ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στην κόντρα για Οδυσσέα - Δεν διαψεύδεται η διαδικασία παύσης του - Το επιχείρημα περί 'πολιτικών παρεμβάσεων' - ΒΙΝΤΕΟ

Κόντρα στην κόντρα για Οδυσσέα - Δεν διαψεύδεται η διαδικασία παύσης του - Το επιχείρημα περί 'πολιτικών παρεμβάσεων' - ΒΙΝΤΕΟ

Κόντρα στην κόντρα πάει η υπόθεση της αντιπαράθεσης Γενικού Ελεγκτή με τον Γενικό Εισαγγελέα και την κυβέρνηση, ενώ οι νομικοί τοποθετούνται επί του Συντάγματος και σε σχέση με τις φήμες περί καταγγελίας για «ανάρμοστη συμπεριφορά».

Επιμέλεια: Γιώργος Τάττης

Δεν διαψεύδει η κυβέρνηση τα δημοσιεύματα περί παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σημειώνουμε πως είχε αρχικά διαρρεύσει η πληροφορία (SIGMA) πως το Προεδρικό προτίθεται να ξεκινήσει διαδικασία που θα οδηγήσει στην παύση του Γενικού Ελεγκτή, προσφεύγοντας εντός 15 ημερών στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην βάση της «ανάρμοστης συμπεριφοράς».

Κάτι το οποίο η κυβέρνηση σήμερα Δευτέρα (30/11) δεν έχει διαψεύσει. Αντιθέτως, όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις των κρατικών αξιωματούχων αποδεικνύουν πως η πρόταση αυτή βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Στην βάση των «πολιτικών παρεμβάσεων» Οδυσσέα στήνει το επιχείρημα η κυβέρνηση

Με δηλώσεις του στο Κρατικό Ραδιόφωνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο Γενικός Ελεγκτής εκτρέπεται κατ΄ εξακολούθηση, υπερβαίνει τα όρια και υποσκάπτει άλλους θεσμούς με ανάρμοστη συμπεριφορά», ενώ μίλησε για περιστατικά στα οποία ο Γενικός Ελεγκτής έκανε «πολιτικές παρεμβάσεις». Το επιχείρημα αυτό αποσκοπεί στο να καταστήσει σαφές πως κάποιες αποφάσεις αποτελούν προϊόν πολιτικών αποφάσεων στα πλαίσια του δημόσιου συμφέροντος και δεν επιδέχονται αξιολόγησης.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του κ. Κούσιου, όπου τόνισε πως στα πλαίσια του δημόσιου συμφέροντος μπορεί και σήμερα το Υπουργικό να συγκληθεί βάσει νόμου και να παραχωρήσει πολιτογραφήσεις, ενώ ανέφερε πως εκεί «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και δεν μπορεί ο Γενικός Ελεγκτής να τις ελέγξει, επειδή είναι καθαρά θέμα πολιτικών αποφάσεων».

Τέλος, ο κ. Κούσιος υποστήριξε πως οι πολιτικές παρεμβάσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη σκοτώνουν τις επενδύσεις, διερωτώμενος παράλληλα ποιος διοικεί αυτό τον τόπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Γενικός Ελεγκτής; Πρόσθεσε δε πως η τελευταία έκθεση του Γ. Ελεγκτή «είναι αναξιόπιστη αφού δεν του παρέχονται όλα τα στοιχεία για τις υποθέσεις».

Επιμένει και «δε φοβάται» η Ελεγκτική Υπηρεσία

Με τη σειρά του, ο Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κ. Μάριος Πετρίδης, δήλωσε την πίστη και πεποίθηση του για δικαίωση της Υπηρεσίας εάν αυτή τελικά λάβει το δρόμο της δικαιοσύνης αναφέροντας χαρακτηριστικά 'Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα'.

Σε ερώτηση του για το κατά πόσο 'αγγίζουν' τον Γενικό Ελεγκτή οι φήμες για παύση του ο ίδιος ανέφερε πως τόσο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, όσο και όλη η υπηρεσία 'νιώθει μια χαρά' και εξ όσων γνωρίζει 'όταν τα καθήκοντα μας εκτελούνται με βάση το Σύνταγμα δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα'.

Ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε μεταξύ άλλων τι είπε το Ανώτατο στην περίπτωση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου: «Ανάρμοστη συμπεριφορά είναι τόσο κακή, τόσο μεμπτή ώστε να καθιστά το πρόσωπο (σ.σ που κατηγορείται) ανίκανο να ασκεί τα καθήκοντά του», ανέφερε.

'Δεν έχει ακουστεί ούτε μία διαφωνία για την έκθεση μας αυτή καθαυτή' πρόσθεσε καταληκτικά τονίζοντας την βεβαιότητα του για την ορθότητα των στοιχείων της.

 

Αιμιλιανίδης: Δεν είναι ξεκάθαρο του ποια είναι η «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Γεν. Ελεγκτή – Πιθανώς να υπερέβη τα όρια των εξουσιών του

Στο μεταξύ, κλήθηκε να σχολιάσει την νομική πτυχή του ζητήματος στην τηλεόραση του SIGMA ο δικηγόρος κ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «το Σύνταγμα είναι σαφές για το πως μπορεί να παυθεί ένας ανώτερος αξιωματούχος».

Πρόσθεσε όμως πως «δεν είναι 100% σαφές που θέλει να στηριχτεί η κυβέρνηση από τις πληροφορίες που έχουν μεταδοθεί». Στην βάση των όλων έχουν λεχθεί, ο κ. Αιμιλιανίδης θεωρεί ότι εάν υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων είναι ένα ζήτημα που προβλέπεται στο σύνταγμα και υπάρχουν τρόποι επίλυσης.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες που ακούγονται ως φήμες, περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς», ο κ. Αιμιλιανίδης τόνισε πως «δεν μου είναι απολύτως σαφές ποια είναι η ανάρμοστη συμπεριφορά από όσα έχω ακούσει», θέλοντας να ακούσει κάτι πιο συγκεκριμένο για να τοποθετηθεί επακριβώς.

«Εάν υπάρχει διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Γενικού Ελεγκτή, ακόμη και έντονη, αυτό από μόνο του δεν είναι θέμα ανάρμοστης συμπεριφοράς. Εάν το ζήτημα είναι ότι ο Γεν. Ελεγκτής υπερέβη τα συνταγματικά όρια των εξουσιών του, πολύ πιθανώς να το έκανε, αλλά και πάλι δεν νομίζω ότι αυτό είναι θέμα ανάρμοστης συμπεριφοράς», κατέληξε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top