ΥΓΕΙΑ

Ποια καθημερινή συνήθεια μίας εγκύου αυξάνει τον κίνδυνο για ΔΕΠΥ στο παιδί - Τι απαντά νέα έρευνα

Ποια καθημερινή συνήθεια μίας εγκύου αυξάνει τον κίνδυνο για ΔΕΠΥ στο παιδί - Τι απαντά νέα έρευνα

Η καθημερινή κατανάλωση σακχαρούχων ανθρακούχων ποτών κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στα παιδιά σε ηλικία 8 ετών, σύμφωνα με νέα μεγάλη νορβηγική μελέτη.

Όπως ανέφεραν οι Νορβηγοί, Σουηδοί και Ολλανδοί ερευνητές που δημοσίευσαν την μελέτη τους στο European Journal of Nutrition το μέγεθος των συσχετισμών ήταν ασθενές (τυπικά 15-21% αυξημένος κίνδυνος να έχουν τα παιδιά 6 ή περισσότερα συμπτώματα σχετιζόμενα με ΔΕΠΥ) κάτι που υποδηλώνει ότι τα ανθρακούχα ποτά παίζουν μικρό ρόλο στην αιτιολογία της διαταραχής. Ωστόσο δικαιολογείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους αιτιολογικούς παράγοντες, καθώς ακόμα και μία μείωση του κινδύνου μπορεί να είναι σημαντική για τον περιορισμό των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια από τις συχνότερες νευροαναπτυξιακές διαταραχές παγκοσμίως. Εμφανίζεται ως δυσκολία στη διατήρηση εστιασμένης προσοχής ή/και υπερκινητική -παρορμητική συμπεριφορά σε βαθμό ασύμβατο με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.

Η μελέτη βασίστηκε στα δεδομένα από τη Νορβηγική Μελέτη Μητέρας, Πατέρα και Παιδιού και το ιατρικό μητρώο γεννήσεων της Νορβηγίας. Οι γυναίκες που συμμετείχαν την περίοδο 1999-2008(που διεξήχθη η μελέτη) απάντησαν σε τρία ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκ των οποίων το δεύτερο ήταν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, το οποίο εισήχθη το 2002 και συμπληρώθηκε στο μέσο της εγκυμοσύνης.

Μετά τον τοκετό, διαβιβάστηκαν ερωτηματολόγια στην οικογένεια, όταν το παιδί ήταν πια 6 μηνών, 18 μηνών και 3,5,7 και 8 ετών καθώς και περαιτέρω ερωτηματολόγια όταν το παιδί ήταν έφηβο. Η ομάδα περιλαμβάνει περίπου 114.500 παιδιά 95.200 μητέρες και 75.200 πατέρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εξετάστηκαν και πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις συσχετίσεις, όπως το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας, ο δείκτης μάζας σώματος πριν την κύηση, η κατάθλιψη και το άγχος της μητρότητας, τα συμπτώματα ΔΕΠΥ της μητέρας, η διατροφή της, η ηλικία της κατά τον τοκετό, το έτος γέννησης και η εποχή.

Ενώ λοιπόν η μελέτη υποδηλώνει ότι η καθημερινή πρόσληψη ανθρακούχων ποτών από τη μητέρα θα μπορούσε να συνδεθεί με μία μικρή αύξηση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ στα παιδιά ηλικίας 8 ετών, απαιτείται ωστόσο περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση αυτού του συσχετισμού.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πως λειτουργεί - Ποιος ο ρόλος των Ευρωβουλευτών και πόσες έδρες έχει κάθε χώρα

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Δεύτερη σύλληψη για τα χάπια και άσπρη σκόνη που έφερε Κύπρο 31χρονη - Χειροπέδες σε 30χρονο

Συγκλονιστικό βίντεο του Δημήτρη Σταρόβα έναν μήνα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο - «Κάθε μέρα βελτιώνομαι»Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Ενώ διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα του κέντρου τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στις ευρωεκλογές, προσπαθούν να φιλτράρουν το αποτέλεσμα, κάνοντας τις δικές τους αναλύσεις για το τι πραγματικά έφταιξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top