Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο λόγος που τα πανεπιστήμια θα δέχονται μόνο PCR test και όχι rapid test απο ανεμβολίαστους φοιτητές - Ποιος έφερε την πρόταση;

Ο λόγος που τα πανεπιστήμια θα δέχονται μόνο PCR test και όχι rapid test απο ανεμβολίαστους φοιτητές - Ποιος έφερε την πρόταση;

Έντονος είναι ο προβληματισμός που δημιούργησε ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης μαζί με τις Πρυτανικές Αρχές για τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές αφού όπως φαίνεται όσοι δεν ειναι εμβολιασμένοι θα χρειάζονται PCR κάθε 72 ώρες.

Αξίζει να θυμίσουμε πως πανεπιστήμια στο εξωτερικό δέχονται μόνο φοιτητές οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι όπως για παράδειγμα το Harvard (υποχρεωτικός εμβολιασμός για φοιτητές).

Στην Κύπρο ωστόσο φαίνεται πως είναι πιο χαλάρα τα πράγματα, ενώ ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους να διασφαλίσουν την ασφάλεια υγείας των φοιτητών.

Ανάμεσα στα διάφορα που προτάθηκαν στον σχεδιασμό ήταν η διενέργεια PCR Test κάθε 72 ώρες σε όσους φοιτητές δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου το σκεπτικό πίσω απο αυτή τη στρατηγική είναι , "απλός" καθώς στα πανεπιστήμια δεν θα υπάρχει πλέον το μέτρο της απόστασης για λόγους πρακτικούς και ώστε να μπορούν όλοι οι φοιτητές να επιστρέψουν στη φυσική παρουσία.

Πως έφτασαν στο πλάνο PCR TEST κάθε 72 ώρες για μη εμβολιασμένους φοιτητές

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας που προηγήθηκε πριν απο κάποιες μέρες μεταξύ των υπουργών Πρόδρομου Προδρόμου και Μιχάλη Χατζηπαντέλα και των πρυτάνεων Τάσου Χριστοφίδη (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Παναγιώτη Ζαφείρη (ΤΕΠΑΚ) και Παντελή Σκλιά (πρόεδρος Συνόδου Πρυτάνεων), χρειάστηκε η ανάγκη αναθεώρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που διέπουν τη λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων κάτω απο τις δεδομένες συνθήκες πανδημίας κορωνοϊού, καθώς η χωρητικότητα των αμφιθεάτρων σε σύγκριση με τον αριθμό φοιτητών δεν θα επέτρεπε τους κανόνες απόστασης (ώστε να μπορούν όλοι οι φοιτητές να παρακολουθούν το μάθημα).

Ποίος έφερε στο τραπέζι την πρόταση για PCR TEST

Ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης,  σε δηλώσεις του στο Πρωινό Δρομολόγιο στο Τριτο του ΡΙΚ,  ανέφερε ότι η πρόταση για διενέργεια μοριακών εξετάσεων και όχι rapid test στα Πανεπιστήμια, αποτελεί εισήγηση του Πρυτανικού Συμβουλίου και όχι των επιστημόνων.

Απο την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας , Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο για τα πανεπιστήμια προέκυψε , όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, στο πλαίσιο της συζήτησης και στο αίτημα των πρυτάνεων όπως αυξηθεί το ποσοστό χωρητικότητας στις αίθουσες διδασκαλίας για να επιστρέψουν με φυσική παρουσία οι φοιτητές.

Ωστόσο για να θεωρείται πραγματοποιήσιμη η πιο πάνω ιδέα, θα χρειαζόταν αυστηροποίηση μέτρων και αυτό θα ήταν τα PCR test.

Γιατί όχι rapid test και μόνο PCR test;

Εύλογο είναι το ερώτημα, αφού θέλουν να γίνει αυστηροποίηση ώστε οι αίθουσες διδασκαλίας να είναι γεμάτες, γιατί δεν δέχονται το Rapid test και υποχρεούνται οι φοιτητές που δεν εμβολιάστηκαν σε PCR test κάθε 72 ώρες το οποίο είναι και πιο ακριβό.

Στο έρώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει τόσο ο Υπουργός Υγείας όσο και ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι  ενδεχομένως τα rapid να μην εντοπίζουν ένα θετικό περιστατικό έγκαιρα και πως το γεγονός ότι οι φοιτητές μετέχουν σε πολύ μεγαλύτερα αριθμητικά ακροατήρια σε σχέση με τις σχολικές τάξεις και ότι έρχονται σε επαφή με μεγαλύτερο αριθμό συμφοιτητων, οδήγησε στην απόφαση για το μοριακό τεστ.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Δρ. Τσιούτης , αφού στόχος είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, έτσι ώστε να μην χαθεί και τρίτη χρονιά.

ΣΤΑΣΗ ΠΟΦΕΝ

Είναι λογικό πως μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε ανησυχίες και στην Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων ( ΠΟΦΕΝ), καθώς η διενέργεια PCR τεστ έχει μεγάλο κόστος. 

Το υψηλό κόστος στα μοριακά τέστ, απασχόλησε την ΠΟΦΕΝ η οποία άμεσα ζήτησε απο τον Υπουργό Υγείας, να προβεί σε απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθεί το κόστος τους , διότι θα ήταν αρκετά δύσκολο για τους φοιτητές που δεν εμβολιάστηκαν να επωμίζονται αυτό το πόσό. Απο την άλλη η ΠΟΦΕΝ αναμένεται , αν δεν το έχει ηδη κάνει, να απευθυνθεί στα Πανεπιστήμια ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καλύπτουν τα έξοδα PCR τεστ στους άπορους φοιτητές ή σε φοιτητές που ιατρικά αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ακύρωση διαγωνισμού για το νέο κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας – Η επίσημη ανακοίνωση του Υπ. Μεταφορών

Κασσελάκης: Τηρεί την δέσμευσή του και επισκέπτεται την Κύπρο - Πότε έρχεται

Επεισόδια στη Λεμεσό: Χειροπέδες σε 26χρονο - Συνδέθηκε επιστημονικά με φωτιά σε κουρείο

Qatargate: Ελεύθερος ο Παντσέρι - Ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: «Μίλησε» η νεκροτομή επί της σορού της 65χρονης Γεωργίας - Τα ευρήματα

Έμπειρος πιλότος ο 65χρονος Μιχάλης Λάμπος που ανασύρθηκε νεκρός από το ελικόπτερο στην Εύβοια - ΒίντεοΠτΔ στη Σύνοδο MED9: «Καλούμε για γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για διορισμό απεσταλμένου»

ΠτΔ στη Σύνοδο MED9: «Καλούμε για γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για διορισμό απεσταλμένου»

Σε ομιλία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στη Συνόδου Κορυφής της MED9, στη Βαλέτα, της Μάλτας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top