Νέες αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα – Στα ύψη το κόστος λόγω ρύπων

Νέες αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα – Στα ύψη το κόστος λόγω ρύπων

Αύξηση παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο στους λογαριασμούς ρεύματος όσον αφορά το κόστος παραγωγής ενέργειας ενώ ενδέχεται να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις το επόμενο δίμηνο.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑHK, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η αύξηση προέρχεται από την άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και συγκεκριμένα του διοξειδίου του άνθρακα.

Πού παρατηρείται η αύξηση στον λογαριασμό
«Η αύξηση στον λογαριασμό ρεύματος παρουσιάζεται στο κόστος ‘Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας’ αλλά και στην ‘Αναπροσαρμογή Καυσίμων’ που συμπεριλαμβάνουν το κόστος για τα δικαιώματα ρύπων», εξήγησε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑHK.

«Είναι ένα θέμα που αφορά όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η ΑΗΚ αγοράζει τα δικαιώματα μέσω συγκεκριμένης χρηματιστηριακής πλατφόρμας που έχει σχεδιάζει η ΕΕ» σημείωσε η κα. Παπαδοπούλου. Πρόσθεσε ακόμη πως «κάθε τόνος καυσίμου που χρησιμοποιείται για ηλεκτρική παραγωγή ενέργειας είναι και ένα δικαίωμα. Ενώ το 2017 ένα δικαίωμα κόστιζε 6 ευρώ τον τόνο, σήμερα ξεπερνάει τα 80 ευρώ».

Κάθε χρηματιστήριο αντιδρά στον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης ενώ επηρεάζεται και από την επικαιρότητα και νέες εξελίξεις. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, η αύξηση πιθανόν να οφείλεται στις πολιτικές της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πώς θα μειωθεί το κόστος από τους ρύπους
Όπως τόνισε η κα Παπαδοπούλου, η ΑΗΚ δεν μπορεί να επηρεάσει το πώς κινούνται οι τιμές των δικαιωμάτων στην πλατφόρμα. Όμως, η ΑΗΚ έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της για χρήση φυσικού αερίου που με την έλευσή του θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 30%. Παράλληλα, συνεχίζονται οι επενδύσεις και σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Μάλιστα, ήδη άρχισε να κτίζεται φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ακρωτήρι Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ με τον θάνατο καθηγήτριας στην Θεσσαλονίκη: Υπέστη εγκεφαλικό μετά από bullying - «Της πετούσαν μπουκάλια και βιβλία»
Οικογενειακή τραγωδία: Μητέρα σκότωσε τα δύο παιδιά της ενώ ο σύζυγός της έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι στη νότια Αμερική
Νέο ξενοδοχείο ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται - Δείτε σε ποια περιοχή και πότε - Φωτογραφίες
VIDEO: Σειρήνες στη Βάση Ακρωτηρίου - Βρετανίδα σύζυγος στρατιωτικού αφηγείται τη δραματική νύχτα με τις κόρες της - «Κάναμε φωλιά...»
Όξφορντ: Πένθος για 15χρονη αθλήτρια - Άφησε την τελευταία της πνοή κατά την διάρκεια αγώνα
Αυτές οι αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων σε αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής - Όλες οι πληροφορίες
Ανείπωτη θλίψη για τον θάνατο Ανώτερου Υπαστυνόμου - Η παράκληση της οικογένειας για την κηδεία - Δείτε φωτογραφία του

 

 

 

Σε επιφυλακή η Κύπρος - «O πόλεμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Τραμπ - Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Σε επιφυλακή η Κύπρος - «O πόλεμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Τραμπ - Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Μέση Ανατολή, την ώρα που το Ισραήλ εξαπολύει κύμα επιθέσεων και το Ιράν απαντά με μπαράζ πυραύλων και drones. Στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο, βρέθηκαν οι ηγέτες της Ελλάδας και Γαλλίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όλες οι εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE