ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλληνας ΥΠΕΞ: Η ευρωπαϊκή έκθεση για την Τουρκία πρέπει να περιλαμβάνει προοπτική περιοριστικών μέτρων

Έλληνας ΥΠΕΞ: Η ευρωπαϊκή έκθεση για την Τουρκία πρέπει να περιλαμβάνει προοπτική περιοριστικών μέτρων

Τη θέση ότι η ευρωπαϊκή έκθεση των θεσμών για την Τουρκία πρέπει να είναι ισορροπημένη, περιλαμβάνοντας τόσο προτάσεις θετικής ατζέντας, όσο και προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση τουρκικής παραβατικότητας, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν.



Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι οι ευρω-τουρκικές σχέσεις αποτέλεσαν ένα εκ των αντικειμένων της συνάντησής του με τον κ. Ράντμαν. «Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι η έκθεση που θα υποβληθεί από τους θεσμούς, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Θα πρέπει να έχει προτάσεις, τόσο για τη θετική ατζέντα, όσο και για την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων στην περίπτωση που η γείτονα Τουρκία μπει ξανά στον πειρασμό να επανέλθει σε παραβατική συμπεριφορά», επισήμανε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

«Υπογράμμισα, επίσης, στο συνάδελφό μου […] ποιο είναι το πλαίσιο των συζητήσεών μας με την Τουρκία και τι ακριβώς σημαίνουν οι διερευνητικές επαφές, που δεν είναι διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο ίδιος. Παράλληλα, ευχαρίστησε την κροατική κυβέρνηση για τη συμπαράσταση που επέδειξε «όταν επιχειρήθηκε η μαζική προώθηση μεταναστών στο ευρωπαϊκό έδαφος».

Ευρύτερα, η ατζέντα της συνάντησης των δύο Υπουργών Εξωτερικών περιλάμβανε θέματα διμερών σχέσεων και εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

«Μνημονεύσαμε την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε και οι δυο στον αγωγό φυσικού αερίου τον ΤΑΡ, τον Trans Adriatic Pipeline και στις κάθετες διακλαδώσεις του όπως ο αγωγός Ιονίου-Αδριατικής. Αυτά τα έργα συνεισφέρουν πολύ στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής μας», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Κροατίας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης Σένγκεν και της ζώνης του Eυρώ». Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη συμφωνία της Ελλάδας και της Κροατίας ως προς τη στρατηγική σημασία που έχει «η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας, των κριτηρίων, που έχουν τεθεί για κάθε χώρα».

Αναδεικνύοντας την έλλειψη διμερών διαφορών ανάμεσα σε Ελλάδα και Κροατία, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό ενδυναμώνει τις προοπτικές διαμόρφωσης μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας.

«Να προάγουμε τις οικονομικές μας σχέσεις, να προάγουμε τις προσπάθειές μας για κοινή κατανόηση των προβλημάτων, κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων, κοινή αντίληψη του μέλλοντός μας γύρω από τη Μεσόγειο. Κοινή αντίληψη του τρόπου της διαχείρισης των θεμάτων διαχωρισμού θαλασσίων ζωνών που δημιουργεί η Μεσόγειος και τα οποία αντιμετωπίζονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας - που αποτελεί το διεθνές δίκαιο - και της οποίας η Κροατία και αυτοτελώς και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέλος, έχει συνυπογράψει», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

(ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top