ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δικά τους οι Τούρκοι – Θέλουν να παραμείνουν εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο

Τα δικά τους οι Τούρκοι – Θέλουν να παραμείνουν εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο

Αποκλείεται η Τουρκία να παραιτηθεί των δικαιωμάτων που έχει ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι η επιβίωση του ψευδοκράτους και η ασφάλεια του τ/κ «λαού» είναι «πάντα κόκκινη γραμμή μας».

Ο Τούρκος Υπουργός απαντούσε στην τουρκική βουλή, σε ερώτηση του Βουλευτή του Καλού Κόμματος Αϊτούν Τσιράι, κατά πόσο οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη στο Κραν Μοντανά να αποσύρει τον τουρκικό στρατό, πλην 650 στρατιωτών και να εγκαταλείψει το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης. Ο Τούρκος βουλευτής επικαλέστηκε μυστικά πρακτικά των ΗΕ που δημοσιεύτηκαν στον Ε/κ Τύπο τον περασμένο Νοέμβριο.

Στην απάντησή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διέψευσε ότι μπορεί να παραιτηθεί από τα δικαιώματα της εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο και δήλωσε ότι η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο νησί είναι «το μόνο στοιχείο» για την κάλυψη των «νομίμων ανησυχιών» για την ασφάλεια του τ/κ «λαού». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο “έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα έναντι απειλών ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν εκτός νησιού. Η επιβίωση της ‘τδβκ’ και η ασφάλεια του τ/κ λαού είναι πάντα κόκκινη γραμμή μας”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι “οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παραιτηθεί από τα δικαιώματα των εγγυητών στην Κύπρο αποτυπώθηκαν και στον ε/κ Τύπο το 2020" και "το Υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι αυτές οι αναφορές δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια”.

Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι η Τουρκία δεν ήθελε ποτέ την άρση των εγγυήσεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “ο ε/κ ηγέτης, στις δηλώσεις του που έκανε μετά την δημοσίευση των εν λόγω εγγράφων στον Τύπο, παραδέχθηκε ότι η χώρα μας κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο αντιτάχθηκε στην κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων”. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι «κάθε απαραίτητο βήμα για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και της τδβκ στην ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει μέχρι στιγμής και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα, τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι».

Θα συνεχίσουμε το άνοιγμα στο Βαρώσι, λέει ο Τατάρ
Με αποφασιστικότητα θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία για το Βαρώσι, με σεβασμό στα περιουσιακά δικαιώματα και στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον χαρακτηρισμό «νομική παγίδα» για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση χθες το απόγευμα ο Ερσίν Τατάρ συνδέει τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τις προεδρικές εκλογές του 2023 και υποστηρίζει ότι στόχο έχουν υποψηφίους που ενθάρρυναν τους Ε/κ από το Βαρώσι να υποβάλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χαρακτηρίσει λάθος – όπως είπε – την προσφυγή Ε/κ σε αυτή την «επιτροπή».

Για να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό, ανέφερε ο κ. Τατάρ - εννοώντας την αναφορά Αναστασιάδη σε «νομική παγίδα» - έχει χαρακτηριστεί (από την ε/κ ηγεσία) ως αρνητική εξέλιξη η απόφαση της «επιτροπής» να καταστήσει ενδιαφερόμενο μέρος το ΕΒΚΑΦ σε μια αίτηση που αφορά το Βαρώσι.

Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης, η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», η οποία συνεχίζει να ασκεί τις δραστηριότητές της ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, ​​χειρίζεται τις αιτήσεις που αυξήθηκαν με την πρωτοβουλία για το Βαρώσι «με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο», όπως υποστήριξε.

Αυτή η απόφαση, συνέχισε, βασίζεται σε μια διαδικασία που περιλαμβάνεται στη «νομοθεσία» της «επιτροπής», η οποία έχει ελεγχθεί από το ΕΔΑΔ και δημιουργήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της φυσικής δικαιοσύνης, και η οποία επιτρέπει στην «επιτροπή» να λαμβάνει οριστική απόφαση αφού ακούσει τα επιχειρήματα όλων των ενδιαφερομένων.

«Η δικαιοσύνη απαιτεί να ακουστούν δεόντως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η προσπάθεια αποτροπής αυτού σημαίνει προσπάθεια αποτροπής της απονομής δικαιοσύνης. Ανάλογη απόφαση της επιτροπής ακίνητης περιουσίας, η οποία δέχθηκε τη, διοίκηση ιδρυμάτων (ΕΒΚΑΦ) ως 'ενδιαφερόμενο μέρος' είχε προηγουμένως ελεγχθεί και εγκριθεί από το τριμελές ανώτατο διοικητικό δικαστήριο», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ αναφερόμενος σε θεσμούς του ψευδοκράτους.

Ενώ έτσι έχει η κατάσταση, ανέφερε ο κ. Τατάρ, υποστήριξε ότι το να χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως «αρνητική εξέλιξη» μια «τακτική και διαδικαστική απόφαση» της «επιτροπής» είναι «αστήρικτο επιχείρημα». «Αγνοώντας τα νομικά δεδομένα, στόχος του Ε/κ ηγέτη άλλη μια φορά δεν είναι να προσφύγει σε ένδικα μέσα που σέβονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Ε/κ κατοίκων, αλλά να συγκεντρώσει πολιτικούς πόντους με ψευδείς δηλώσεις» ισχυρίστηκε.

Η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» δεν είναι μια νομική παγίδα, ανέφερε ο κ. Τατάρ, αλλά ακριβώς το αντίθετο, «ένας αποτελεσματικός μηχανισμός που διασφαλίζει την πρόσβαση σε δικαιώματα ιδιοκτησίας για όλους τους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων των πρώην κατοίκων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Καταλήγει δε λέγοντας ότι το ψευδοκράτος, θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πρωτοβουλία για το Βαρώσι, εννοώντας το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top