Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Επενδύσεις στον κυπριακό τουρισμό από Ισραηλινούς επενδυτές – Ψάχνουν να αγοράσουν ξενοδοχεία

24.01.2022
10:56
Οικονομία

Πεδίο δόξης λαμπρό βλέπουν στον κυπριακό και ελληνικό τουρισμό οι Ισραηλινοί επενδυτές που επιδιώκουν να επεκταθούν, έχοντας θέσει στόχο να αγοράσουν ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Ισραηλινός Αμίρ Νταγιάν, το όνομα του οποίου ακούστηκε πιο έντονα στην ελληνική αγορά, όταν πριν από λίγο καιρό η συνδεδεμένη εταιρεία Vivion Investment κατέβηκε στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της έκτασης της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου (σ.σ. με πλειοδότρια τελικά τη R.E.D.S.) έρχεται τώρα ξανά στο προσκήνιο στη χώρα μας μέσω των ισραηλινών μέσων μαζικής ενημέρωσης: «Οι αδελφοί Νταγιάν και η αλυσίδα ξενοδοχείων Isrotel βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά δεκάδων ξενοδοχείων σε Ελλάδα και Κύπρο με μία αξία ύψους 1,2 δισ. ευρώ», αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για έναν αριθμό 60 ξενοδοχείων που βγαίνουν προς πώληση «από φορέα με οικονομικό προσανατολισμό με τον οποίο πραγματοποιούνται επαφές» σε διάφορες τουριστικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα κεφάλαια για την εξαγορά των 60 ξενοδοχείων- εφόσον φυσικά καταλήξουν αισίως οι επαφές- θα προέλθουν τόσο από ίδια όσο και τραπεζική χρηματοδότηση.

Επί του παρόντος, δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν και άλλοι διεκδικητές εκτός από τα ισραηλινά κεφάλαια που επιδιώκουν με την κίνηση τους αυτή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη και δη τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Οι αδελφοί Nταγιάν έχουν αγοράσει, μεταξύ άλλων, στο Ισραήλ την Africa Israel Hotels που διαχειρίζεται τα Crowne Plaza Hotels (ως franchisee της αλυσίδας IHG) στη Χάιφα και το Τελ Αβίβ ενώ είναι ιδιοκτήτες και άλλων ξενοδοχείων στην Ιερουσαλήμ, τη Μαύρη Θάλασσα κ.α. Επιπλέον, κεφάλαια που συνδέονται με το όνομα των Νταγιάν έχουν ήδη παρουσία στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά μέσω της συνεργασίας με την ιδιαίτερα κινητική στη χώρα μας την τελευταία τριετία- τετραετία Brown Hotels. H νέα επενδυτική κίνηση στην Ελλάδα, από κοινού με την Isrotel, όπως αναφέρεται στα ισραηλινά ΜΜΕ, θα γίνει μέσα από την Αfrica Israel Hotel στο πλαίσιο της περαιτέρω επέκτασης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όσον αφορά στην εισηγμένη αλυσίδα Isrotel με ιδρυτή τον Nτέιβιντ Λιούις το 1980, είναι από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στο Ισραήλ, με παρουσία και στα ξενοδοχεία πολυτελείας. Διαθέτει 20 μεγάλες μονάδες στο Ισραήλ, ωστόσο ήταν από τους ομίλους που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας και ακριβώς σε μία προσπάθεια να επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός της ισραηλινής αγοράς επιχειρεί τώρα να διευρύνει την παρουσία της στη χώρα μας.

Ως βασικοί λόγοι που προβάλλονται στα ισραηλινά μέσα είναι καταρχάς ότι η εταιρεία έχει εξαντλήσει τα περιθώρια σημαντικής, περαιτέρω επέκτασης στο Ισραήλ, ενώ επιπλέον, μετά και την εμπειρία της πανδημίας, θέλει να επιτύχει μεγαλύτερη διασπορά ρίσκου και να τοποθετηθεί σε περισσότερες αγορές, έχοντας πιεστεί και από τη κριτική που έχει υποστεί λόγω της κρατικής στήριξης που έλαβε εν μέσω Covid -19.

Οι αδελφοί Νταγιάν, με πολύ γνωστό τον Αμίρ Νταγιάν, επιχειρηματία και μεγαλοεπενδυτή ακινήτων μαζί με την οικογένειά του, το Dayan Family Office, ακολουθούν εσχάτως επιθετική πολιτική όσον αφορά στον τομέα της φιλοξενίας, πέραν φυσικά του real estate όπου έχουν εδώ και χρόνια ισχυρή παρουσία σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία κ.α.

Ο Αμίρ Νταγιάν ζεί στο Αμστερνταμ αλλά έχει σημαντική δραστηριότητα στη Γερμανία και το Ισραήλ, διαβλέποντας τώρα, όπως αναφέρεται στα ισραηλινά μέσα, νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η πολυμελής oικογένεια των Νταγιάν είναι από τις πλουσιότερες στο Ισραήλ, χωρίς πάντως η επιχειρηματική τους πορεία να είναι ανέφελη: Τα ονόματα των δύο αδελφών, Αμίρ και Ιτζίκ, ενεπλάκησαν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, το 2020, σε ζητήματα φοροδιαφυγής οδηγώντας ακόμη και στη σύλληψή τους ως υπόπτων, αν και οι ίδιοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά την εμπλοκή τους, αποδίδοντας τις κατηγορίες σε ενδοοικογενειακή «κόντρα’» λόγω διαζυγίου.

Πηγή: newmoney.gr