Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ: Τι γράφουν στα πρωτοσέλιδά τους την Παρασκευή 4/12

04.12.2020
08:25
Κυπριακός Τύπος

Το νέο χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων και το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η στήριξη στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κομμάτων και Γενικού Ελεγκτή, η οριστική απόφαση του ΔΗΚΟ να καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, η απόφαση του Υπουργού Παιδείας ότι θα γίνουν κανονικά οι εξετάσεις τετραμήνων παρά τα προβλήματα της πανδημίας, οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αφίξεις στα αεροδρόμια, οι ισχυρισμοί περί «εξόντωσης ανυπάκουων» κρατικών αξιωματούχων, είναι τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

 

 
Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν λένε να πέσουν…» αναφέρεται στο νέο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 και γράφει πως όνειρο θερινής νυκτός κινδυνεύουν να γίνουν οι χαλαρώσεις που περιμένουν όλοι να ισχύσουν για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αφού τα νούμερα των κρουσμάτων καθημερινά αυξάνονται. Αλλού αναφέρεται στις αντιδράσεις ΟΕΒ ΚΕΒΕ και Invest Cyprus για το μέλλον των ξένων επενδύσεων στο νησί με αφορμή την αναμενόμενη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το σχέδιο για προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη «λίστα Γιωρκάτζη» με τον Πρόεδρο της Βουλής να ζητά εκ νέου απόφαση από τα κόμματα για δημοσιοποίησή της, καθώς τρεις νομικοί από τους οποίους ζητήθηκε γνωμάτευση σημείωσαν ότι η αρχική απόφαση για δημοσιοποίησή της είναι άκυρη.
 
Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Απόσπαση υπογραφών με ονομαστικό κατάλογο» αναφέρεται σε ανακοίνωση στήριξης στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη από υπαλλήλους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και σημειώνει ότι αφού απέτυχε η προσπάθεια έκδοσης ανακοίνωσης από το συμβούλιο της κλαδικής, ανέλαβαν οι διευθυντές τμημάτων να εξασφαλίσουν τις υπογραφές των υπαλλήλων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα προτού καταθέσει στοιχεία στη Βουλή για τα «χρυσά διαβατήρια». Αλλού αναφέρεται στη Βουλή και γράφει ότι «διπλοκλειδώθηκε» με γνωμάτευση η «λίστα Γιωρκάζτη».
 
«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Το τραβά στα άκρα ο Νικόλας» και αναφέρεται στην «τελεσίδικη» απόφαση του ΔΗΚΟ να καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 με την κυβέρνηση να ρίχνει πλέον δίχτυα στην ΕΔΕΚ, ενώ καθοριστικός είναι και ο ρόλος του ΕΛΑΜ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τουλάχιστον 500 βρέφη γεννήθηκαν με αλκοόλ στον οργανισμό τους μέσα σε δύο χρόνια αφού οι μητέρες τους έπιναν αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη. Αλλού γράφει ότι στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού τέθηκαν οι περιορισμοί που επέβαλε ο ΟΑΥ στην ένταξη επιπρόσθετου αριθμού ιδιωτικών φαρμακείων στο ΓεΣΥ.
 
Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αγνοεί ο Προδρόμου τι συμβαίνει στα σχολεία» ότι ο Υπουργός Παιδείας δηλώνει «ετσιθελικά» ότι οι εξετάσεις του τετραμήνου θα γίνουν κανονικά όπως είναι προγραμματισμένες, αγνοώντας τόσο τις δυσκολίες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όσο και το γεγονός ότι πέραν των 500 μαθητών βρίσκονται υπό περιορισμό στα σπίτια τους, καθώς και τα προβλήματα στην διδακτέα ύλη. Αλλού αναφέρεται στα στοιχεία της Eurostat, που κατατάσσουν την Κύπρο στις τελευταίες θέσεις για στήριξη των ατόμων με αναπηρίες. Αλλού αναφέρεται στα όσα ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας περί καταστρατήγησης της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ επιτρέποντας σε κάποια νοσηλευτήρια να έχουν ιδιωτική πτέρυγα εκτός ΓεΣΥ.
 
Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Νέοι κανόνες για τις αφίξεις» αναφέρεται στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τους νέους κανόνες που διέπουν τις αφίξεις στα αεροδρόμια, που υιοθετούν το σύστημα των «φώτων τροχαίας». Σε άλλο θέμα γράφει ότι έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατέδειξε ότι μία στις πέντε κυπριακές επιχειρήσεις αναμένουν μόνιμη μείωση του προσωπικού τους το 2021 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλού αναφέρεται στις αποφάσεις για μετακίνηση αστυνομικών από φρουρές πολιτικών αρχηγών.
 
Η εβδομαδιαία «Η Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κατά συρροή εξόντωση ‘ανυπάκουων’  αξιωματούχων’ και γράφει ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί εξόντωση όσων δεν σκύβουν το κεφάλι και αντικατάστασή τους με ‘καθαρόαιμους’ συναγερμικούς». Αλλού αναφέρεται στο Κυπριακό και σημειώνει ότι χαλαρή ομοσπονδία λέει ο Αναστασιάδης, λύση δύο κρατών ο Ερσίν Τατάρ και οι Βρετανοί προετοιμάζουν το έδαφος για φόρμουλα μέσης λύσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην Αστυνομία «νοιώθουν ότι τους ξεφεύγει ο έλεγχος και προσπαθούν με βίαια μέσα να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους».
 
Η επίσης εβδομαδιαία «Το κυπριακό ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα πως ενώ η Κύπρος χάνεται λόγω των τουρκικών απειλών και του κορωνοϊού και των συνεπειών του «Κόμματα και ο Γενικός Ελεγκτής παίζουν». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΜΑ, έλαβε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας για εμβόλιο mRNA κατά του Covid-19 από την Moderna Biontech Spain. Αλλού γράφει ότι  η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα δεν έχει χρήματα για αποζημιώσεις δηλώνει ο ίδιος ο πρόεδρός της.