καθοριστικές για κάποια κόμματα, τα οποία ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα πρέπει να επανακαθορίσουν τη σχέση τους με την ίδια την κοινωνία, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει τις προθέσεις της μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top