ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Οι προκλήσεις του βρετανικού προγράμματος εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού

Οι προκλήσεις του βρετανικού προγράμματος εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού

Περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer/BioNTech στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάση τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία.

Ο απολογισμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 250.000 εμβολιασμούς την εβδομάδα, την ώρα που η Κυβέρνηση έχει αναφερθεί σε στόχο πραγματοποίησης ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών την εβδομάδα ως τα μέσα του μήνα. Οι δε επιστημονικοί σύμβουλοι της Κυβέρνησης έχουν πει ότι για να ανακοπεί η επέλαση του κορωνοϊού απαιτούνται δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί την εβδομάδα.

Η σημερινή έναρξη χορήγησης του εμβολίου της Οξφόρδης και AstraZeneca θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια επίτευξης αυτών των στόχων, ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές περί αργής προόδου στο πρόγραμμα εμβολιασμών μέχρι στιγμής και περί διαδικαστικών προβλημάτων που ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί, τέσσερις εβδομάδες μετά από τους πρώτους εμβολιασμούς.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι έχουν κάνει λόγο για «ελλείψεις» σε εμβόλια που θα πάρουν καιρό να αντιμετωπιστούν. Δηλώσεις σαν αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των φαρμακοβιομηχανιών που είπαν ότι τηρούν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης εμβολίων στη βρετανική κυβέρνηση.

Πέρα από τις 530.000 δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης που έχουν διανεμηθεί ήδη στα εμβολιαστικά κέντρα θα παραδοθούν ακόμα 450.000 δόσεις αύριο. Ακόμα 15 εκατομμύρια δόσεις είναι έτοιμες προς παράδοση. Κάθε παρτίδα απαιτεί τεστ αποστείρωσης που διαρκεί 20 ημέρες και δειγματοληπτικά τεστ ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι παραδόσεις δεν μπορούν παρά να είναι σταδιακές.

Η Pfizer, σύμφωνα με την Telegraph, έχει αποστείλει εκατομμύρια δόσεις στη Βρετανία σε 21 παρτίδες, εκ των οποίων η πρώτη περιείχε 800.000 δόσεις. Συνολικά εκτιμάται ότι στη διάθεση του NHS βρίσκονται αυτή τη στιγμή 5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Το βασικό πρόβλημα όμως τελικά φαίνεται ότι εστιάζεται στην εξασφάλιση αναλώσιμων υλικών που απαιτούνται για τη χορήγηση των εμβολίων. Ο αναπληρωτής αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ έδωσε μια ένδειξη για το τι πραγματικά ισχύει όταν σε συνέντευξη Τύπου από την Νταουνινγκ Στριτ την περασμένη εβδομάδα είπε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά «γέμισης και τελειώματος».

Μία βασική έλλειψη αφορά τα φιαλίδια στα οποία τοποθετείται και από τα οποία χορηγείται το σκεύασμα. Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού British Glass που εκπροσωπεί τους υαλουργούς στη χώρα, Ντέιβ Ντάλτον δήλωσε ότι έχει επισημανθεί στην Κυβέρνηση πως πρέπει να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η αλυσίδα εφοδιασμού ιατρικού γυαλιού. Ελλείψεις έχουν αναφερθεί και στα ειδικά πώματα αυτών των φιαλιδίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘i’, στο πρόβλημα συμβάλλει η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Παρασκευής και Καινοτομίας Εμβολίων που εγκρίθηκε προς κατασκευή στην Οξφόρδη με συνοπτικές διαδικασίες το καλοκαίρι από την Κυβέρνηση, αλλά τελικά θα είναι έτοιμο προς λειτουργία τον Απρίλιο.

Ο πρόεδρος των τοπικών ιατρών στο Ρότσντεϊλ και Μπέρι Δρ Μοχάμεντ Τζίβα δήλωσε στο Sky News ότι ενώ η περιοχή μπορεί να εμβολιάζει 8.000 πολίτες την εβδομάδα, μέχρι τώρα πραγματοποιεί 3.000 εμβολιασμούς. «Πάνε πολύ αργά τα πράγματα ως προς τα όσα χρειαζόμαστε από την Κυβέρνηση. Είναι θέμα προμήθειας, όχι μόνο του εμβολίου, αλλά και άλλων αναλώσιμων που τα συνοδεύουν. Στην πρώτη παρτίδα δεν υπήρχε αρκετό αλατούχο διάλυμα για να αναμιχθεί με το εμβόλιο και δεν είχαμε αρκετές σύριγγες και βελόνες», εξήγησε.

Παράλληλα, 13 εκατομμύρια κάτοικοι της Αγγλίας εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές χωρίς εμβολιαστικό κέντρο, αν και η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ακόμα εκατοντάδες θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα, ξεπερνώντας συνολικά τα χίλια στη χώρα.

Καθυστερήσεις στον εμβολιασμό προξενεί και η έλλειψη σε έμψυχο δυναμικό νοσηλευτών, με το NHS να έχει ξεκινήσει εκστρατεία προσέλκυσης εθελοντών για τη χορήγηση του εμβολίου. Πολλοί εθελοντές, ωστόσο, κυρίως συνταξιούχοι γιατροί, παραπονιούνται διότι καλούνται να προσκομίσουν ή να συμπληρώσουν 21 έγγραφα και φόρμες για να αποδείξουν την καταλληλότητά τους, όπως για παράδειγμα να αποδείξουν ότι δεν έχουν πέσει θύματα ριζοσπαστικοποίησης.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έδωσε την περασμένη εβδομάδα εντολή να περιοριστεί η γραφειοκρατία ώστε να επανδρωθούν πιο γρήγορα τα εμβολιαστικά κέντρα.

Εν τέλει, η Κυβέρνηση στοχεύει να έχει εμβολιάσει τον ευπαθή πληθυσμό, τα άτομα άνω των 50 ετών και τους κλινικά ευάλωτους, έως τον Απρίλιο.

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top