ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άναψε το πράσινο φως η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Άναψε το πράσινο φως η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Το Σχέδιο Προστασίας της Πρώτης Κατοικίας ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την προστασία οφειλετών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για την καταβολή δόσεων για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνεδρία του Υπουργικού, το Σχέδιο αφορά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε αυτό έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την κύρια κατοικία τους και μικρές επιχειρήσεις (με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 250.000 ευρώ και εργοδοτεί προσωπικό μέχρι 4 άτομα) οι οποίες έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη επίσης την κύρια τους κατοικία.

Διευκρινίζεται ότι αφορά μόνο στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν συνομολογηθεί για την ανέγερση ή την αγορά κατοικίας του αιτητή, καθώς και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ληφθεί για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Η υλοποίηση του Σχεδίου έχει ανατεθεί στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης και προνοεί την επιδότηση από τον ΚΟΑΓ των τόκων του ενυπόθηκου δανείου του δανειολήπτη, με σκοπό την εξάλειψη του κινδύνου για εκποίηση της κατοικίας του. Το μέγιστο ποσοστό επιδότησης των τόκων του ενυπόθηκου δανείου είναι 4%, ενώ η μέγιστη διάρκεια εφαρμογής του Σχεδίου είναι τέσσερα χρόνια.

Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται οι βασικές προϋποθέσεις για ένταξη στο Σχέδιο που, μεταξύ άλλων, προνοούν όπως έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται από την Κεντρική Τράπεζα με βάση την Οδηγία Διαχείρισης Καθυστερήσεων του 2015 για την αναδιάρθρωση των δανείων καθώς και οι διαδικασίες διαμεσολάβησης που ορίζει ο Χρησματο-οικονομιός Επίτροπος και ο υποψήφιος να έχει αποταθεί στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.

Επίσης, η πρώτη κατοικία να είναι υποθηκευμένη σε αδειοδοτημένο από την Κεντρική Τράπεζα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ως εξασφάλιση για τη χορήγηση στεγαστικού ή επιχειρηματικού δανείου στον ιδιοκτήτη της πρώτης κατοικίας ή και της συζύγου του.

«Η ελάχιστη περίοδος μόνιμης διαμονής στην κατοικία να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια». Ακόμη, ο αιτητής να είναι μόνιμος κάτοικος της Δημοκρατίας ή να διαμένει νόμιμα στη Δημοκρατία τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σε περίπτωση που ο αιτητής είναι δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, προστίθεται, και λαμβάνει ποσό για κάλυψη μέρους των τόκων τους τότε το συνολικό ποσό που θα λαμβάνει από το Σχέδιο θα συνυπολογίζεται ώστε η επιδότηση να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτόκιο, το οποίο έχει οριστεί στο 4%.

Ως κύρια κατοικία ορίζεται η κατοικία που χρησιμοποιείται για τη διαμονή του ιδιοκτήτη της ή σε περίπτωση σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης (ενοικιαγορά), του αντισυμβαλλόμενου στη σύμβαση μισθωτή της, για περίοδο πέραν των έξι μηνών κατ’ έτος. Η κατοικία θα πρέπει να έχει εκτιμημένη αγοραία αξία η οποία δεν θα υπερβαίνει κατ’ ανώτατο της 250.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και το ύψος του δανείου που παραμένει προς εξόφληση να μην υπερβαίνει κατ’ ανώτατο τις 300 χιλιάδες ευρώ.

Πέραν των πιο πάνω απαραίτητων προϋποθέσεων, για να κριθεί ένας οφειλέτης δικαιούχος του Σχεδίου Προστασίας της Πρώτης Κατοικίας θα πρέπει να πληροί σειρά αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων τα οποία είναι ανάλογα της σύνθεσης της οικογένειας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι, το σύνολο της εκτιμημένης αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας του ίδιου και της οικογενειακής του μονάδας δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τις 100.000 ευρώ. Διευκρινίζεται επίσης ότι από τον υπολογισμό της αξίας της περιουσίας αυτής εξαιρείται η κατοικία στην οποία διαμένει ο αιτητής και η οικογένεια του, εφόσον η εκτιμημένη αξία δεν υπερβαίνει κατ’ ανώτατο τις 250.000 ευρώ.

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από άτομα, τα οποία κατά’ αρχή κρίνονται ως δικαιούχοι από τον Σύμβουλο Αφερεγγυότητας, καταλήγει η ανακοίνωση.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top