ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Δεν χρειάζεται τελικά παντού το Safepass - Αλαλούμ με το διάταγμα, που πάμε χωρίς

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Δεν χρειάζεται τελικά παντού το Safepass - Αλαλούμ με το διάταγμα, που πάμε χωρίς

Αντιδράσεις και ανακατατάξεις έχει επιφέρει η έκδοση του νέου διατάγματος της Κυβέρνησης σε σχέση με την αυστηροποίηση των μέτρων αλλά και τις αλλαγές που έχουν περιέλθει. 

Η χρήση του Safepass σε χώρους συνωστισμού -ακόμη και εξωτερικούς- βρέθηκε στο επίκεντρο των αντιδράσεων τόσο μερίδας πολιτών όσο και ιδιοκτητών/υπευθύνων των χώρων αφού η αυστηροποίηση αυτή επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τους. 

Μάλιστα η κατάσταση δυσχεραίνει από τη στιγμή που ο διαχωρισμός γίνεται με τετραγωνικά και άτομα, με τους υπευθύνους του λιανικού εμπορίου να μη βρίσκονται άπαντες κάτω από την ίδια 'ομπρέλα' αφού διαφορετικά είναι επί της ουσίας τα όσα ισχύουν από το ένα υποστατικό στο άλλο. 

Για παράδειγμα, μία ανησυχία που εκφράστηκε και μέσω της ΟΕΒ -η οποία κοινοποίησε την επιστολή με τους προβληματισμούς της και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- για το γεγονός ότι ο διαχωρισμός που αφορά τη συνάθροιση 20 ατόμων δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στους χώρους όπου τα τετραγωνικά είναι λιγότερα από 200. 

Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν πως δε διασφαλίζεται η ασφάλεια αφού στερούν το 'βασικό εργαλείο διαχείρισης της κρίσης' ενώ διαχωρίζουν το ίδιο το λιανικό εμπόριο, που μάλιστα μέσω του συνδέσμου του (ΠΑΣΥΛΕ) ζήτησε όπως επέλθει (ουσιαστικά) οριζοντιοποίηση το μέτρο για να απαλειφθεί ο διαχωρισμός αλλά και η όποια σύγχυση έχει δημιουργηθεί. 

Με απλά λόγια, παρά το γεγονός ότι χρειάζεται απαραίτητη η προσκόμιση και επίδειξη Safepass σε φούρνους, υπεραγορές και σούπερ-μάρκετ, κάτι τέτοιο δεν καθίσταται απαραίτητο σε μίνι-μάρκετ, μικρά αρτοποιεία ή μπακάλικα αφού δεν υπάγονται στο πλαφόν των 200 τετραγωνικών μέτρων. 

Δείτε το απόσπασμα από το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας: 

*Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου εφαρμόζεται ο Κανονισμός 83:

83. Σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς και υποστατικά όπου, τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης, υπάρχει η δυνατότητα συνάθροισης πέραν των 20 προσώπων, περιλαμβανομένων των εργαζομένων, απαιτείται για πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω η προσκόμιση είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του covid-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού για την ασθένεια του covid-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε αποδεικτικού στοιχείου αποδέσμευσης, εάν νόσησαν από την ασθένεια του covid-19,με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης.

Επιπρόσθετα ισχύουν οι ακόλουθοι όροι:

(i) τηρείται το μέτρο του ενός προσώπου ανά 10 τ.μ. κατ’ ελάχιστον, ωφέλιμου χώρου,

(ii) στα μεγάλα καταστήματα άνω των 500 τ.μ., τα οποία εμπορεύονται ευρύ φάσμα προϊόντων διενεργείται έλεγχος από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο του καταστήματος στις εισόδους για τη μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού φυσικής παρουσίας πελατών,

(iii) λαμβάνονται μέτρα για σηματοδότηση της απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων, η οποία πρέπει να τηρείται από τους πελάτες κατά τη διάρκεια εξυπηρέτησής τους, τόσο εντός όσο και εκτός των υποστατικών και να αναρτούν στις εισόδους του υποστατικού τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσώπων που δύνανται να ευρίσκονται εντός του υποστατικού, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που εκδίδονται από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top