Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Προχωρούν οι εμβολιασμοί σε διάφορες χώρες, εντάθηκαν οι επιφυλάξεις των Αυστριακών κατά των εμβολίων

23.12.2020
22:11
Διεθνή

Προχωρούν τα προγράμματα εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε διάφορες χώρες. Στις ΗΠΑ τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν χορηγήσει 1.008.028 δόσεις εμβολίων, σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός στην Ελβετία ενώ η Αργεντινή έδωσε την άδεια για την χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V. Την ίδια ώρα όμως επιφυλακτικοί παραμένουν οι Αυστριακοί ως προς τον εμβολιασμό.

 

ΗΠΑ

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν χορηγήσει 1.008.028 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στη χώρα ενώ μέχρι σήμερα στις 9 το πρωί (τοπική ώρα) είχαν διανείμει 9.465.725 δόσεις εμβολίων. Οι αριθμοί αυτοί των διανεμηθέντων εμβολίων αφορούν εκείνα της Moderna και της Pfizer/BioNTech, ενώ ο αριθμός των χορηγηθέντων μόνο της Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με τα CDC. Στην προηγούμενη ενημέρωσή της, η ομοσπονδιακή υπηρεσία την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ανέφερε 614.117 εμβολιασμούς και διανομή 4.624.325 εμβολίων. Τα CDC έχουν καταμετρήσει από την έναρξη της πανδημίας στις ΗΠΑ μέχρι τις 16:00 χθες 18.170.062 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 321.734 θανάτους εξαιτίας της Covid-19.

Ελβετία

Η εκστρατεία εμβολιασμού εναντίον της COVID-19 ξεκίνησε σήμερα στην Ελβετία: μια γυναίκα άνω των 90 ετών στο καντόνι της Λουκέρνης, ήταν η πρώτη ασθενής που έλαβε το εμβόλιο, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την έγκρισή του από τις αρχές. Αυτή η ένοικος ενός ιατρικού ιδρύματος για ηλικιωμένους έλαβε το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer και της γερμανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας BioNTech, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι αρχές του καντονίου. Η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκινά καθώς η Ελβετία καταγράφει κάθε μέρα περισσότερες από 4.000 νέες μολύνσεις και περισσότερους από 100 θανάτους. Συνολικά, η χώρα έχει καταγράψει περισσότερες από 420.000 μολύνσεις και τουλάχιστον 6.400 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας. Το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNTech διατίθεται ήδη στη Βρετανία από τις 8 Δεκεμβρίου, αλλά είναι η πρώτη φορά που χορηγείται στην ηπειρωτική Ευρώπη στο πλαίσιο μιας μαζικής εκστρατείας εμβολιασμού.


Αργεντινή

Η Αργεντινή έδωσε την άδεια για την χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V με βάση τα ρωσικά δεδομένα των κλινικών δοκιμών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ρωσικού Ταμείου κμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF). Σύμφωνα με το RDIF, το εμβόλιο ενέκρινε ο Εθνικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων, Τροφίμων και Ιατρικών Τεχνολογιών της Αργεντινής (ANMAT). Παράλληλα στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η Αργεντινή είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής που ενέκρινε επίσημα το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, χωρίς την πραγματοποίηση πρόσθετων κλινικών δοκιμών στην επικράτειά της, αλλά με βάση τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης που έγιναν στην Ρωσία.

Αυστρία

Την ερχόμενη Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, ξεκινούν στη Αυστρία οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, αρχικά σε πέντε εθελοντές άνω των 80 ετών, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ωστόσο σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Βιέννης που δημοσιεύεται σήμερα, μόνον το ένα τρίτο των ερωτηθέντων προτίθενται να εμβολιαστούν, ενώ τον περασμένο Μάιο, σε παρόμοια δημοσκόπηση, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48%. Ενα άλλο τρίτο των ερωτηθέντων, απαντούν με "δεν ισχύει καθόλου" στο ερώτημα εάν θα εμβολιάζονταν το συντομότερο δυνατό εάν υπάρξει εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ με "μάλλον αυτό δεν ισχύει" απαντά ένα ποσοστό 14%. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της έρευνας, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν "ότι οι επιφυλάξεις του αυστριακού πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό έχουν ενταθεί, παρά το γεγονός της προσέγγισης του χρόνου μίας ρεαλιστικής έγκρισης του νέου εμβολίου", και ακόμη πως η αυξανόμενη διαθεσιμότητα πληροφοριών για νέα εμβόλια δεν φαίνεται να είχε καμία επίδραση στην ετοιμότητα εμβολιασμού στη σχετική πλειονότητα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, "η αντίληψη του προσωπικού κινδύνου και η αντίληψη της κυβερνητικής πολιτικής" συνδέονται στενά με την προθυμία εμβολιασμού. Για παράδειγμα, η προθυμία εμβολιασμού μειώνεται με την υπόθεση ότι το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου είναι αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει επιτυχώς μια λοίμωξη, με το ποσοστό εκείνων που είναι πεπεισμένοι για κάτι τέτοιο να βρίσκεται στο 20% και στην πλειονότητά τους να είναι ψηφοφόροι του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης. Ενας άλλος σημαντικός ρόλος στο ερώτημα αν κάποιος θα εμβολιαστεί, είναι ο φόβος των παρενεργειών, που δηλώνουν σε ποσοστό 43% οι ερωτηθέντες, "ωστόσο, μία αντιμετώπιση με διαφάνεια και με αμεσότητα των ανησυχιών που αναφέρονται, καθώς και με συμμετοχικά φόρουμ πολιτών, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο σύστημα εμβολιασμού", τονίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Από την άλλη πλευρά, η προθυμία επηρεάζεται θετικά από την αντίληψη ότι ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους - όπου τα κίνητρα για αυτοπροστασία είναι διπλάσια από εκείνα για την προστασία άλλων. Τρεις άλλοι παράγοντες που συσχετίζονται θετικά με την προθυμία είναι "η υπόθεση ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής, η προσδοκία ότι ο εμβολιασμός θα επιτρέψει μια ζωή όπως πριν από την κρίση του κορονοϊού και το αίσθημα του ότι κανείς είναι καλά ενημερωμένος συνολικά". Γενικά, τα ποσοστά στην Αυστρία θα ήταν πολύ χαμηλότερα από τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος συνιστά ποσοστό εμβολιασμού 60%- 70% για να επιτευχθεί η ασυλία της κοινότητας, ωστόσο, οι υπεύθυνοι της έρευνας του Πανεπιστημίου της Βιέννης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένας υποχρεωτικός εμβολιασμός ή οικονομικά κίνητρα είναι "αντιπαραγωγικά".

AΠΟ ΚΥΠΕ