ΚΟΣΜΟΣ

Επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για τα εμβόλια: 'Αγοράσαμε όλες τις δόσεις που ήταν διαθέσιμες εγκαίρως'

Επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για τα εμβόλια: 'Αγοράσαμε όλες τις δόσεις που ήταν διαθέσιμες εγκαίρως'

"Αγοράσαμε όλες τις δόσεις που ήταν διαθέσιμες εγκαίρως" και το συμβόλαιο της ΕΕ με την AstraZeneca ήταν δεσμευτικό και περιείχε πρόνοια χρηματοδότησης του ρίσκου της εταιρείας από την ΕΕ, τόνισε η απευθυνόμενη στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Γενική Διευθύντρια της DG SANTE και επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για την προμήθεια εμβολίων Σάντρα Γκαλίνα.

H Σάντρα Γκαλίνα ξεκαθάρισε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η ΕΕ θα έχει με το παραπάνω τα εμβόλια για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού.

H ίδια ξεκαθάρισε ότι τα μικρά σε πληθυσμό και μέγεθος αγοράς κράτη μέλη ωφελήθηκαν εξαιρετικά από την κοινή προμήθεια διότι έτσι εξασφάλισαν πρόσβαση στις ίδιες τεχνολογίες με τις μεγάλες σε πληθυσμό χώρες. Σημείωσε ακόμα ότι "ως άνθρωπος των αριθμών", δεν έχει "τίποτα να ζηλέψει από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ" σε, ό,τι αφορά την ταχύτητα του εμβολιασμού.

"Είχαμε μπροστά μας 160 εταιρίες που είχαν εμβόλια υπό ανάπτυξη. Επιλέξαμε ως κράτη μέλη και Κομισιόν να φτιάξουμε ένα χαρτοφυλάκιο με βάση κάποια κριτήρια που έθεσαν οι ειδικοί, τα κράτη μέλη και η Κομισιόν", εξήγησε η Σάντρα Γκαλίνα.

"Έπρεπε να διαλέξουμε αυτά που βασίζονταν σε επιστημονικά στοιχεία, αυτά που μπορούσα να παραχθούν μαζικά -δεν μπορούσαμε να διαλέξουμε μια εταιρεία που δεν είχε δυνατότητα να παράγει άμεσα- και αυτά που ήταν πιο πιθανά να λάβουν πρώτα την έγκριση κυκλοφορίας", τόνισε, δείχνοντας ως βασικό στοιχεία το χρόνο και το κόστος. Η ίδια εξήγησε ότι η βασική μέριμνα της Κομισιόν ήταν η ευθύνη και πώς αυτή θα ήταν ξεκάθαρη στις συμβάσεις.

"Πράγματι έγιναν γρήγορες διαπραγματεύσεις. Όμως είμαστε περήφανοι γιατί θεωρούμε ότι έχουμε τηρήσει την οδηγία περί ευθύνης προϊόντων. Μείναμε στα όρια αυτού που χρειάζεται ο πολίτης: τη διαβεβαίωση ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και αυτό το έχουμε επιτύχει", είπε.

"Όταν διαπραγματευόμασταν δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να φανταστούμε ποιο τελικά θα πάρει έγκριση ή τι θα γινόταν με τη διανομή και πότε. Υπήρχαν όλοι αυτοί οι παράγοντες, αλλά η βασική αρχή σε κάθε σύμβαση ήταν ότι χρηματοδοτούμε έναν παρασκευαστή και υπάρχει ένα ρίσκο, καταβάλουμε δημόσιο χρήμα για όταν και όποτε υπάρξει άδεια κυκλοφορίας. Εκεί πήγαινε το `καλύτερες πρακτικές` και όχι στη δέσμευση των εταιριών", επανέλαβε η Σάντρα Γκαλίνα της Κομισιόν.

"Αγοράσαμε όλες τις δόσεις που ήταν διαθέσιμες εγκαίρως. Σε τέτοια σύμβαση δεν αγοράζεις μία δόση στα χαρτιά, αλλά μια δόση που θα παραδοθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Γι αυτό πρέπει να τηρηθούν προθεσμίες από εταιρίες και χρονοδιαγράμματα. Θα υπάρξουν σίγουρα καθυστερήσεις, αλλά είμαι αισιόδοξη γιατί έχουν δεσμευτεί θα τα τηρήσουν", κατέληξε.

Η Σ.Γκαλίνα κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος προμήθειας εμβολίων καθώς πρόσθετα κονδύλια θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση και των μεταλλάξεων του ιού. Επεσήμανε δε ότι πέρα από τις 6 πρώτες εταιρείες από τις οποίες η ΕΕ προμηθευτεί εμβόλια, αγορές θα γίνουν και από τις Valneva και Novavax, καθώς ο σκοπός είναι οι Ευρωπαίοι να έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top