ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικά αποτιμά την έκθεση για την Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας

Θετικά αποτιμά την έκθεση για την Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας

Θετικά αποτιμά την έκθεση για την Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στο χώρο του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι “παρουσιάζεται σήμερα στο Συμβούλιο η έκθεση του Υπάτου Εκπροσώπου Μπορέλ, και της Επιτροπής, όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας. Καταρχήν η έκθεση είναι θετική διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα που η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ. Βεβαίως όμως υπάρχουν και ελλείψεις, όπως για παράδειγμα το casus belli, ή αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια, ή οι ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, της (σύμβασης) UNCLOS. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις, όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν, αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας αν διολισθήσει πάλι την απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά".

Σημειώνεται ότι η έκθεση Μπορέλ περιέχει αναφορά στα Βαρώσια στη σελίδα 4, όπου αναφέρει ότι "οι προσπάθειες του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ συνεχίστηκαν αμείωτες παρά τις μονομερείς ενέργειες στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, καθώς και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις που αμφισβητούν άμεσα τη συμφωνημένη βάση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως προβλέπεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSCR), η τελευταία που εγκρίθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021 (UNSCR 2561). Τόσο η ΕΕ όσο και ο ΟΗΕ ζήτησαν από την Τουρκία να αντιστρέψει τη μονομερή της δράση στο Βαρώσι τον Νοέμβριο του 2020 (άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της παραλίας)."

H σύμβαση UNCLOS αναφέρεται στη έκθεση στη σελίδα 2, όπου αναφέρεται ότι "η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης UNCLOS, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο παραπάνω πλαίσιο, η σαφής δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών παραμένει απαραίτητη".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top