ΔΙΕΘΝΗ

«Θερμό» επεισόδιο Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο - Τον αποστόμωσε για το casus belli

«Θερμό» επεισόδιο Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο - Τον αποστόμωσε για το casus belli

Ένας έντονος διάλογος, με αντικείμενο τα ελληνοτουρκικά, διαμείφθηκε μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Πρέσβη της Τουρκίας στη Νορβηγία Φάζλι Κόρμαν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, με θέμα «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Κατά τη διάρκεια του θερμού τετ-α-τετ, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το casus belli από την πλευρά της Τουρκίας αντιβαίνει στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, ενώ αναφέρθηκε και στον ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου. «Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι επιλύσιμες. Υπό μία προϋπόθεση: να έρθει η Τουρκία στον 21ο αιώνα», ανέφερε ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια του διαλόγου του με τον Τούρκο Πρέσβη στο Όσλο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Νορβηγία τοποθετήθηκε, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις αποτελούν απάντηση στις ελληνικές ενέργειες. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το casus belli, ο κ. Κόρμαν υποστήριξε ότι αποτελεί συνέπεια του «ότι η Ελλάδα έλεγε ότι θα προχωρήσει μονομερώς κηρύσσοντας τα χωρικά της ύδατα ως 12 μίλια», γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα απέκλειε την Τουρκία από το «να φτάσει στα διεθνή ύδατα».

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρέσβης αναφέρθηκε στα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την UNCLOS, αλλά, κατά τον ίδιο, το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να αποτελέσει μία από τις βάσεις του διαλόγου. Τέλος, ο Τούρκος Πρέσβης επανέλαβε τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Απαντώντας ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, εγκάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη ότι ισχυρίζεται ότι το casus belli είναι νόμιμο.

«Αν θυμάμαι καλά από όσα διδάχθηκα στο πανεπιστήμιο, αλλά, επίσης, αν θυμάμαι καλά, εσείς [η Τουρκία] έχετε προσυπογράψει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Και αν μου επιτρέπετε, ο Χάρτης απαγορεύει πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή χρήσης βίας. Επομένως, ας μου επιτραπεί να ρωτήσω –όχι εσάς, αλλά την Τουρκία, γιατί δεν είναι προσωπικό το θέμα– δεν είναι το casus belli ακριβώς αυτό που απαγορεύεται από τον Χάρτη του ΟΗΕ; Μήπως ο Χάρτης του ΟΗΕ εξαρτά αυτή την απαγόρευση από τη δική σας ερμηνεία του τι είπε η Ελλάδα ότι μπορεί να κάνει σύμφωνα με μια Διεθνή Σύμβαση, την οποία έχουν υπογράψει 168 μέρη, με την περήφανη εξαίρεση της Τουρκίας;», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, αναφορικά με το θέμα της UNCLOS o κ. Δένδιας χαρακτήρισε ως μη λογική συμπεριφορά την απαίτηση της Τουρκίας να μην εφαρμοστεί η UNCLOS, επειδή η ίδια δεν την έχει υπογράψει.

«Ακόμα και οι ΗΠΑ, που δεν έχουν επικυρώσει την UNCLOS, συμβουλεύουν κάθε χώρα του κόσμου να προσχωρήσει στην UNCLOS. Και έρχεται η Τουρκία και λέει "επειδή δεν έχω υπογράψει την UNCLOS, δεν επιτρέπεται να εφαρμόσετε την UNCLOS, και αν εφαρμόσετε την UNCLOS, είναι απειλή πολέμου εναντίον σας, και τέλος, γιατί αυτό θέλω". Είναι αυτή μια λογική συμπεριφορά των πραγμάτων στον 21ο αιώνα; Είναι αυτό πραγματικά πρόσκληση για διάλογο; Ή είναι μια καθαρή απειλή;», σημείωσε ο κ. Δένδιας, απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρέσβη.

Τέλος, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι επιλύσιμες, υπό την «προϋπόθεση να έρθει η Τουρκία στον 21ο αιώνα», ενώ υπογράμμισε για ακόμα μια φορά τον άκυρο χαρακτήρα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top