Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nέο προσχέδιο συμπερασμάτων για Αν. Μεσόγειο στο τραπέζι των διπλωματών με εκτεταμένες αλλαγές

Nέο προσχέδιο συμπερασμάτων για Αν. Μεσόγειο στο τραπέζι των διπλωματών με εκτεταμένες αλλαγές

Νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι του άτυπου Coreper, μετά την άρνηση δύο τουλάχιστον εθνικών αντιπροσωπειών επί των διατυπώσεων του αρχικού προσχεδίου. Σύμφωνα με το νέο κείμενο που είδε το ΚΥΠΕ, καταγράφονται εκτεταμένες οι αλλαγές, βελτιώσεις και διαγραφές επί σημείων του πρώτου κειμένου.

Αναλυτικά. στην παράγραφο 1, το νέο κείμενο αναφέρει:

1. "Πραγματοποιήσαμε μια συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και σημειώσαμε την κοινή ανακοίνωση σχετικά με την «κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», που εκπόνησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Κομισιόν όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο".

2. "Υπενθυμίζουμε το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία σαν υποψήφια χώρα. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης και σεισμικών ερευνών, στα χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και την επανάληψη διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

3. "Υπό την προϋπόθεση ότι τα τρέχοντα θετικά σημάδια από πλευράς Τουρκίας θα συνοδευτούν από πράξεις που θα οδηγήσουν σε πιστοποιημένη, διαρκή αποκλιμάκωση υπό τις καθιερωμένες προϋποθέσεις, περιλαμβανομένων όσων ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η αναδυόμενη πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εξετάσει τρόπους να συνεργαστεί με την Τουρκία με προοδευτικό, τμηματικό και αναστρέψιμο τρόπο για να ενισχύσει τη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και λαμβάνουν περαιτέρω αποφάσεις κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο"

4. "Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων ή μονομερών ενεργειών εντός των θαλασσίων ζωνών των κρατών μελών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, στη βάση της κοινής ανακοίνωσης του Υπάτου Εκπροσώπου και της Κομισιόν."

5. "Εκτιμούμε τη φιλοξενία περίπου 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία και εκφράζουμε την ετοιμότητα της ΕΕ να εξετάσει τη συνέχιση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής κάτω από συγκεκριμένες διασφαλίσεις εφαρμογής, περιλαμβανομένης ρήτρας αναστολής συνδεδεμένης με τη δέσμευση της Τουρκία να αποτρέπει τρέχουσες μεταναστευτικέ δομές οι οποίες δημιουργούν νέες διαδρομές προς την ΕΕ περιλαμβανομένης της Κύπρου." Καλούμε την Κομισιόν να ετοιμάσει σχέδια προς το Συμβούλιο γι ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο."

6. "Επαναλαμβάνοντας ότι η συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων περιλαμβανομένης της μετανάστευσης, με όλα τα κράτη μέλη χωρίς διακρίσεις είναι απαραίτητη καλούμε την Κομισιόν να διερευνήσει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να διασφαλίσει την περαιτέρω εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, με την βοήθεια όπου απαιτείται της Frontex, ιδίως σε τομείς όπως η προστασία των συνόρων, η αποτροπή όλων των διαδρομών παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ και η αύξηση της επανεισδοχής μεταναστών. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουμε ότι η Τουρκία οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεών της που εκπορεύονται από τη δήλωση ΕΕ - Τουρκίας προς όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου."

7. "Υπενθυμίζουμε τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ΗΕ και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ, περιλαμβανομένου του ψηφίσματος 1251 του ΣΑΗΕ και σε ευθεία γραμμή με τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Αναμένουμε το ίδιο και από την Τουρκία Προσβλέπουμε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμετάσχει ως παρατηρητής και θα παίξει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, περιλαμβανομένου του διορισμού εκπροσώπου στα γραφεία καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ και διασφαλίζοντας ότι εν μέσω των διαπραγματεύσεων το κοινοτικό κεκτημένο θα δράσει ως καταλύτης προς μια λειτουργική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος."

8. "Επαναλαμβάνουμε τα συμπεράσματα της 10ης Δεκεμβρίου του 2020, όπου καταδικάστηκαν οι μονομερείς δράσεις της Τουρκίας και καλέσαμε σε σεβασμό των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ 550 και 789 και την αντιστροφή των μονομερών ενεργειών που έχουν ήδη εκτελεστεί. Συνέχιση των μονομερών ενεργειών σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην επίλυση του Κυπριακού"

9. "Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη και ανησυχητική υποχώρηση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την Τουρκία να αναστρέψει επειγόντως όλες αυτές τις αρνητικές τάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για απόσυρση από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια εξέλιξη που θέτει εν αμφιβόλω την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και κοριτσιών στην Τουρκία."

10. "Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα αυτό κατά τη σύνοδό του τον Ιούνιο."

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top