ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αυτοί θα απαλλάσσονται από την καραντίνα μετά τον εμβολιασμό

Αυτοί θα απαλλάσσονται από την καραντίνα μετά τον εμβολιασμό

Θα απαλλάσσονται από την καραντίνα τα άτομα που θα ολοκληρώνουν και τις δυο δόσεις του εμβολίου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Υγείας κα. Μαργαρίτα Κυριακού, αν ένα άτομο εμβολιαστεί, 14 μέρες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου θα απαλλάσσεται από τον περιορισμό.

«Αν ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί και έχουν περάσει 14 μέρες, αλλά θεωρηθεί στενή επαφή, δεν θα χρειαστεί να μείνει σε περιορισμό. Και αυτό γιατί θα έχει περάσει το χρονικό διάστημα που σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, χρειάζεται για να αναπτυχθούν αντισώματα», δήλωσε η κα. Κυριάκου στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σημαντική αλλαγή στο πρωτόκολλο για τις στενές επαφές - Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα (14/4) το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε πως αναθεωρείται το πρωτόκολλο για την αποδέσμευση των στενών επαφών των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι στενές επαφές τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα ανεξαρτήτως εργαστηριακού αποτελέσματος (ημέρα επαφής ορίζεται ως ημέρα μηδέν). Οι στενές επαφές μπορούν να αποδεσμευτούν νωρίτερα ΜΟΝΟ με αρνητικό PCR την 7η ημέρα από οποιοδήποτε εγκεκριμένο εργαστήριο.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι άτομο με θετικό αποτέλεσμα μετά από rapid test αντιγόνου είτε PCR test (μοριακή εξέταση) από οποιοδήποτε σημείο δειγματοληψίας, οφείλει να ακολουθήσει τις οδηγίες αυτοαπομόνωσης, να τεθεί σε αυτοπεριορισμό και να ενημερώσει τον Προσωπικό του Ιατρό.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού για την COVID-19, και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το σχήμα εμβολιασμού τους με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό σε περίπτωση που θεωρηθούν στενές επαφές κρούσματος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει παρέλθει διάστημα 14 ημερών από τη λήψη της τελευταίας δόσης του εμβολίου.

Επιπρόσθετα, τα άτομα που έχουν αποδεσμευτεί ως θετικά κρούσματα εντός 6 μηνών, δεν υποχρεούνται να αυτοπεριοριστούν σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19.

Και στις δύο πιο πάνω κατηγορίες ατόμων, συστήνεται και θα προγραμματίζεται εξέταση PCR, κανονικά όπως προβλέπεται και για όλες τις στενές επαφές.

Σε περιπτώσεις ελέγχου και για σκοπούς εξακρίβωσης των πιο πάνω, η Αστυνομία Κύπρου ή άλλοι αρμόδιοι Λειτουργοί ενδέχεται να ζητήσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή πιστοποιητικά αποδέσμευσης.

Η πιο πάνω ρύθμιση ισχύει από σήμερα, 14 Απριλίου, και αφορά τις επαφές των περιστατικών που θα δηλωθούν από σήμερα κι έπειτα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top