ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Yπ. Εσωτερικών: Πρωταρχικός στόχος η ανάπτυξη ορεινών περιοχών

Yπ. Εσωτερικών: Πρωταρχικός στόχος η ανάπτυξη ορεινών περιοχών

H ανάπτυξη των ορεινών περιοχών αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει εμπράκτως να στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους στόχους της για ανάπτυξη και ευημερία, ανέφερε το απόγευμα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου της κοινότητας Φοινικαριών, της επαρχίας Λεμεσού.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση ενός ακόμη αναπτυξιακού έργου στην ύπαιθρο, ο κ. Νουρής είπε πως το κτήριο που σήμερα εγκαινιάζεται αφορά σε μια σύγχρονη υποδομή που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους της κοινότητας.

«Μέσα από τη δημιουργία απαιτούμενων χώρων, οι οποίοι περιλαμβάνουν Γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου, αίθουσα συνεδρίας, δυο αιθουσών πολλαπλής χρήσης, αλλά και υποδομή ιατρείου, η κοινότητα καθίσταται πλέον σε θέση να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, σε εκδηλώσεις, κοινωνικές συγκεντρώσεις και άλλους κοινωφελείς σκοπούς, αλλά και σε θέματα παροχής υπηρεσιών υγείας», συμπλήρωσε.

Η ανέγερση του κτηρίου, πρόσθεσε, έγινε σε κοινοτική γη και άρχισε τον Δεκέμβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021, ενώ η δαπάνη κατασκευής ανήλθε στο ποσό των €375,000 και καταβλήθηκε από κρατικές πιστώσεις με κοινοτική συνεισφορά ύψους €19,000.

Λέγοντας ότι η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει εμπράκτως να στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους στόχους της για ανάπτυξη και ευημερία, ο Υπουργός σημείωσε ότι «παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, που δημιουργήθηκαν ως απότοκο της πανδημίας, ως Υπουργείο Εσωτερικών παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι σε δράσεις, που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο».

Υπενθύμισε δε τα στεγαστικά σχέδια που εξαγγέλθηκαν τον Μάρτιο, προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας της υπαίθρου, υπογραμμίζοντας το αυξημένο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε και το γεγονός ότι , μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021, δηλαδή οκτώ μήνες της περιόδου εφαρμογής τους, «καταφέραμε να παραχωρήσουμε στους πολίτες οικονομικές ενισχύσεις πέραν των €8.4 εκ., ενώ εκκρεμούν ακόμη κάποιες αιτήσεις».

Ο κ. Νουρής τόνισε ότι στην προσπάθεια να δοθούν καλύτερες προοπτικές, το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης των σχεδίων, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα και εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί από πολίτες και άλλους φορείς, «με γνώμονά μας την περαιτέρω βελτίωση των σχεδίων, χωρίς αυτά να καταστρατηγούν την ορθολογική ανάπτυξη των κοινοτήτων μας».

Πρόθεσή της Κυβέρνησης, συνέχισε, είναι, με την επαναπροκήρυξη των σχεδίων, στις αρχές του 2022, αυτά να καταστούν ακόμη πιο ελκυστικά, κυρίως για τους νέους.

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της μεταρρύθμισης της ΤΑ, λέγοντας ότι «απομένουν οι τελευταίες πινελιές, με τη σκυτάλη, αυτή τη στιγμή, να είναι ανά χείρας της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία έχει ενώπιον της τα νομοσχέδια».

Σημείωσε ότι στόχος είναι η ψήφιση τους από την Ολομέλεια της Βουλής, ει δυνατόν, πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, ενώ επανέλαβε πως «μεγάλες αποκλίσεις από την κυβερνητική πρόταση πιθανόν να ενέχουν κίνδυνους για εκτροπή από το προσδοκούμενο αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης, το οποίο είναι να δημιουργηθούν οντότητες οικονομικά βιώσιμες και διοικητικά αυτοτελείς, που να μπορούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος και με τις εξοικονομήσεις να επενδύονται στην ανάπτυξη της ίδιας της τοπικής κοινωνίας».

Ευελπιστούμε, είπε, πως οι επόμενες μέρες θα καταδείξουν θετική κατάληξη στις πολύχρονες αυτές προσπάθειες και ότι αυτό που θα πρυτανεύσει θα είναι η συναίνεση για «ποιοτικές συνθέσεις οντοτήτων, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, που θα διασφαλίζουν μια μεταρρύθμιση, έτσι όπως την έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες του τόπου μας».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι βασική επιδίωξη, παράλληλα, είναι «να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των συνενωμένων Τοπικών Αρχών» και υπέδειξε ότι καμία οντότητα δεν θα εξαφανιστεί.

«Με το σύστημα που υιοθετούμε κάθε υπό συνένωση δήμος και κοινότητα διατηρεί, όχι μόνο το όνομα του ως δημοτικό διαμέρισμα του νέου Δήμου, αλλά και την εκπροσώπηση, που θα του δίνει τη δυνατότητα μέσω του προϋπολογισμού του νέου Δήμου να προβαίνει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις τοπικής ανάπτυξης, για τις οποίες σήμερα, δεν έχει τη δυνατότητα», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη μέχρι σήμερα συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και συνεχάρη την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και το Κοινοτικό Συμβούλιο Φοινικαριών για το έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα.

Διαβεβαίωσε, τέλος, πως «έργα τέτοιου χαρακτήρα θα συνεχίσουν να τυγχάνουν πάντοτε της υποστήριξης μας και, ως Κυβέρνηση θα παραμείνουμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για ανάπτυξη και περαιτέρω βελτίωση των κοινοτήτων μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top