ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Εμβάθυνση συνεργασίας και στήριξη Λιβάνου, συζήτησαν στην Τριμερή

ΥΠΕΞ: Εμβάθυνση συνεργασίας και στήριξη Λιβάνου, συζήτησαν στην Τριμερή

«Η σημερινή τριμερής Συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών ήταν μια καλή ευκαιρία να προβούμε σε ανασκόπηση της μέχρι σήμερα συνεργασίας, να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε συγκεκριμένους τρόπους και τομείς περαιτέρω εμβάθυνσής της, όπως επίσης τρόπους για να στηρίξουμε, μέσα από τον τριμερή αυτό σχηματισμό, τον Λίβανο στην παρούσα δύσκολη συγκυρία», δηλώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.


 
Σε δήλωσή του, μετά το πέρας της Τριμερούς, που έγινε το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι Κύπρος, Ελλάδα και Λίβανος επαναβεβαίωσαν την πεποίθηση ότι η τριμερής συνεργασία δεν έχει απλά διακηρυκτικό χαρακτήρα, αλλά στόχος ήταν και παραμένει η παραγωγή απτών αποτελεσμάτων προς όφελος των τριών λαών, κυρίως της νέας γενιάς, και της περιοχής γενικότερα.
 
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι, μαζί με τον Ν. Δένδια, εξέφρασαν στον Λιβάνιο ομόλογό τους την επιθυμία όπως η χώρα του συμμετάσχει ενεργά στη Μόνιμη Γραμματεία Τριμερών Μηχανισμών, που θα λειτουργήσει στη Λευκωσία, και επανέλαβαν την ετοιμότητα για την πραγματοποίηση της πρώτης Συνόδου Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Λιβάνου στην Κύπρο, μόλις ολοκληρωθεί η απαραίτητη προεργασία και οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν.
 
«Επιπρόσθετα, ως χώρες που μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες και προκλήσεις, που βρίσκονται στην ίδια γειτονιά, ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία και τη Λιβύη. Εκφράσαμε εκ νέου τη θέση μας για θεσμοθετημένη συμμετοχή και του Λιβάνου στα σχήματα ενεργειακής συνεργασίας της περιοχής, τα οποία λειτουργούν με γνώμονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και ειδικότερα της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας το 1982», σημειώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και το θέμα της πανδημίας και των πολλαπλών επιπτώσεών της και τρόπους με τους οποίους οι τρεις χώρες μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπισή της και την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης.
 
«Πέραν των παραγωγικών συζητήσεών μας, ειλικρινά πιστεύω ότι το σημαντικότερο μήνυμα της σημερινής μας παρουσίας στην Αθήνα είναι ξεκάθαρο: ο Λίβανος διέρχεται τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, αλλά δεν είναι μόνος. Αυτό αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας, όχι μόνο με τη σημερινή μας συνάντηση, αλλά και με την πηγαία και απλόχερη ανταπόκριση των Κυβερνήσεων και του λαού Κύπρου και Ελλάδας, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, την επαύριο της τραγικής έκρηξης στη Βηρυτό το περασμένο καλοκαίρι», υπογραμμίζει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Προσθέτει ότι «τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα, ως Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε όπως και όπου χρειάζεται για στήριξη της ενότητας, κυριαρχίας, ακεραιότητας και σταθερότητας του Λιβάνου, καθώς και την ευημερία του λαού του. Αυτά τα ξεκάθαρα μηνύματα μεταφέραμε και με σαφήνεια στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
 
Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ουδείς δύναται να επιβάλει έξωθεν λύσεις σε τρίτη χώρα, προσθέτοντας ότι η ισχυρή θέληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα για στήριξη του Λιβάνου είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να υποκαταστήσει τις ενέργειες που αναμένονται από την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου, σε συνεργασία με το λαό της χώρας. «Πρώτη προτεραιότητα όλων αποτελεί ο σχηματισμός μιας αξιόπιστης και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης, η οποία θα είναι σε θέση να λάβει τις -ομολογουμένως δύσκολες- αποφάσεις
που απαιτούνται και να προχωρήσει στις επί μακρόν αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την αποδέσμευση της υποσχεθείσας οικονομικής και τεχνικής βοήθειας προς τη χώρα και θα ανταποκρίνονται στις δίκαιες αξιώσεις του λαού του Λιβάνου», σημείωσε.
 
«Για την Κύπρο και την Ελλάδα ο Λίβανος δεν είναι μόνο μια γειτονική χώρα. Οι λαοί μας συνδέονται με αδελφικούς δεσμούς από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα, και το ενδιαφέρον μας για τη χώρα και το λαό της είναι ειλικρινές. Εξάλλου, το γεγονός ότι η συνάντησή μας έγινε εν μέσω πρωτόγνωρων καταστάσεων ως αποτέλεσμα της πανδημίας, είναι ξεκάθαρη ένδειξη της σημασίας που προσδίδουμε τόσο στη σχέση μας όσο και στη συνεργασία μεταξύ μας», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.
 
Σημειώνεται ότι πριν την Τριμερή Συνάντηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια με τον οποίο συζήτησαν θέματα προετοιμασίας ενόψει της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό αλλά και ενόψει των σημερινών συναντήσεων του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Aυτός είναι ο ποινικολόγος στην Ελλάδα που χτύπησε τη σύζυγό του - Βίντεο από την άφιξη του στην Ευελπίδων

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Θλίψη στον Δήμο Λεμεσού: Πέθανε ο Γαβριήλ Ψαρά - «Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του»

Αναστάτωσε ολόκληρο ξενοδοχείο 46χρονη: Μέθυσε και παρενοχλούσε τον κόσμο, επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούςΕβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Ενώ διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα του κέντρου τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στις ευρωεκλογές, προσπαθούν να φιλτράρουν το αποτέλεσμα, κάνοντας τις δικές τους αναλύσεις για το τι πραγματικά έφταιξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top