Η ρευστότητα της κατάστασης προβληματίζει τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας και καθιστά ακόμη πιο δυσκολότερο το έργο τους.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αποφασιστούν και να κλειδώσουν τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ το Πάσχα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να πάρουν αναβολή οι χαλαρώσεις και να παραμείνουμε με τα υφιστάμενα διατάγματα.
Όπως αναφέρουν και οι ειδικοί, είναι δύσκολο να βγάλουν συμπεράσματα, παρόλο που μας χωρίζουν μόνο δυο εβδομάδες από την μέρα που λήγει το διάταγμα, ενώ κρατούν μικρό καλάθι σε ότι προτείνουν.
Το αρχικό πλάνο για τις μέρες του Πάσχα ήταν να δοθούν «δώρα» χαλαρώσεων, όπως για παράδειγμα να γίνουν διαφοροποιήσεις στην ώρα του «κέρφιου», ή ακόμα και εντελώς κατάργηση όπως επίσης και επιπλέον SMS.
Όπως προαναφέραμε, από τα τελευταία δεδομένα προκύπτει πως οι νέες συστάσεις ενδέχεται να είναι πολύ συγκεκριμένες ημέρες των εορτών (Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή της Αναστάσεως, Δευτέρα του Πάσχα και ίσως και Τρίτη), ενώ άρση των μέτρων θα αφορά κυρίως την -μερική- αύξηση του μέγιστου αριθμού παρευρισκόμενων σε συναθροίσεις που γίνονται σε οικίες ενώ στη ζυγαριά μπαίνει η κατάργηση του SMS μόνο για τις πιο πάνω μέρες.
Τον Μάιο πιθανόν να έχουμε αρκετές χαλαρώσεις, δεδομένου ότι η εμβολιαστική κάλυψη θα ξεπεράσει το 30%, όπως επίσης και το ότι οι μαθητές θα είναι στο σπίτι για την περίοδο του Πάσχα, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος αυξημένης μετάδοσης του ιού στα σχολεία. Ένα σενάριο που όλοι απευχόμαστε είναι να δούμε Μάιο με μηνύματα και περιορισμό απαγόρευσης, αν η επιδημιολογική εικόνα δεν δείξει σημάδια βελτίωσης.
Υπενθυμίζουμε ότι χθες (Τρίτη 13/04), το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ανθρώπου από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 274, καθώς και 619 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται σε 1,21%.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νοσηλευτήρια, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 228 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 63 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ. Από τους 63 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 33 είναι διασωληνωμένοι, οι πέντε νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 25 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέες κάμερες στη Λεμεσό - Πότε ανάβει το φλας
• Κακοκαιρία Atena στην Ελλάδα: Θα επηρεάσει την Κύπρο; Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός
• Κλιματιστικά στα σχολεία: «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια» - Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις