ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μέσω της μύτης ο ιός «τρυπώνει» στον εγκέφαλο

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μέσω της μύτης ο ιός «τρυπώνει» στον εγκέφαλο

Tο φως της δημοσιότητας βλέπει η πρώτη απτή απόδειξη ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει τους νευρώνες του εγκεφάλου μέσω της οδού της βλεννογόνου.

Ο κορωνοϊός μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο του ανθρώπου αν «μπει» στο ανθρώπινο σώμα μέσω της μύτης και κολλήσει στη ρινική βλέννα, όπως αποκαλύπτει, συγκεκριμένα, νέα έρευνα.

Ένας στους τρεις νοσούντες αναφέρουν, πάντως, συμπτώματα όπως απώλεια της όσφρησης και της γεύσης αλλά και πονοκεφάλους, κόπωση, ζαλάδα και ναυτία.

Επιστήμονες στη Γερμανία, έκαναν 33 νεκροψίες σε ασθενείς που πέθαναν από κορωνοϊό και εξέτασαν την βλέννα στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας ακριβώς πάνω από το στόμα, στο σημείο όπου που ο φάρυγγας ενώνεται με την ρινική κοιλότητα αλλά και πήραν δείγματα από τον ιστό του εγκεφάλου.

Γενετικό υλικό του κορωνοϊού βρέθηκε σε μεγάλες ποσότητες στην βλέννα της μύτης αλλά βρέθηκαν και στον εγκέφαλο οι ακίδες της πρωτεΐνης του κορωνοϊού που προεξέχουν από τον ιό και προσκολλώνται στους ανθρώπινους υποδοχείς με σκοπό να μολύνουν τα κύτταρα.

Πώς φτάνει ο ιός στον εγκέφαλο

Ο Δρ Frank Heppner, ο οποίος είναι από τους συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Charité του Βερολίνου σημείωσε: «Μόλις ο ιός εισχωρήσει μέσα στον οσφρητικό βλεννογόνο, φαίνεται να χρησιμοποιεί νευροανατομικές συνδέσεις, όπως το οσφρητικό νεύρο, για να φτάσει στον εγκέφαλο».

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ακαδημαϊκοί κατάφεραν να συλλάβουν την πρώτη ηλεκτρονική μικροσκοπική εικόνα ακέραιων σωματιδίων κορωνοϊού μέσα στη βλέννα.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο μέχρι αυτή την στιγμή πώς ο κορωνοϊός από αυτό το σημείο και μετά φτάνει στον εγκέφαλο.

Πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάνει εκεί μέσω των αιμοφόρων αγγείων αφού ο κορωνοϊός βρέθηκε και στα «τοιχώματα» των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, ανίχνευσε επίσης ανοσοκύτταρα στο εγκεφαλικό υγρό, τα οποία ενεργοποιήθηκαν μετά τη μόλυνση.

Ο καθηγητής Heppner είπε γι’ αυτό: «στα μάτια μας η παρουσία του κορωνοϊού στα κύτταρα του οσφρητικού βλεννογόνου εξηγούν τα συμπτώματα της απώλειας της όσφρησης και της γεύσης».

Βρέθηκαν επίσης σε σημεία του εγκεφάλου που ελέγχουν ζωτικές λειτουργίες όπως η αναπνοή.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

E-kalathi: Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες - Αξιολογούνται οι προσφορές - Πότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Πρόταση να απομακρύνονται με ρυμούλκηση τα οχήματα που σταθμεύουν παράνομα - Λεπτομέρειες

Μονή Αββακούμ: Ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου για κατάθεση οι μοναχοί

Ήβη Αδάμου: Η σπάνια φωτογραφία με την κόρη της στην πολύχρωμη Κοπεγχάγη



Σήμερα το τελευταίο τετ-α-τετ Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν το «κλειδί» για τις εξελίξεις

Σήμερα το τελευταίο τετ-α-τετ Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν το «κλειδί» για τις εξελίξεις

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνει στις 10.30 η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για την τελευταία συνάντηση-όπως τουλάχιστον γνωρίζουμε μέχρι στιγμής-με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top