ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παιδονόμος στην Λευκωσία παρέσυρε τρία ανήλικα κορίτσια εκμεταλλεύοντας τα σεξουαλικά - Του επιβλήθηκε ποινή αλλά αναστάληκε

Παιδονόμος στην Λευκωσία παρέσυρε τρία ανήλικα κορίτσια εκμεταλλεύοντας τα σεξουαλικά - Του επιβλήθηκε ποινή αλλά αναστάληκε

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή σήμερα, 28.4.2021, σε άνδρα ηλικίας 22 ετών, ο οποίος παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες του αδικήματος της Άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς.

Μία κατηγορία του αδικήματος της Σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, κατά παράβαση του άρθρου 6(1) του Ν. 91(Ι)/2014 (2η κατηγορία), μία κατηγορία του αδικήματος της Σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιού, κατά παράβαση του άρθρου 7(2) του Ν. 91(Ι)/2014 (3η κατηγορία), δυο κατηγορίες του αδικήματος της Απόκτησης πρόσβασης σε υλικό παιδικής πορνογραφίας κατά παράβαση 8(2) του Ν. 91(Ι)/2014 (κατηγορίες υπ. αρ. 4 και 9) και τρείς κατηγορίες του αδικήματος της Πλαστογραφίας σχετιζόμενης με ηλεκτρονικό υπολογιστή κατά παράβαση του άρθρου 9 του περί της Σύμβασης κατά του Εγκλήματος μέσω του Διαδικτύου (Κυρωτικού) Νόμου Ν.22(ΙΙΙ)/2004 (κατηγορίες υπ. αρ. 5, 8 και 11).

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά το έτος 2018 και στρέφονταν εναντίον τριών ανήλικων κοριτσιών, ηλικίας 14,13 και 13 ετών. 

Η δίωξη σε άλλη μία κατηγορία του αδικήματος της Άγρας παιδιού για σεξουαλικούς σκοπούς (7η κατηγορία) αναστάληκε από τον Γενικό Εισαγγελέα με την αλλαγή της απάντησης του κατηγορούμενου σε παραδοχή στις πιο πάνω αναφερόμενες κατηγορίες, πριν την έναρξη ακροαματικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα γεγονότα που εκτέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου ο κατηγορούμενος διαμένει με τους γονείς και τα αδέλφια του στη Λευκωσία και κατά τον επίδικο χρόνο εργαζόταν ως παιδονόμος σε παιδότοπο στην Επαρχία Λευκωσίας.

Τον Νοέμβριο του 2018, η παραπονούμενη κατάγγειλε ότι περί τον Οκτώβριο με Νοέμβριο 2018, την προσέγγισε ο κατηγορούμενος. μέσω λογαριασμών που διατηρούσε στην πλατφόρμα Instagram με άλλες ονομασίες και απέσπασε από αυτήν 15 αρχεία εικόνας στα οποία εμφανιζόταν γυμνή.

Επίσης, ο κατηγορούμενος κατά τον ίδιο χρόνο, της απέστειλε άσεμνο βίντεο χωρίς να φαίνεται το πρόσωπο του. Περαιτέρω, υπό την απειλή ότι θα δημοσίευε τις γυμνές φωτογραφίες που του απέστειλε, ο κατηγορούμενος την εξανάγκασε να παρουσιαστεί γυμνή μπροστά στην κάμερα κατά τη βιντεοκλήση του.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 καταγγέλθηκε από πατέρα δεύτερης ανήλικης ότι περί τον Σεπτέμβριο του 2018 ο κατηγορούμενος προσέγγισε τη  κόρη του μέσω λογαριασμών που διατηρούσε στην πλατφόρμα Instagram και στο Facebook με την ονομασία και κατόπιν απειλών απέσπασε από αυτήν 3 αρχεία εικόνας στα οποία εμφανιζόταν ημίγυμνη. 

Τον Οκτώβριο του 2018 τρίτη ανήλικη συνοδευόμενη από τον πατέρα της, κατάγγειλε ότι περί τον Οκτώβριο του 2018 ο κατηγορούμενος την προσέγγισε μέσω λογαριασμών που διατηρούσε στην πλατφόρμα Instagram και μέσω προσωπικών μηνυμάτων της ζήτησε επίμονα να του αποστείλει φωτογραφίες στις οποίες εμφανιζόταν γυμνή. Η ανήλικη δεν ενέδωσε στις επιθυμίες του. 

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ο κατηγορούμενος εισήγαγε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μη αυθεντικά δεδομένα και παρουσιαζόταν ψευδώς στις ανήλικες με άλλο όνομα και όχι το δικό του, με σκοπό να τις καταδολιεύσει.

Στα πλαίσια διερεύνησης των καταγγελιών, εκδόθηκαν διατάγματα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και κατόπιν εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι το ένα ip address το οποίο χρησιμοποιήθηκε ήταν στο όνομα της αδερφής του κατηγορούμενου και το άλλο ip address το παρείχε στην εταιρεία στην οποία εργοδοτείτο κατά τον επίδικο χρόνο ο κατηγορούμενος.

Τον Δεκέμβριου του 2018 μέλη της Αστυνομίας ερεύνησαν την οικία του κατηγορούμενου δυνάμει δικαστικού εντάλματος στην παρουσία του και στην παρουσία της αδερφής του και κατά την έρευνα εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας, ένα τάμπλετ και τρεις χειρόγραφες σημειώσεις με ηλεκτρονικές διευθύνσεις, κωδικούς πρόσβασης και άλλες πληροφορίες. 

Επίσης λήφθηκε ανακριτική κατάθεση από τον κατηγορούμενο στην οποία αυτός παραδέχθηκε τη διάπραξη των αδικημάτων, ενώ σε δεύτερη ανακριτική κατάθεση που λήφθηκε από τον κατηγορούμενο, αυτός ανέφερε ότι δημιούργησε προφίλ στο Facebook μέσω του οποίου προσέγγισε την μία παραπονούμενη. 

 «Απολογούμαι, δεν έχω να πω κάτι στο παρόν στάδιο» ήταν η απάντηση του κατά τη σύλληψη του .

Κατά την επιβολή ποινής το Κακουργιοδικείο τόνισε καταρχήν τη σοβαρότητα των αδικημάτων, η οποία προκύπτει τόσο από την φύση τους όσο και από την ποινή που προβλέπεται από τον Νόμο. Η σοβαρότητα των αδικημάτων προκύπτει παράλληλα από τις συνέπειες που πράξεις αυτού του είδους έχουν στα θύματά τους.

Με αναφορά σε σχετική νομολογία το Κακουργιοδικείο επεσήμανε πως αδικήματα της φύσης που διέπραξε ο κατηγορούμενος πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινές αποτρεπτικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα έχοντας υπόψη ότι τέτοιου είδους αδικήματα στρέφονται κατά των ηθών, αλλά συνάμα προσβάλλουν και καταρρακώνουν την προσωπικότητα των θυμάτων. Το δε γεγονός ότι ένας κατηγορούμενος εκμεταλλεύεται τη νεαρή ηλικία των θυμάτων, που συνοδεύεται συνήθως από ανωριμότητα και ευαισθησία, για να ικανοποιήσει τις όποιες επιθυμίες του, αποτελεί παράγοντα που από μόνος του προκαλεί αποτροπιασμό.

Με δεδομένη τη σοβαρότητα των αδικημάτων για τα οποία κρίθηκε ένοχος ο κατηγορούμενος, κατά την επιβολή της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη ότι στην παρούσα υπόθεση δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επιβαρυντικών περιστάσεων ως τούτες τυγχάνουν απαρίθμησης στο άρθρο 19 του Ν. 91(Ι)/2014, ενώ παράλληλα απουσιάζει το στοιχείο της σωματικής επαφής μεταξύ του θύτη και των θυμάτων του.

Το γεγονός αυτό, όμως, δεν αλλοιώνει το ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης facebook και instagram, τις οποίες χρησιμοποιούν εκτεταμένα τα νεαρά πρόσωπα, για να επικοινωνήσει με τις ανήλικες/παραπονούμενες και ταυτόχρονα να ζητήσει από αυτές και, σε δύο περιπτώσεις, να λάβει από αυτές το φωτογραφικό υλικό που περιγράφεται πιο πάνω, και μάλιστα υπό το κράτος απειλής, κάτι το οποίο, αναπόφευκτα, επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στον ψυχικό κόσμο των θυμάτων. Λήφθηκε, επίσης, υπόψη ότι στα πλαίσια της πιο πάνω κατακριτέας συμπεριφοράς του, ο κατηγορούμενος εξανάγκασε την παραπονούμενη να παρουσιαστεί μπροστά στην camera κατά την βιντεοκλήση του, όπως επίσης τις απέστειλε βίντεο. 

Στα πλαίσια επιμέτρησης της ποινής λήφθηκε περαιτέρω υπόψη ότι η δράση του κατηγορούμενου εκτείνεται σε διάστημα τριών μηνών και αφορούσε τρία ανήλικα πρόσωπα ηλικίας 14, 13 και 13 ετών.

Ο αριθμός των αρχείων φωτογραφίας που απέκτησε ο κατηγορούμενος από δύο διαφορετικά πρόσωπα, σε συνάρτηση με το περιεχόμενο τους το οποίο κατατάσσεται στο τρίτο επίπεδο σοβαρότητας σύμφωνα με την καθοδήγηση που εφαρμόστηκε στην Αγγλία με βάση τα Sentencing Council’s Sexual Offences Guidelines στα οποία γίνεται αναφορά στην Ποινική Έφεση αρ. 217/2018, Δημοκρατία ν. Γαλάτης, απόφαση ημερομηνίας 2.4.2019, αποτέλεσαν, επίσης, στοιχεία που συνυπολογίστηκαν στα πλαίσια αυτά, χωρίς να διαφεύγει της προσοχής του Δικαστηρίου ότι ο κατηγορούμενος διατήρησε το πορνογραφικό υλικό για αποκλειστικά δική του χρήση και δεν προχώρησε στη διανομή του σε άλλους χρήστες με οποιοδήποτε τρόπο, ούτε προέκυψε από τα γεγονότα ότι οι επίδικες φωτογραφίες επιδείχθηκαν σε κάποιο άλλο παιδί.

Προς όφελος του κατηγορούμενου λήφθηκε επίσης υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του καθώς επίσης η μεταμέλεια του, ως εκφράστηκε από τον συνήγορό του και ως συνάγεται από την συνεργασία του με την Αστυνομία και την παραδοχή του στο Δικαστήριο. Με αναφορά σε νομολογία το Κακουργιοδικείο τόνισε πως σε υποθέσεις όπως η παρούσα, το στοιχείο της παραδοχής έχει ιδιαίτερη σημασία εφόσον το θύμα δεν χρειάζεται να επαναβιώσει τα τραυματικά γεγονότα, δίδοντας μαρτυρία προς απόδειξη των αδικημάτων.

Για σκοπούς μετριασμού της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε επίσης υπόψη την ηλικία του κατηγορούμενου τόσο σήμερα, όσο και κατά τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων, και τις προσωπικές και οικογενειακές του συνθήκες.

Στις κατηγορίες υπ. αρ. 1, 2, 3, 5, 6 και 8 επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 2 ετών, ενώ στις κατηγορίες υπ. αρ. 10 και 11 επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 18 μηνών. Για τα αδικήματα της απόκτησης πρόσβασης σε υλικό παιδικής πορνογραφίας (κατηγορίες υπ. αρ. 4 και 9) δεν επιβλήθηκε ποινή ενόψει του ότι προκύπτουν από τα ίδια γεγονότα και πράξη ως και οι κατηγορίες υπ’ αρ. 1 και 6 της άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς. Έχοντας δε υπόψη τις αρχές της νομολογίας που αφορούν τη συνολικότητα της ποινής και το χρόνο και τις συνθήκες τέλεσης των αδικημάτων, το Δικαστήριο διέταξε όπως οι επιβληθείσες ποινές φυλάκισης συντρέχουν. 

Περαιτέρω, το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα δυνάμει του άρθρου 14(1)(στ) του Ν. 91(Ι)/2014 με το οποίο απαγορεύεται στον κατηγορούμενο για τα επόμενα 10 έτη να εργοδοτηθεί σε χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν παιδιά. 

Εξετάζοντας το αίτημα της Υπεράσπισης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε, το Κακουργιοδικείο εξέτασε τόσο τις συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων όσο και τις προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου. Χωρίς να παραγνωρίζει τη σοβαρότητα των αδικημάτων και την ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών έτσι ώστε τέτοιες συμπεριφορές να εκλείψουν, το Δικαστήριο έκρινε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κατηγορούμενος είναι άτομο νεαρής ηλικίας και διέπραξε τα υπό κρίση αδικήματα στην ηλικία των 19 ετών, δεν βαρύνεται με προηγούμενες καταδίκες, και στο διάστημα των τριών σχεδόν ετών που έχουν διαρρεύσει μεταξύ της διάπραξης των αδικημάτων και της επιβολής ποινής έχει τεθεί έναντι των ευθυνών του και του Νόμου και επέδειξε άμεμπτη διαγωγή εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό μεταμέλεια, έκρινε ότι δικαιολογείται η άσκηση της διακριτικής του ευχέρειας υπέρ της αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που έχει επιβληθεί και διέταξε όπως η εκτέλεση της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο ανασταλεί για διάρκεια τριών ετών από την 28.4.2021.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top