ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΑΡ: 'Όλοι πρέπει να δουν ότι η μόνη λύση στο νησί είναι η λύση των δύο κρατών'

ΑΚΑΡ: 'Όλοι πρέπει να δουν ότι η μόνη λύση στο νησί είναι η λύση των δύο κρατών'

Έχουμε την ίδια αντίληψη που είχαμε και το 1974, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.


Ο Τούρκος Υπουργός, αναφέροντας ότι η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία, είπε ότι “εμείς, ως Τουρκία, έχουμε την ίδια άποψη που είχαμε και το 1974, την ίδια αντίληψη. Όλοι να το γνωρίζουν αυτό”. “Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους τους συνομιλητές μας ότι είναι απαράδεκτο να παρεξηγείται η παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο της συμφωνίας εγγυήσεων και πως  αυτή η παρουσία πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι οι διαστρεβλωμένες δηλώσεις και ενέργειες οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, δεν ωφελούν ούτε την ε/κ πλευρά, ούτε τους Έλληνες”, ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι οι Ε/κ πρέπει να εγκαταλείψουν την «αδιάλλακτη στάση» τους το συντομότερο δυνατόν και να αποδεχτούν την τουρκική παρουσία εκεί. “Πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι κυρίαρχα και ισότιμα στοιχεία. Από αυτή την άποψη ελπίζουμε ότι  η στρατηγική τύφλωση της ΕΕ θα τερματιστεί. Δυστυχώς εκεί βλέπουν τις εξελίξεις μονόπλευρα. Τις βλέπουν με την ε/κ ματιά. Αυτό σίγουρα δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις πραγματικότητες”, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΑΜ. 

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι “πλέον όλοι πρέπει να δουν ότι η μόνη λύση στο νησί είναι η λύση των δύο κρατών”, υποστηρίζοντας ότι “έχει σημασία να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό”. Ανέφερε ότι οι τρίτοι πρέπει να είναι αντικειμενικοί απέναντι σε αυτό το ζήτημα. “Οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας πρέπει να εξετάσουν τις εξελίξεις και τα προβλήματα στο πλαίσιο της λογικής και της σύνεσης. Θα πρέπει να εξετάσουν τα θέματα αντικειμενικά, χωρίς συναισθηματισμούς και προκαταλήψεις. Η ΕΕ αναμένουμε να συμβάλει στη λύση του ζητήματος με ένα ρόλο διαμεσολαβητή χωρίς να είναι μονομερής”

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “εμείς είμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, δια του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, επιθυμούμε την ειρηνική οδό”. Υποστήριξε ότι παρά τη θετική προσέγγιση της Τουρκίας, η Ελλάδα “με τις προκλητικές ενέργειες, ανεύθυνες δηλώσεις, απειλητική γλώσσα της και παρόμοιες προσεγγίσεις της, χαλάει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή”.

“Τους λέμε συνεχώς ότι πρέπει να αποφεύγουν δηλώσεις και ενέργειες που αυξάνουν την ένταση και επηρεάζουν αρνητικά τη σταθερότητα. Γνωρίζουμε ότι ο κύριος σκοπός αυτών των ενεργειών της γείτονός μας είναι να επηρεάσει και να παραπλανήσει αρνητικά την ΕΕ και τη διεθνή κοινή γνώμη. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και συνεχίζουμε να τα λαμβάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε αυτό”, ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.  

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μετά από εντολή του έθνους και με τη δύναμη που λαμβάνει από τις προσευχές του, θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν το καθήκον με ειλικρίνεια και αυτοθυσία. Ανέφερε ότι “ως εγγόνια του Μπαρμπαρόσα υποσχόμαστε οι θάλασσες σου να είναι ήρεμες, το τόξο σου καθαρό κι ο δρόμος που χάραξες να παραμένει ανοιχτός”.

Αναφερόμενος στην Αίγυπτο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Αίγυπτος έχει σεβαστεί τα θαλάσσια σύνορα που η Τουρκία έχει ανακοινώσει στα ΗΕ. “Είναι σημαντική αυτή η εξέλιξη και περιμένουμε να υπάρξει συνέχεια. Έχουμε πολλούς  ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Αίγυπτο. Εκτιμούμε ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να δούμε σημαντικές εξελίξεις”, ανέφερε.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο

Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού: Γίνεται προσπάθεια για πλήρη οριοθέτηση - Σοβαρός κίνδυνος αναζωπυρώσεωνΑπειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top