ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει νέες χαλαρώσεις - Πάμε για κανονικά Χριστούγεννα

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει νέες χαλαρώσεις - Πάμε για κανονικά Χριστούγεννα

Τα χαμόγελα αισιοδοξίας δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες εβδομάδες, αφού όλα συνηγορούν πως έχει αποκρουστεί με επιτυχία το πρώτο ενδεχόμενο φθινοπωρινό κύμα που αναμενόταν να πλήξει το νησί μας. 

Του λόγου το αληθές μαρτυρούν τόσο η εικόνα, όσο και οι αριθμοί που αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της μεγάλης βελτίωσης της επιδημιολογικής κατάστασης. Οι αριθμοί που συνοδεύουν τόσο τα ημερήσια επιβεβαιωμένα περιστατικά, ο βαθμός θετικότητας αλλά και -σημαντικότερο όλων- η εισροή και ο αριθμός νοσηλευόμενων έχουν πέσει κατακόρυφα με το ενδιαφέρον πλέον να εστιάζεται στο επόμενο βήμα. 

Κυβέρνηση, Υπουργείο Υγείας και συμβουλευτική επιστημονική ομάδα προσπαθούν να δημιουργήσουν το επόμενο 'ανάχωμα' κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο την επόμενη μάχη-πρόκληση που θα παρουσιαστεί. Όπως είναι λοιπόν λογικό και επόμενο το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται αλλαγή του καιρού όσο πλησιάζουμε το χειμώνα. Η αλλαγή του καιρού από μόνη της όμως δεν είναι αυτή που καθορίζει την ενδεχόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση. 

Η αναμενόμενη αύξηση περιστατικών εποχικής γρίπης, αλλά και η 'αναγκαστική' (λόγω κρύου) μεταφορά συναθροίσεων σε εσωτερικούς χώρους είναι δύο από τα στοιχεία που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας κινδύνου και ευνοούν τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Η αυξημένη πλέον εμβολιαστική κάλυψη παρέχει φυσικά μία ασπίδα προστασίας αφού σε αντίστοιχο σενάριο πριν την παροχή του εμβολίου παρατηρήθηκε αυξημένη μεταδοτικότητα που οδήγησε σε πιέσεις των νοσηλευτηρίων αλλά και ανεπιθύμητα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Η στρατηγική περιλαμβάνει στοχευμένες και 'χειρουργικές' επεμβάσεις σε τομείς με γνώμονα πλέον την πρόληψη και όχι την καταστολή με τα μέχρι στιγμής δείγματα να είναι ενθαρρυντικά. Τα φετινά Χριστούγεννα αναμένεται να γιορταστούν όσο πιο κοντά στην -προ πανδημίας- κανονικότητα γινεται και δε θα έχουν φυσικά καμία σχέση με τα αντίστοιχα περσινά. 

Με τα Safepass ανά χείρας ο κόσμος θα μπορεί να ξεχυθεί -σχεδόν- απρόσκοπτα στα καταστήματα για να πραγματοποιήσει τα καθιερωμένα του ψώνια, ενώ οι συγκεντρώσεις σε σπίτια μπορούν να πραγματοποιηθούν με ελάχιστους ή καθόλου περιορισμούς. Μεγάλες διαφορές θα υπάρξουν και στις εξόδους αφού πλέον καφετέριες, ταβέρνες, μπαράκια, κέντρα νυχτερινής διασκέδασης λειτουργούν κανονικά -πάντοτε μέσα στα υγειονομικά πρωτόκολλα που τα διέπουν- και αναμένεται να έχουν την τιμητική τους στην περίοδο των εορτών. 

Με την απαλοιφή του κέρφιου επίσης οι επισκέψεις και εξόδοι θα μπορούν να πραγματοποιούνται σαν... 'τον παλιό καλό καιρό' εννοώντας φυσικά τις πρώτες πρωινές ώρες και όχι με το ρολόι ανά χείρας ενώ φυσικά και οι κατά τόπους στολισμοί και συγκεντρώσεις θα αποτελέσουν το γνωστό και γνώριμο χριστουγεννιάτικο σκηνικό. 

Όλα αυτά λοιπόν νοουμένου ότι η χώρα μας θα διατηρήσει τους δείκτες στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα ενώ παράλληλα άπαντες θα συνεχίσουν να τηρούν τα βασικά μέτρα αυτοπροστασίας και αποστασιοποίησης. Ακόμη και στην περίπτωση που παρατηρηθούν αλυσίδες ή εστίες οι εμπλεκόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να λάβουν σκληρά μέτρα και με την αποκρυσταλλωμένη επιδημιολογική εικόνα σε ημερήσια βάση ενδέχεται να υπάρξουν μικρές και στοχευμένες παρεμβάσεις και διαφοροποιήσεις για να αποφευχθεί οποιοδήποτε πισωγύρισμα. 

Ο Άγιος Βασίλης λοιπόν αναμένεται φέτος να μοιράσει εκτός από ελπίδα, χαλαρώσεις και αίσθημα κανονικότητας με μοναδική ευχή να είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top