ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Πλέον ήρθε ο καιρός της λύσης που θα ζήσουμε όλοι μαζί!

Ακιντζί: Πλέον ήρθε ο καιρός της λύσης που θα ζήσουμε όλοι μαζί!

Στην Κύπρο πλέον ήρθε ο καιρός της λύσης, μην πω ότι πέρασε κιόλας, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε το 1968 “πλέον ας την ολοκληρώσουμε το 2015”.

“Είναι εύκολο να το λες. Δηλαδή, αναφερόμαστε σε μια διαδικασία κοντά μισού αιώνα. Γι` αυτό το λόγο πιστεύω ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει αυτά που ήταν να συζητηθούν, συζητήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και έγιναν οι αντιπαραθέσεις. Σίγουρα θα γίνουν και άλλες”, είπε.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την “πρόεδρο” της “βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ σήμερα, η οποία έκανε λόγο για θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί, ευχήθηκε να βρεθεί φέτος η λύση του Κυπριακού και για αισιόδοξες και θετικές προσδοκίες των Τ/κ.

Οι προσδοκίες του κόσμου είναι υψηλές, το ίδιο και οι ευθύνες, σχολίασε ο κ. Ακιντζί ο οποίος είπε πως έχουν μείνει κάποια σημεία (στις συνομιλίες) ανοικτά, τα οποία επίσης θα συζητηθούν. “Αλλά ήρθε η ώρα και οι δύο πλευρές να δείξουν πολιτική αποφασιστικότητα και βούληση. Σε αυτό το σημείο, είπε, ως “πρόεδρος” που εκλέγηκε από το “λαό” το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης πέφτει στους δικούς του ώμους και το να ανταποκριθεί μέχρι τέλους σε αυτή την ευθύνη είναι το μεγαλύτερο καθήκον του. Σε αυτό τον δρόμο, πρόσθεσε, ο κόσμος περιμένει να περπατήσουν μαζί, εννοώντας τα τ/κ πολιτικά κόμματα, καθώς η κ. Σιμπέρ ζήτησε προηγουμένως να ενημερώνονται τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ο κ. Ακιντζί στις συνεδριάσεις με τους εκπροσώπους των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων να καλεί και την “πρόεδρο” του σώματος, δηλαδή την ίδια.

Τη συλλογικότητα υπογράμμισε ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ο δρόμος “που θα περπατηθεί θα είναι για όλους και η λύση που θα βρεθεί θα είναι λύση στην οποία θα ζήσουμε όλοι μαζί”. Τόνισε επίσης τη σημασία της διαφώτισης και ενημέρωσης σημαντικών θεσμών όπως η “βουλή”, οι συντεχνίες, οι μη “κυβερνητικές” οργανώσεις για τις διαπραγματεύσεις. Η κοινωνία των πολιτών είναι σημαντική για το μέλλον του τόπου και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αναμειχθεί, πρόσθεσε λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει μόνο μονόπλευρη ενημέρωση αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα αμοιβαίο όφελος με την ανταλλαγή απόψεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το χθεσινό δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν μια καλή αρχή και υπογράμμισε τη σημασία να είναι καλό και το τέλος της διαδικασίας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι και ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα καταβάλλουν προσπάθεια για ένα καλό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι στη χθεσινή κοινωνική συνάντηση συζήτησαν το μέλλον και πώς θα προχωρήσουν.

Ερωτηθείς πώς πήγε η συνάντηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η δήλωσε Έιντε μετά τη συνάντησή τους και το δείπνο, εξέφραζε και τις δικές του σκέψεις και συναισθήματα. “Αρχισε πραγματικά σε ένα θετικό κλίμα. Θεωρώ ότι ήταν μια καλή αρχή. Είναι σημαντικό το να γίνει μια καλή αρχή, αλλά είναι πιο σημαντικό να είναι καλό και το αποτέλεσμα. Η δική μου προσπάθεια, πιστεύω και του κ. Αναστασιάδη, είναι, κάναμε μια καλή αρχή, να το τελειώσουμε και καλά”.

Γι` αυτό, είπε, περιμένει με ελπίδα την Παρασκευή, που θα είναι το δεύτερο βήμα μετά την καλή αρχή που έκαναν χθες, σημειώνοντας ότι θα είναι η πρώτη τους επίσημη συνάντηση εάν περιληφθεί η χθεσινοβραδινή στις κοινωνικές επαφές. “Αλλά είναι σημαντικό να γίνεται μια καλή αρχή, γι` αυτό το λόγο αρχίσαμε σε ένα θετικό κλίμα. Και εύχομαι αυτή η θετικότητα να υπάρξει στις 15 (Μαΐου) και να συνεχιστεί και μετά. Και να μπορέσουμε να πετύχουμε μια λύση που θα κάνει ευτυχισμένες και τις δύο πλευρές και θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα και των δύο πλευρών”.


Στην υπενθύμιση ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν στο επίπεδο του πάρε – δώσε και ερωτηθείς από πού θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν χρειάζεται να λέμε ως κλισέ το σε ποιο σημείο έμειναν. “Ας γίνει με τη μορφή που εξηγήσαμε μέχρι τώρα. Στο στάδιο πιο μετά, όσο θα προοδεύουμε βήμα βήμα, σίγουρα θα σας ενημερώσουμε”. Σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να προσδιορίζουμε, συμπεριλαμβανομένου και του ποιου σταδίου μείναμε.

“Ξέρετε πώς διακόπηκαν (οι συνομιλίες). Χθες βράδυ, όπως είδατε, συζητήσαμε πώς θα ξεκινήσουμε. Είναι σημαντικό πώς θα συνεχίσουμε από δω και στο εξής. Γι` αυτό ας πάμε βήμα βήμα. Και σε κάθε βήμα να ενημερώσουμε εσάς, την κοινή γνώμη”.

Σημειώνοντας τη μεγάλη ευθύνη για την ενημέρωση της κοινής γνώμης που έχουν τα ΜΜΕ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι εάν τα μέσα ενημέρωσης και στο “νότο” και στο “βορρά” συμβάλουν θετικά θα είναι προς όφελος και των Τ/κ και των Ε/κ και της Τουρκίας και της Ελλάδας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top