ΔΙΕΘΝΗ

Σαρλ Μισέλ: Προφορικά συμπεράσματα για την αυτονομία ΕΕ στην άμυνα

Σαρλ Μισέλ: Προφορικά συμπεράσματα για την αυτονομία ΕΕ στην άμυνα

Τη συμφωνία των ηγετών των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ενεργεί αυτόνομα, μεταξύ άλλων στον τομέα της άμυνας, αλλά σε συνεργασία και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, κατέγραψε στα προφορικά συμπεράσματα που μετέφερε μετά το άτυπο δείπνο στο Κάστρο Μπρντο της Σλοβενίας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το δείπνο των ηγετών το βράδυ της Τρίτης, μια μέρα πριν την Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, επικεντρώθηκε στα θέματα της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και σε λιγότερο βαθμό το θέμα των τιμών της ενέργειας και την πολιτική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

Συνοπτικά, οι ηγέτες συμφώνησαν πως η ΕΕ θα συνεχίσει να προωθεί την πολυμέρεια στη διεθνή σκηνή, και πως θα εργαστεί για εδραίωση των ισχυρών της πλεονεκτημάτων και μείωση των εξαρτήσεων της σε κρίσιμους τομείς.

Ειδικότερα, οι ηγέτες συμφώνησαν πως η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει την αυτονομία της στην «ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, στα συμπεράσματα ανακοινώνεται πως ο ‘Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα καταθέσει το πρώτο προσχέδιο της «Στρατηγικής Πυξίδας» τον Νοέμβριο, με στόχο την έγκρισή του τον Μάρτιο.

Επίσης συμφωνήθηκε πως η ΕΕ θα προωθήσει την αυτονομία της ως οικονομική και βιομηχανική δύναμη, και πως θα προωθεί τα δικά της συμφέροντα έναντι της Κίνας, η οποία θεωρείται «ανταγωνιστής, εταίρος και συστημικός αντίπαλος».

Τα συμπεράσματα που μετέφερε ο κ. Μισέλ ήταν προφορικά καθώς επρόκειτο για άτυπη συνάντηση.

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και με την οποία ανακοίνωσε τα προφορικά συμπεράσματα, ο κ. Μισέλ αναφέρει: «Δεν είναι Ευρωπαϊκή Άμυνα ή ΝΑΤΟ, είναι και τα δύο. Οι δυνατοί σύμμαχοι δημιουργούν δυνατές συμμαχίες».

Στα προφορικά συμπεράσματα, τα οποία ο κ. Μισέλ κοινοποίησε με τη συμφωνία των 27 ηγετών, αναφέρεται:

«Η ΕΕ είναι ένθερμος υποστηρικτής της πολυμέρειας (ΟΗΕ, G20, G7 κ.λπ.) και υπερασπιστής μιας διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Η ΕΕ είναι ανοικτή στον κόσμο και απορρίπτει τον προστατευτισμό. Δεσμευόμαστε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας και τους ομοϊδεάτες μας εταίρους, ιδίως με τις ΗΠΑ και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειάς μας.

Η ενότητά μας είναι το βασικό μας πλεονέκτημα. Ενεργώντας από κοινού, θα αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας.

Αντλώντας διδάγματα από τις πρόσφατες κρίσεις, δεσμευόμαστε να εδραιώσουμε τις δυνάμεις μας και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας μειώνοντας τις κρίσιμες εξαρτήσεις μας.

Για να γίνει πιο αποτελεσματική και διεκδικητική στη διεθνή σκηνή, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα:

-Ως οικονομική δύναμη: μέσω της ενιαίας αγοράς μας, μέσω προτύπων (κλιματική, ενεργειακή, ψηφιακή, βιομηχανική πολιτική), ισότιμων όρων ανταγωνισμού και αμοιβαιότητας,

-Στην ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ.

Θα επιδιώξουμε επίσης τα δικά μας συμφέροντα, ιδίως έναντι της Κίνας, την οποία θεωρούμε ανταγωνιστή, εταίρο και συστημικό αντίπαλο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κατευθύνει αυτή τη διαδικασία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell θα υποβάλει ένα πρώτο προσχέδιο της Στρατηγικής Πυξίδας τον Νοέμβριο του 2021. Θα επανέλθουμε σε αυτό τον Δεκέμβριο. Θα το εγκρίνουμε τον Μάρτιο στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την άμυνα. Εν τω μεταξύ, θα προχωρήσουμε στις διάφορες υφιστάμενες κατευθύνσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας νέας πολιτικής δήλωσης με το ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2022.

Θα μειώσουμε τις εξαρτήσεις και θα επιτύχουμε ανθεκτικότητα σε τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι ημιαγωγοί, η βιομηχανική πολιτική, το εμπόριο και η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς. Θα επανερχόμαστε τακτικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα θέματα αυτά, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.»

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top