ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος πρόεδρος της Επιτροπής θεσμών από σήμερα ο Νίκος Νικολαΐδης - Απολογισμός Προεδρίας από τον Δημήτρη Συλλούρη

Νέος πρόεδρος της Επιτροπής θεσμών από σήμερα ο Νίκος Νικολαΐδης -  Απολογισμός Προεδρίας από τον Δημήτρη Συλλούρη

Η Επιτροπή Θεσμών θα πρέπει να επανέλθει στα θέματα εξυπηρέτησης του κράτους προς τον πολίτη, αλλά και σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από την έκθεση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε σήμερα ο Δημήτρης Συλλούρης, προβαίνοντας σε ένα απολογισμό του έργου της Επιτροπής κατά την Προεδρία του.

Ο κ. Συλλούρης παρέδωσε σήμερα την Προεδρία στον Βουλευτή της ΕΔΕΚ Νίκο Νικολαΐδη.

Μιλώντας στη Βουλή σχετικά με τον απολογισμό της Προεδρίας, ο κ. Συλλούρης είπε ότι παρέδωσε σήμερα την προεδρία της Επιτροπής και αναφέρθηκε στα θέματα που έγιναν αλλά και σε αυτά που επείγουν και είναι ουσιαστικά να γίνουν τον επόμενο καιρό.

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε αρχικά στην εξέταση της λειτουργίας των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, λέγοντας πως η Επιτροπή κατέληξε σε έκθεση για το σκάνδαλο του τραπεζικού συστήματος. Την ίδια ώρα, όπως είπε, η Επιτροπή εξέτασε το θέμα των κατόχων αξιογράφων, το οποίο δυστυχώς δεν διευθετήθηκε. “Οι άνθρωποι ακόμα ταλαιπωρούνται και οφείλει η πολιτεία να εγκύψει σε αυτό το ζήτημα και να μην το ξεχνά”, είπε.

Αναφορικά με το σκάνδαλο του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Συλλούρης είπε πως υπάρχουν αρκετά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να συνεχιστεί η διερεύνηση ώστε να μην παραμείνει το θέμα ως μια συζήτηση ιστορίας και ιστορικής αναδρομής.

Ο κ. Συλλούρης είπε στη συνέχεια πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν ζητήματα πιο άμεσης ανάγκης, “μετά και από τη ψήφιση ή μη ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας όπως είναι τα θέματα του ξένου συναλλάγματος, το οποίο έχει αποφασιστεί να μπει στις προτεραιότητες της Επιτροπής θεσμών, και άλλα δεκατέσσερα ζητήματα”.

Σύμφωνα με σημείωμα που έδωσε ο κ. Συλλούρης, μέσα σε αυτά τα θέματα που απορρέουν από τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι οι συνθήκες, ο τρόπος διορισμού και τα αποτελέσματα των μελετών της PIMCO, Alvarez & Marsal και BlackRock, οι διεργασίες και τα αποτελέσματα της πώλησης των ελλαδικών δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών το Μάρτιο του 2013, οι εκροές καταθέσεων από τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η πώληση των μετοχών της Λαϊκής από την HSBC στις Μαρφίν Financial Group, Tosca Fund, Laiki Bank το 2006, η υπόθεση Βατοπεδίου, οι αποφάσεις και η διαχείριση του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και άλλα.

 

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε στη συνέχεια ότι εξετάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών η βελτίωση του νόμου περί πολιτικών κομμάτων και το 2012 δημιουργήθηκε ένας καινούριος Νόμος σε αντικατάσταση του παλαιού. “Αυτός ο Νόμος βρίσκεται στα τελικά του στάδια της τοποθέτησης των κομμάτων και θέλω να πιστεύω ότι το χρονοδιάγραμμα, για ψήφιση μέχρι το καλοκαίρι, θα τηρηθεί”, είπε.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων και του ασυμβίβαστου λέγοντας ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε η παρουσίαση στα κόμματα από την τεχνική επιτροπή και σήμερα αποφασίστηκε να συνεχιστεί για άλλη μια συνεδρία η συζήτηση και να συγγραφεί η πρόταση Νόμου με στόχο να ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι.

 

Σχετικά με το Νόμο περί Δημοσίων Συμβάσεων, ο κ. Συλλούρης είπε πως πριν το καλοκαίρι μπορεί να αποφασιστεί η βάση πάνω στην οποία θα γραφτούν τα νομοσχέδια και οι προτάσεις νόμου για να είναι έτοιμα μέχρι τον Σεπτέμβρη.

 

“Δεν πρέπει να ξεχνούμε στη λειτουργία της Επιτροπής, τη δουλειά που έκανε για τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας και μέσα στην Εκθεση και επ` αφορμή του θέματος της πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων της Διοικήτριας καθώς και την παραίτηση της Διαχειρίστριας. Δύο ζητήματα που εκκρεμούν και η Επιτροπή έχει συμφωνήσει να τα βάλει σε προτεραιότητα για να κλείσουν το αμέσως επόμενο διάστημα”, είπε.

 

Αναφερόμενος στο θέμα της εξέτασης συνολικά όλων των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Συλλούρης είπε πως δεν είναι ζήτημα αποκλειστικά της Επιτροπής Θεσμών αλλά πρέπει να βρουν τη λύση τους στην προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση για την μεταρρύθμιση του κράτους.

  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top