ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης: Η Κύπρος θύμα της Τουρκίας όπως η Ουκρανία της Ρωσίας

Βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης: Η Κύπρος θύμα της Τουρκίας όπως η Ουκρανία της Ρωσίας

Όπως η Ουκρανία είναι τώρα θύμα της Ρωσίας έτσι και η Κύπρος είναι θύμα της Τουρκίας, η οποία εισέβαλε παράνομα το 1974, παραβιάζοντας την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας ανέφερε την Τετάρτη ο Βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κατά την οποία παρουσιάστηκε προσχέδιο έκθεσης με τίτλο «Έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της» του Εισηγητή της Επιτροπής, Ιταλού Βουλευτή Πιέρο Φασίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η συνεδρία διεξήχθη μέσω διαδικτύου, προσθέτοντας ότι ο κ. Φασίνο θα πραγματοποιήσει προσεχώς διερευνητική επίσκεψη στην Κύπρο.

Περαιτέρω αναφέρεται ότι ο κ. Λουκαϊδης, αφού αντέκρουσε σειρά ισχυρισμών Τούρκων Βουλευτών, επισημαίνοντας ότι το θέμα της Αμμοχώστου συνδέεται μεν με τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά την ίδια στιγμή έχει τη δική του αυτονομία ως θέμα καθώς τα Ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλούν, ανεξάρτητα από τη λύση του κυπριακού προβλήματος, για επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, επισήμανε ο κ. Λουκαΐδης, υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προς επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, που προβλέπει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Οι παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες, πρόσθεσε για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, εντάσσονται στους ευρύτερους σχεδιασμούς της Άγκυρας για επιβολή λύσης δυο κρατών στην Κύπρο, παρά την κατηγορηματική απόρριψη μιας τέτοιας λύσης και προοπτικής από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Κύπριος Βουλευτής στηλίτευσε επίσης τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για πλήρη έλεγχο των κατεχομένων σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μεγάλη μερίδα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας αντιτίθεται σε αυτή την εξέλιξη. Κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει τις παράνομες αποφάσεις της για την Αμμόχωστο, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Εξάλλου, ο κ. Λουκαϊδης έλαβε μέρος σε συζήτηση, με θέμα τις προκλήσεις της ακροδεξιάς ιδεολογίας για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη. Συμφωνώντας με τα κύρια συμπεράσματα της Έκθεσης, ανέφερε ότι η ακροδεξιά δεν αποτελεί ακόμα μια φωνή στη δημοκρατία, αλλά μια απειλή και φωνή ενάντια στη δημοκρατία.

Επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύει η ακραία αυτή ιδεολογία και τις καταστροφικές της συνέπειες για την κοινωνική συνοχή, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναλυθούν τα αίτια που την τροφοδοτούν.

Οι διευρυνόμενες ανισότητες εντός και μεταξύ των κρατών, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, ενισχύουν τις ακραίες αυτές ιδεολογίες και αυξάνουν τη διείσδυση της ακροδεξιάς ανάμεσα στους νέους και τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσανάλογα οικονομικά προβλήματα και βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πρέπει, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, να καταπολεμηθούν τα αίτια που προκαλούν και διατηρούν τις ανισότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα τη φτώχεια, προκειμένου να μη διαβρώνεται συνεχώς η κοινωνική συνοχή και να εδραιωθούν στην πράξη η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top