ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επηρεάζει η παύση του Επενδυτικού Προγράμματος - Αύξηση ανεργίας, άρχισαν οι απολύσεις – Δουλεύουν τελικά Κύπριοι οι ξένοι; -ΒΙΝΤΕΟ

Επηρεάζει η παύση του Επενδυτικού Προγράμματος - Αύξηση ανεργίας, άρχισαν οι απολύσεις – Δουλεύουν τελικά Κύπριοι οι ξένοι; -ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλο αναμένεται να είναι το πρόβλημα στον οικοδομικό τομέα λόγω της κατάργησης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδόμων, «σίγουρα θα μείνουν αρκετοί στην ανεργία».

Μάλιστα, ο κ. Κώστας Ρουσιάς, επισήμανε τρόπους για να αντισταθμίσει το πρόβλημα, αυξάνοντας τις εργασίες και προλαβαίνοντας το κύμα απολύσεων. Παράλληλα, έγινε λόγος για το "προφίλ των εργαζόμενων" καθώς οι πλείστοι δεν είναι Κύπριοι.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA, o κ. Ρουσιάς ανέφερε πως ξαναμπαίνουμε ουσιαστικά σε μια «τρύπα», ενώ είχαμε καταφέρει «να μαζέψουμε την ανεργία μετά την κρίση του 2013».
Υποστήριξε πως «πλέον θα κλείσουν μεγάλα εργοτάξια» ενώ ενημέρωσε πως «ήδη έχουν γίνει αναστολές εργασιών σε 2-3 μεγάλα έργα στη Λεμεσό». Μάλιστα, τόνισε πως 1000 άτομα τουλάχιστον πρέπει να μετακινηθούν προς Λευκωσία, Πάφο ή άλλου καθώς αυτά τα έργα προϋπόθεταν αρκετές θέσεις εργασίας.

Οργασμός στην οικοδομική βιομηχανία αυτή τη στιγμή
Όπως είπε ο κ. Ρουσιάς, λόγω των χαμηλών ή μηδενικών επιτοκίων που παρέχουν οι τράπεζες, αυτή τη στιγμή υπάρχει «οργασμός στην οικοδομική βιομηχανία», όχι μόνο σε μεγάλα έργα που εντάσσονται στο ΚΕΠ, αλλά και σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ανακαινίσεις, πρώτες κατοικίες κοκ. «Σίγουρα θα αφήσουν πληγές οι συγκεκριμένες αναστολές (σ.σ. κατάργηση ΚΕΠ, πανδημια), διευκρίνισε ο κ. Ρουσιάς.

Έκανε επίσης λόγο για ξεχωριστούς τομείς, καθώς αυτή την περίοδο «αποκλείονται επαγγελματίες που είναι στο κομμάτι των μεγάλων αναπτύξεων».

Τι προτείνει ο Σύνδεσμος
Ο κ. Ρουσιάς είπε ότι υπάρχουν λύσεις:

1) Να διατηρηθούν τα αναπτυξιακά έργα, ιδίως τα κυβερνητικά που μέχρι σήμερα προχωρούν καλά.
2) Να δοθούν ξανά νέα πολεοδομικά κίνητρα και προς την ενδοχώρα, όχι μόνο σε παραλιακές περιοχές. Για να τύχουν εκμετάλλευσης και από οικογένειες, μικρές επιχειρήσεις στην αγροτική περιοχή κοκ.
3) Να δοθούν άμεσα για να «προλάβουμε την ανεργία».

Διευκρίνισε επίσης πως ο κάθε επιχειρηματίας μετρά αριθμούς. Μέχρι ένα σημείο μπορούν να αντέξουν με το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό, αλλά πρέπει να γίνουν κινήσεις άμεσα. «Εάν όχι θα φτάσουμε σε διψήφιους αριθμούς εργασίας», κατέληξε.

Δουλεύουν Κύπριοι οι ξένοι; Οι Κύπριοι απομακρύνθηκαν - Πώς προωθείται το αίτημα για πρόσληψή τους

Ερωτηθείς για το προφίλ των εργαζομένων, καθώς είναι γνωστό πως πλέον απασχολείτε ξένο και φθηνό εργατικό δυναμικό στην οικοδομική βιομηχανία, ο κ. Ρουσίας παραδέχθηκε πως «με λύπη μας βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν Κύπριοι που να αγαπούν πολύ το τεχνικό επάγγελμα. Και εδώ πρέπει να αναβαθμίσουμε το επίπεδο. Υπάρχουν αρκετά χρήματα αλλά είναι σκληρή δουλειά».

Έτσι, επισήμανε πως και εδώ προχώρησαν σε κινήσεις βελτίωσης. Παραδέχθηκε επίσης πως πάντα θα υπάρχουν και φθηνότερες επιλογές, όμως «υπάρχουν και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υποχρεώνουν» τους εργοδότες να πληρώνουν σωστά.

Αυτά που έπραξαν:
1) Συμφωνίες με συντεχνίες
2) Ίδρυση εκπαιδευτικού κέντρου για οικοδόμους
3) Επικοινωνία με την Υπουργό Εργασίας για προώθηση εκπαιδεύσεων σε ανεκπαίδευτους και νεοεισερχόμενους στην οικοδομική βιομηχανία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top