ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Που οφείλονται οι μειώσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους - Όσα αναφέρει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας

Που οφείλονται οι μειώσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους -  Όσα αναφέρει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας

Ανακοίνωση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας αναφορικά με το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων

Σε σχέση με το ζήτημα που προέκυψε στα τέλη Ιανουαρίου 2022 αναφορικά με τη μείωση του ποσού Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων που λάμβαναν οι δικαιούχοι του επιδόματος σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας ενημερώνει ότι από την εξέταση των στοιχείων όλων των δικαιούχων του επιδόματος, διαφάνηκε ότι οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στο επίδομα οφείλονται στο γεγονός ότι το 2021 παραχωρήθηκε σημαντική αύξηση στις βασικές συντάξεις ύψους 4,58%, ενώ δεν έγινε ταυτόχρονη αναπροσαρμογή του επιδόματος εφόσον λαμβάνονταν υπόψη τα εισοδήματα του 2020. Ως αποτέλεσμα, τον Ιανουάριο του 2022 και δεδομένου ότι το επίδομα κλιμακώνεται αντιστρόφως ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων, υπήρξαν οι ανάλογες προσαρμογές που προβλέπονται από το ισχύον Σχέδιο αναφορικά με το παρεχόμενο επίδομα.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας διάφορων σεναρίων, με στόχο την επίλυση του θέματος με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο, με έμφαση να δίνεται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που δικαιολογείται η επιπρόσθετη στήριξη. Η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, έχει διασφαλιστεί ότι όλοι οι δικαιούχοι του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων θα έχουν συνολικά εισοδήματα άνω των €710 μηνιαίως για μονήρη άτομα και €1.210 μηνιαίως για ζεύγος.

Η ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ

Επανειλημμένα διαβήματα έχει κάνει η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων( ΕΚΥΣΥ )προς την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας κυρία Αναστασία Ανθούση και την Υπηρεσία Διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας αναφορικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει το τέλος Ιανουαρίου ύστερα από την μείωση της ειδικής χορηγίας στους χαμηλοσυνταξιούχους με την απαίτηση να γίνει διόρθωση το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως τόνισε η ΕΚΥΣΥ, δεν είναι λογικό την ώρα που στόχος του Σχεδίου είναι η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, ύστερα από κάποιες αυξήσεις που παραχωρούνται στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μειώνεται το ποσό της Ειδικής χορηγίας. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται η στρεβλή κατάσταση να έχουν συνολικό εισόδημα από σύνταξη και ειδική χορηγία πιο χαμηλό από ότι έπαιρναν το 2021, εξανεμίζοντας ουσιαστικά και εκείνες τις μικρές αυξήσεις που έλαβαν στις συντάξεις από το ΤΚΑ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε και σήμερα ο Γ .Γ. της ΕΚΥΣΥ Κ.Σκαρπάρης με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας κυρία Αναστασία Ανθούση τον ενημέρωσε ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας διάφορων σεναρίων, με στόχο την επίλυση του θέματος με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο. Η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η ΕΚΥΣΥ σημειώνει ότι θα συνεχίσει τα διαβήματα της και θα παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις και ελπίζει ότι σύντομα θα επιλυθεί το πρόβλημα που προέκυψε διότι εκτιμά ότι ιδιαιτέρα την περίοδο αυτή που η ακρίβεια καλπάζει και οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο το δυσβάσταχτο κόστος που δημιουργείται από τις συνεχείς αυξήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης , το κάθε ευρώ που δικαιούνται είναι πολύ αναγκαίο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top