ΚΟΣΜΟΣ

Η Τεχεράνη καλεί την Ουάσινγκτον να αποφύγει τις 'εντάσεις'

Η Τεχεράνη καλεί την Ουάσινγκτον να αποφύγει τις 'εντάσεις'

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα την Ουάσινγκτον να μην επιδιώξει να προκαλέσει "εντάσεις", αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν φιλοϊρανικές ομάδες ότι συμμετείχαν σε επίθεση κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ.

 
Το βράδυ της Κυριακής, ρουκέτες ερρίφθησαν κοντά στην αμερικανική διπλωματική αποστολή εντός της Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη, χωρίς να προκληθούν θύματα.
 
Η επίθεση σημειώνεται λίγο πριν από την πρώτη επέτειο της δολοφονίας του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από την Ουάσινγκτον στην ιρακινή πρωτεύουσα.
 
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το περιστατικό, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έδειξε την Τεχεράνη, λέγοντας ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν έντονα την τελευταία επίθεση από πολιτοφυλακές που υποστηρίζει το Ιράν".
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έγραψε επίσης στο Twitter ότι "οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν είναι το πιο σοβαρό εμπόδιο στη βοήθεια προς το Ιράκ για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας του".
 
Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σαίντ Χατιμπζαντέχ έκρινε "πολύ ύποπτες" σήμερα "τη φύση και τη στιγμή της επίθεσης, καθώς και τη δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών".
 
"Φαίνεται ότι είχαν ήδη προετοιμάσει αυτή την ανακοίνωση" για να τη δημοσιεύσουν μετά την επίθεση, είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη.
 
"Προειδοποιώ το αμερικανικό καθεστώς να μην επιδιώξει να προκαλέσει εντάσεις αυτές τις μέρες", πρόσθεσε ο Χατιμπζαντέχ χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
 
Εχθροί περισσότερα από 40 χρόνια, το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν στα πρόθυρα του πολέμου δύο φορές από τον Ιούνιο του 2019 -- συγκεκριμένα μετά την εξόντωση του Σουλεϊμανί -- εν μέσω εντάσεων στον Κόλπο και σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2015) από την οποία η Ουάσινγκτον αποχώρησε μονομερώς το 2018.

Από το φθινόπωρο του 2019, η αμερικανική πρεσβεία και άλλες ξένες στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις αποτέλεσαν στόχο δεκάδων επιθέσεων με ρουκέτες και βόμβες.
 
Η επίθεση της Κυριακής είναι η τρίτη εναντίον στρατιωτικών και διπλωματικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ μετά την ανακωχή τον Οκτώβριο με φιλοϊρανικές ιρακινές ομάδες.
 
"Οι επιθέσεις κατά διπλωματικών χώρων και κατοικιών είναι απαράδεκτες", δήλωσε ο Χατιμπζαντέχ, λέγοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι η ιρακινή Κυβέρνηση "θα δεσμευτεί σοβαρά" στον εντοπισμό των υπευθύνων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top