ΚΥΠΡΟΣ

Τιμή στον ήρωα της ΕΟΚΑ Φώτη Πίττα – «Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας»

Τιμή στον ήρωα της ΕΟΚΑ Φώτη Πίττα – «Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας»

Την μνήμη του Φώτη Πίττα, ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59, τίμησαν λαός και πολιτεία σήμερα Κυριακή, 21 Νοεμβρίου, στο εθνικό μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Φρέναρος.

Όπως ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου, ο Φώτης Πίττας, μαζί με τους συναγωνιστές του Αντρέα Κάρυο, Ηλία Παπακυριακού και Ξάνθο Σαμάρα μετέτρεψαν με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους τον Αχυρώνα Λιοπετρίου σε κυπριακό Χάνι της Γραβιάς.

Πέρασαν ήδη 63 χρόνια από την ηρωική τους θυσία, η οποία γράφτηκε με λαμπρά γράμματα στις δέλτους της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και σκόρπισε ρίγη εθνικής συγκίνησης στον κυπριακό και τον απανταχού Ελληνισμό.

«Το έπος του '55 – '59 θα παραμένει πάντα ένας υπέροχος ύμνος στην ελευθερία που γράφτηκε με το πύρωμα της καρδιάς του λαού μας. Αποδίδουμε σε αυτόν την δέουσα τιμή, η οποία συνιστά διαχρονικό χρέος και οφειλή όλων εμάς των μεταγενέστερων για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Κυπριακή Ελευθερία», είπε ο Πέτρος Δημητρίου.

Πρόσθεσε πως «στις κρίσιμες και δύσκολες μέρες που διερχόμαστε με την έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας, η αναπόληση της ηρωικής εκείνης εποχής και η αναφορά στη ζωή των ηρώων μας είναι η μεγαλύτερη τόνωση για μας, για τη συνέχιση και ευόδωση του αντικατοχικού αγώνα που διεξάγουμε».

Κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας
«Απέναντι στους ήρωες μας, έχουμε όλοι εμείς την ευθύνη να φανούμε αντάξιοι των ιστορικών περιστάσεων. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να εφησυχάζουμε και να επικεντρωνόμαστε στην καθημερινότητα, ενώ βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Ούτε και δικαιούμαστε να συμβιβαζόμαστε με τη στασιμότητα», συνέχισε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως υπέδειξε πρέπει να κατανοήσουμε ότι το εθνικό μας θέμα δεν προσφέρεται ούτε για ακρότητες και δημαγωγίες, ούτε για λαϊκισμούς και φανατισμούς. «Αλλά με ενότητα, σύνεση και υπευθυνότητα οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί με εθνική ευθύνη τα προβλήματα από την τουρκική αδιαλλαξία, όπως αυτή εξελίχθηκε με την προβολή και υποστήριξη απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων για την εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος», τόνισε ο Πέτρος Δημητρίου.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία και το εγκάθετο καθεστώς της στα κατεχόμενα, θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα τον αγώνα μας.

Ποιος ήταν ο Φώτης Πίττας
Ο Φώτης Πίττας αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, ήταν γεννημένος αγωνιστής, φλογερός πατριώτης, αφοσιωμένος ολόψυχα στον αγώνα για τη λευτεριά της Κύπρου. Τον ασίγαστο πόθο για την απελευθέρωση της πατρίδας και την αγωνιστικότητα που διαπότιζε κάθε του ενέργεια, τα βλέπουμε πολύ έντονα στα ποιήματα που έγραφε από τα μαθητικά του χρόνια, αλλά πολύ περισσότερο στη ζωή και τη δράση του ως σύνολο.

Στο Διδασκαλικό Κολέγιο, όπου σπούδαζε, ήταν ταυτόχρονα ορκισμένος και δραστηριοποιημένος από την πρώτη στιγμή στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Αργότερα, όταν διορίστηκε δάσκαλος στην Άχνα, ήταν «ο δάσκαλος στη διάρκεια της μέρας και ο μαχητής της ελευθερίας κατά τις νυχτερινές ώρες».

Τον Οκτώβριο του 1956, ένα χρόνο μετά το διορισμό του στην Άχνα, βγαίνει καταζητούμενος. Τρεις μήνες μετά συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Αστυνομικό Σταθμό της Αμμοχώστου, όπου υποβάλλεται σε φριχτά βασανιστήρια.
Μεταφέρεται μετά στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς και αργότερα της Πύλας, από όπου δραπετεύει μαζί με τρεις άλλους συναγωνιστές του.

Στις 2 Αυγούστου του 1958 ηγείται μεγάλης επίθεσης εναντίον τριών βρετανικών στρατιωτικών αυτοκινήτων έξω από τη Λύση και προκαλεί μεγάλες απώλειες στους Άγγλους. Και ακριβώς ένα μήνα μετά πέφτει ηρωικά στον Αχυρώνα του Λιοπετρίου, μαζί με τους άλλους τρεις συναγωνιστές του, καταλαμβάνοντας επάξια μια ξεχωριστή θέση στο πάνθεο των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top