ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα σε πύρινο κλοιό: Δύσκολες ώρες για Εύβοια, Μεσσηνία και Ηλεία - Καίγονται σπίτια, συνεχείς εκκενώσεις οικισμών - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η Ελλάδα σε πύρινο κλοιό: Δύσκολες ώρες για Εύβοια, Μεσσηνία και Ηλεία - Καίγονται σπίτια, συνεχείς εκκενώσεις οικισμών  - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το φονικό κύμα πυρκαγιών που έχει ενσκήψει τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, εξακολουθεί να επιτίθεται σε πολλά σημεία ταυτόχρονα.

Η κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε στη διάρκεια της νύχτας και ως τα ξημερώματα του Σαββάτου, 7 του μηνός, έχει ως εξής:

Εύβοια

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, όπου οι εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς εξακολουθούν να είναι ενεργές στην περιοχή των Ροβιών. Υπό την απειλή της φωτιάς, που δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο απομακρύνθηκαν κάτοικοι και επισκέπτες, ενώ εκκενώθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Χαλκίδας, οι οποίες βρίσκονται περί τα επτά χιλιόμετρα έξω από τις Ροβιές, στον δρόμο προς το μεγαλύτερο παραθεριστικό κέντρο της περιοχής, τη λουτρόπολη της Αιδηψού.

Εκκενώθηκε επίσης η Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

5355212

5354951_2

5354956

 5355012

 

Στην πλευρά του Αιγαίου, μετά από το χωριό Φαράκλα το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, η φωτιά πήρε κατεύθυνση προς την Κεντρική Εύβοια, περιζώνοντας τα χωριά Μετόχι και Σπαθάρι.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας στο Προκόπι, Δημήτρης Βετσονούρης, «κάτοικοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τους πολλούς καπνούς και την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Τους μεταφέρουμε στο Κέντρο Υγείας Προκοπίου, μιας και το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι έχει κλείσει μετά τη διαταγή για την εκκένωση της περιοχής».

Ηλεία - Αρκαδία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Βαρβάσαινα Ηλείας και οι κοινότητες της περιοχής, προκειμένου να αναχαιτιστεί δραστικά η εξάπλωση της πυρκαγιάς, κάτι που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, αλλά έδωσαν μάχη με τις φλόγες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε επίσης ότι «ένα από τα πύρινα μέτωπα που έκαιγε στην Ηλεία έχει περάσει στην Αρκαδία. Ήταν αυτό που έκαιγε πυκνό δάσος στην περιοχή Νεμούτα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο προχώρησε νότια και πέρασε στην περιοχή Λιβαδάκι της γειτονικής Αρκαδίας. Ένα άλλο μέτωπο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρόκαμπου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν γύρω από τις περιοχές Ξηρόκαμπος, Βασιλάκι, Λούβρο και Άσπρα Σπίτια. Σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη φωτιά στις περιοχές, Χελιδόνι, Κρυονέρι και Λάσδικας, όπου και εκεί επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις».

Μεσσηνία

Τουλάχιστον δύο κύρια πύρινα μέτωπα παραμένουν πλήρως ενεργά στην περιοχή της άνω Μεσσηνίας, κοντά στο χωριό Βλαχόπουλο, σε δύσβατα σημεία.

5353499

5353495

5353490


Στη διάρκεια της νύχτας η φωτιά κατευθύνθηκε προς το Δεσύλλα και το Δασοχώρι, ταυτόχρονα όμως και προς τους Χράνους Αρκαδίας. Οι κάτοικοι βρίσκονται επί ποδός, προσπαθώντας να συνδράμουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να προστατεύσουν τα χωριά από την καταστροφή.

Γρεβενά

Αρκετά βελτιωμένη εμφανιζόταν τα ξημερώματα του Σαββάτου η εικόνα από τις πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, ενώ για τη συνέχεια της ημέρας ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην περιοχή προβλέπεται να είναι κατηγορίας 2 (μέση), με παράλληλη μείωση στην ένταση των ανέμων.

 


Παρ' όλα αυτά, για προληπτικούς λόγους είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Αγαλαίοι, Δίπορο, Κέντρο, Νησί, Σαρακίνα και Νεοχώρι.

Ενεργά παραμένουν τα μέτωπα στην περιοχή Πολυμύλου και Ζωοδόχου Πηγής Κοζάνης, αλλά και στο δήμο Βοΐου, μεταξύ Διλόφου - Πενταλόφου, αν και σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top