ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτακτική η επαναξιολόγηση της χαρουποκαλλιέργειας σε συστηματική βάση, λέει ο Καδής

Επιτακτική η επαναξιολόγηση της χαρουποκαλλιέργειας σε συστηματική βάση, λέει ο Καδής

Υπό το φάσμα της κλιματικής αλλαγής, οι συνθήκες καθιστούν επιτακτική την επαναξιολόγηση της χαρουποκαλλιέργειας σε συστηματική βάση και την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνογνωσίας στο πεδίο της καλλιέργειας και της μεταποίησης χαρουπιών, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής σε χαιρετισμό την Παρασκευή στη ενημερωτική Ημερίδα «Το Χαρούπι της Κύπρου μας» .

Ο κ. Καδής είπε ότι η επαναξιολόγηση επιβάλλεται και από τις νέες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποτυπώνονται στην Πράσινη Συμφωνία, και ειδικότερα στη «Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα» αλλά και στη νέα στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», που αποσκοπούν σε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο διατροφικό κύκλο, ο οποίος θα ωφελεί την υγεία των ανθρώπων, θα ανταμείβει ικανοποιητικά παραγωγούς και εμπόρους και παράλληλα, θα προστατεύει το περιβάλλον.

Το Υπουργείο Γεωργίας, σημείωσε, αποδίδει τεράστια σημασία στην προώθηση καλλιεργειών προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της Κύπρου, στο πλαίσιο της αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης και της προσαρμογής στις συνθήκες που επιφέρει η παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Η χαρουπιά, πρόσθεσε, αποτελεί αναμφίβολα μοναδικό γενετικό πόρο με μακρά παράδοση προσαρμογής σε εδαφοκλιματικές συνθήκες στις οποίες δύσκολα ευδοκιμούν άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Ανέφερε πως η χαρουποκαλλιέργεια είναι απόλυτα συμβατή με τις στρατηγικές της ΕΕ γιατί έχει περιορισμένες απαιτήσεις σε εισροές φυτοπροστασίας, λίπανσης και άρδευσης, παράγοντας που της προσδίδει χαρακτηριστικά αειφορίας και προάγει τη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με τον Υπουργό, πέρα από την αγροπεριβαλλοντική αξία της χαρουποκαλλιέργειας, ανεξάντλητη είναι και η προοπτική μεταποίησης του χαρουπιού για την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής, γαστρονομικής και φαρμακευτικής αξίας και η ανάπτυξη τέτοιων προϊόντων, επιφέρει σημαντική πρόσθετη αξία και συνάμα αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών προϊόντων στο διεθνές εμπόριο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top